Apple presenteert iPhone 14-serie: dit wil je weten

Apple presenteert iPhone 14-serie: dit wil je weten

Geplaatst: 7 september 2022 - 18:47

Aangepast: 19 september 2022 - 07:55

Wesley Akkerman

Woensdagavond kondigt Apple de gloednieuwe iPhone 14-serie aan. Ook dit keer krijgen we, net als vorig jaar, vier varianten van het bedrijf uit Cupertino. Maar er is een twist. Dit wil je weten over de nieuwe iPhones.

iPhone 14 en iPhone 14 Plus

We beginnen met de iPhone 14 en de iPhone 14 Plus. Deze telefoons beschikken over schermen van 6,1- en 6,7-inch. Ze hebben ongeveer hetzelfde design als de iPhone 13, maar hebben we nieuwe camera’s, betere prestaties en satellietcommunicatie.

Vooral om die laatste functionaliteit is veel te doen. Daar waren wekenlang veel geruchten over. Via de satellietverbinding is het mogelijk in noodsituaties een bericht te versturen. Bijvoorbeeld wanneer je ergens in de bergen bent en niet beschikt over een cellulaire verbinding. Bovendien kunnen de iPhone 14 en 14 Plus gebruikers helpen richting satellieten te lopen, zodat de verbinding sterk blijft. Berichten die je verstuurt via deze functionaliteit, verschijnen als grijze ballonnetjes in de Berichten-app.

Apple is overigens niet de eerste fabrikant die deze optie aanbiedt. Huawei kondigde een dag eerder al de Mate 50-serie aan met dezelfde mogelijkheden.

Beide iPhones hebben een Retina XDR OLED-scherm, met True Tone en Haptic Touch, en een maximale helderheid van 1.200 nits. Onder de motorkap zit een A15 Bionic-processor, die eveneens aanwezig was in de iPhone 13 Pro en Pro Max. De prestaties van de chipset zijn er iets op vooruitgegaan.

Achterop zit een cameramodule die een twaalf megapixelsensor aanbiedt. De grotere sensor schiet mooiere plaatjes in omgevingen met weinig licht (een verbetering van 49 procent, aldus Apple) en de Night Mode is twee keer sneller dan voorheen. Voorop zit een selfiecamera van twaalf megapixel die beschikt over autofocus.

iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max

Naast de twee instapmodellen, presenteert Apple ook de duurdere iPhone 14 Pro en Pro Max met dezelfde respectievelijke schermformaten. Deze telefoons bieden een verbeterde TrueDepth-camerasysteem aan en beschikken over iets dat Apple een Dynamic Island noemt. Dat is een scherminkeping waar het bedrijf notificaties op weergeeft. Dit eiland kan zichzelf aanpassen en breder en smaller zijn, en zelfs knoppen weergeven van apps.

Het Super Retina XDR is helderder dan ooit en staat eigenlijk altijd aan. Onder de motorkap zit een A16-processor. Dit is een nieuwe, zelfgemaakte processor, gebaseerd op het 4nm-proces.

Achterop zit een 48-megapixelcamera met quadpixels en een sensor die 65 procent groter is. Deze module ondersteunt optisch inzoomen tot twee keer, dankzij de nieuwe telelens. Daarnaast is de ultragroothoekcamera erop vooruitgegaan.

De Photonic Engine verbetert de low-light performance van alle drie de camera’s en maakt dus mooiere foto’s in het donker. Daarnaast is er een adaptieve flitser aanwezig, die tot twee keer helderder is dan zijn voorganger.

Verder beschikken de modellen over een frontcamera met autofocus, crashdetectie (net zoals de Apple Watch Series 8) en natuurlijk satellietconnectiviteit. Helaas is het zo dat die functionaliteit alleen werkt in de VS en Canada, vooralsnog. Beide apparaten hebben een accu die heel de dag meegaan op een volle lading.

Prijs en releasedatum

De iPhone 14 en 14 Plus zijn verkrijgbaar met 128 GB, 256 GB en 512 GB aan opslagruimte en vanaf vrijdag 9 september 14:00 uur te bestellen. iPhone 14 is leverbaar vanaf vrijdag 16 september en iPhone 14 Plus is leverbaar vanaf vrijdag 7 oktober. De kosten 1.019 euro voor de reguliere en 1.169 voor de Plus-variant.

De iPhone 14 Pro Max heeft een adviesprijs van 1.329 euro, terwijl de Pro Max 1.479 euro kost. Ze zijn vanaf vrijdag 16 september leverbaar in de kleuren in de kleuren diep paars, zilver, goud en spacezwart met een capaciteit van 128 GB, 256 GB, 512 GB en 1 TB.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000