Alle iPhone 14-verwachtingen op een rij

© PXimport

Alle iPhone 14-verwachtingen op een rij

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 12:10

Aangepast: 16 november 2022 - 13:27

Partnerredactie

Nog maar een paar dagen en dan onthult Apple de nieuwste generatie iPhones. Op 7 september gaan we de href="https://www.vodafone.nl/telefoon/iphone/nieuwe-iphone" rel="noopener noreferrer" target="_blank">iPhone 14-serie</a> zien. Hoewel Apple ook dit jaar weer veel informatie geheim weet te houden, zijn er – gelukkig – ook aardig wat geruchten en verwachtingen. In dit artikel lees je waar je rekening mee kunt houden.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Vodafone

4 modellen 

Om te beginnen: er is een grote kans dat Apple vier iPhone 14-modellen lanceert. Zo komt er een iPhone 14 die de iPhone 13 opvolgt en verschijnen er ook een iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max. Die worden de logische opvolgers van de iPhone 13 Pro en iPhone 13 Pro Max. Maar de compacte en goedkopere iPhone 13 mini lijkt géén opvolger te krijgen. Verwacht dus geen iPhone 14 mini, maar wél een iPhone 14 Max. Dit toestel zou een grotere versie worden van de iPhone 14 en qua specificaties een stapje onder de iPhone 14 Pro Max zitten. Daar zal de prijs ook naar zijn.

Eindelijk een 120Hz-scherm

Apple zou niet alleen de iPhone-modellenreeks vernieuwen, maar ook de schermen aanpassen. Hoe groot de schermen van de vier smartphones worden, is nog niet duidelijk. Grote kans dat de iPhone 14, 14 Pro en 14 Pro Max een even groot scherm krijgen als hun voorgangers. De iPhone 14 Max krijgt naar verwachting een even groot scherm als zijn Pro Max-broer.

De grootste vernieuwingen zijn voorbestemd voor de Pro-modellen. Die krijgen volgens geruchten een oled-scherm met 120Hz-verversingssnelheid. Dat zou een primeur voor Apple zijn, want alle bestaande iPhones hebben een scherm met 60Hz-verversingssnelheid. Een 120Hz-display vernieuwt zich vaker per seconde en toont daarom soepeler beeld. Dat merk je onder andere tijdens het spelen van geoptimaliseerde games.

In de iPhone 14 en iPhone 14 Max lijkt Apple een 60Hz-scherm te stoppen, waar alle iPhone-gebruikers dus al aan gewend zijn. Het gaat opnieuw om een oled-scherm, met bovenin weer een notch voor de selfiecamera en Face ID-gezichtsontgrendeling. In de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max zou de notch kleiner zijn, waardoor hij minder opvalt. Ook zouden de twee Pro-toestellen een stand-by-modus hebben zodat het scherm – als je dat wil – altijd de tijd en andere nuttige informatie toont. De twee goedkopere iPhones krijgen deze functie niet, zeggen anonieme bronnen. 

 

© PXimport

Niet de nieuwste processor

Een ander verschil is dat Apple zijn nieuwste processor alleen in de Pro-smartphones stopt. Deze A16 Bionic-chip is sneller en energiezuiniger dan de A15 Bionic-chip die vorig jaar debuteerde in alle iPhone 13-modellen. Hoe groot de verschillen zijn, is nog niet duidelijk. Wel lijkt het erop dat de A15 Bionic terugkeert in de iPhone 14 en iPhone 14 Max. Dat zou niet per se met productiebeperkingen te maken hebben, maar met een keuze van Apple om de Pro-serie meer te onderscheiden van de goedkopere modellen. Wie de laatste specs wil, komt dus bij de Pro-reeks uit.

Punten waarop de iPhone 14-modellen wél identiek zijn; ze hebben naar verwachting allemaal 6 GB werkgeheugen en minimaal 128 GB opslaggeheugen. De maximale opslagconfiguratie is bij Pro-uitvoeringen hoger dan bij niet Pro-modellen. 

Langere accuduur 

Interessant is dat Apple de iPhone 14-smartphones naar verluidt dikker maakt dan hun voorgangers. Volgens de meeste bronnen om een iets grotere accu in de telefoons te stoppen. Hoeveel langer een iPhone 14-model mee zou gaan op een acculading, is nog niet duidelijk.

Opladen doen alle vier de telefoons via de Lightning-aansluiting. De iPhone 14-serie kan ook draadloos opladen via een Qi-oplader en magnetisch via MagSafe. Op 7 september wordt duidelijk of Apple de MagSafe-oplaadsnelheid verbetert. Sommige bronnen zeggen van wel. 

Betere camera’s

Ook interessant wordt hoe Apple de camera’s van de nieuwe iPhones verbetert. De uitnodigingsposter voor 7 september hint op betere foto’s en misschien ook video’s in het donker. Diverse geruchten claimen dat de iPhone 14 Pro en iPhone 14 Pro Max een 48megapixel-hoofdcamera krijgen. Die zou duidelijkere foto’s schieten dan de 12megapixel-hoofdcamera van vorige iPhones. Op de iPhone 14 en iPhone 14 Max zou Apple wel weer een 12megapixel-camera plaatsen. Alle iPhone 14-modellen hebben een groothoekcamera, maar mogelijk wordt die van de Pro-telefoons beter. Ook hebben de Pro-telefoons een zoomlens, die ontbreekt op de iPhone 14 en iPhone 14 Max.   

Hoe duur wordt de iPhone 14-serie? 

Hoe duur de iPhone 14-reeks wordt, is nog niet bekend. In de afgelopen jaren kreeg een nieuwe iPhone steevast dezelfde adviesprijs als zijn voorganger. Het kan dus zo zijn dat Apple dat dit jaar weer doet, maar er zijn ook argumenten om van de strategie af te wijken. Met name door de inflatie en gestegen grondstof- en productiekosten.

Apple kondigt de Nederlandse prijzen op 7 september aan als het de iPhone 14-modellen presenteert. Direct na de presentatie kun je de iPhone 14 pre-orderen. Je hebt ‘m dan gegarandeerd als één van de eersten in huis.

Lees hier meer over een de iPhone 14

Bekijk

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten