Android-thuisscherm opruimen en netjes houden doe je zo

© PXimport

Android-thuisscherm opruimen en netjes houden doe je zo

Smartphone & tablet

Geplaatst: 14 september 2021 - 09:19

Aangepast: 25 november 2022 - 11:08

Wesley Akkerman

Android is een fijn besturingssysteem met veel aanpassingsmogelijkheden. Maar dat betekent ook dat er al snel chaos kan ontstaan wanneer je even niet oplet, bijvoorbeeld op het thuisscherm. Met deze tips ruim je dat scherm op en houd je hem voorlopig ook netjes.

Een algemene tip is om het thuisscherm eigenlijk zoveel mogelijk te ontzien. Maak dus geen of heel weinig snelkoppelingen aan naar apps, verwijder apps die je doorgaans niet zoveel gebruikt (zowel van het scherm als je smartphone) en vermijd widgets. Binnen de instellingen van het thuisscherm vind je soms de optie voor het automatisch aanmaken van snelkoppeling naar zojuist geïnstalleerde apps. Je bereikt die instellingen door je duim op een lege plek op het scherm te houden en die plek even vast te houden. Open de instellingen en zet die functie uit.

Wil je toch wat apps op dat Android-thuisscherm hebben, dan kan dat via de balk onderin. Dat wordt ook wel de favorietenbalk of favorietenlade genoemd. Je kunt apps daar naartoe slepen door ze uit de applade te halen. Houd de app die je er wil plaatsen ingedrukt en sleep hem vervolgens naar de balk toe. Staan er al apps op die plek? Houd het icoon ingedrukt en druk in het menu dat tevoorschijn komt op een optie als ‘verwijderen’ of ‘uit favorieten halen’. De opties verschillen per smartphone.

© CIDimport

Tips voor een opgeruimd Android-thuisscherm

Vind je het fijn om met mappen te werken? Dan is het goed dat Android mappen ondersteunt. Je maakt een map aan door een app op te tillen (selecteren, ingedrukt houden en verslepen) en hem bovenop een andere app te laten vallen (je laat de app dan los). De map wordt automatisch aangemaakt. Daarna kun je de naam van de app aanpassen, naar iets als ‘social’ of ‘muziek’. Je voegt extra apps toe door ze boven de map te laten zweven; je verwijdert ze door ze uit de map te slepen.

Daarnaast kun je natuurlijk ook gewoon de applade gebruiken waar hij voor bedoeld is. De applade biedt een overzicht aan van alle apps op je smartphone. Meestal staan die apps op alfabetische volgorde, waardoor je snel vindt wat je zoekt. Zo hoef je dus helemaal geen apps op je thuisscherm te plaatsen (los van de eerdergenoemde favorietenbalk), waardoor je thuisscherm dus opgeruimd en netjes blijft. Mag ook de applade opgeschoond worden, dan hebben we wat andere tips.

© CIDimport

Ook hier geldt: verwijder de apps die je niet gebruikt. Je kunt ze per stuk verwijderen door een app te selecteren en vast te houden. In het menu dat omhoog komt staat een optie met een term als ‘verwijderen’ of ‘deïnstalleren’. Maar je kunt dit ook via de Google Play Store regelen. Open de Play Store en druk op je profielfoto, rechts bovenin. Ga dan naar Apps en apparaten beheren en druk op het tabblad Beheren. Nu zie je een lijst met geïnstalleerde apps in beeld staan. Rechts staat een leeg vakje; vink het vakje aan van de app die je wil wissen en druk bovenin op het vuilnisbakicoontje.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000