9 tips om af te vallen met je smartphone

© PXimport

9 tips om af te vallen met je smartphone

Geplaatst: 21 januari 2016 - 10:48

Aangepast: 14 december 2022 - 15:00

Richard Veenstra

De feestdagen zijn voorbij, tijd om het nieuwe jaar fit te beginnen. Je smartphone kan hierbij een goede hulp zijn. Niet alleen zijn er genoeg sport-apps te vinden, je smartphone kan je ook helpen bij jouw motivatie, om bewegingen bij te houden en gegevens van accessoires te integreren.

Tip 1: Apple Gezondheid

Met de release van iOS 8 werd Apple Health gelanceerd. Alle iPhone-modellen met tenminste iOS 8 hebben sindsdien een aparte app genaamd Gezondheid. Open de app en je ziet in het Dashboard meteen hoeveel stappen je vandaag hebt gelopen. Hier hoef je niks voor te activeren, je iPhone houdt dit volledig automatisch bij. Je hebt hier wel minstens een iPhone 5S voor nodig. Je ziet bovendien wat je gemiddelde aantal stappen per dag is. Voor een gezonde levensstijl worden minstens 10.000 stappen per dag aangeraden. Dit is ongeveer zeven tot negen kilometer per dag en kun je al bereiken door twee tot drie keer op een dag een wandeling te maken van een halfuurtje. Tik op Gegevens om allerlei extra informatie over je gezondheid in te zien. Kies bijvoorbeeld Conditie > Traplopen en zet de schuif achter Toon in dashboard aan. Soms heb je extra apps of accessoires nodig om deze gegevens te kunnen volgen.

Tip 2: Google Fit

Google heeft een vergelijkbare dienst genaamd Google Fit. De app Google Fit is verkrijgbaar voor smartphones met Android 4.0 of hoger en haal je op uit de Play Store.

De dienst is eveneens standaard op alle Android Wear-smartwatches geïnstalleerd en hier heb je zelfs in je browser toegang tot Google Fit. Leuk is dat je met de app dagelijkse doelen kunt stellen, Google vindt dat je minstens een uur per dag moet bewegen en toont in het hoofdscherm of je dit doel al hebt bereikt. Waar Apple Gezondheid vooral een medische en vrij zakelijke benadering heeft, is Google Fit meer een soort motivatiecoach voor fitness-doeleinden. Wil je je doelen bijstellen, dan klik je op Instellingen en kies je Dagelijkse doelen. Als je tijdens een workout je smartphone niet bij je wilt hebben, dan kun je ook naderhand aangeven wat je hebt gedaan en hoelang je dit hebt volgehouden. Net als bij Apple Health kun je ook apps van andere fabrikanten aan Google Fit koppelen.

 

© PXimport

Google Fit is meer gericht op fitness en werkt niet alleen op je Android-smartphone. Ook op een Android-tablet of gewone pc kun je activiteiten toevoegen.

Tip 3: Rennen en fietsen

Eén van de makkelijkste manieren om fit te worden, is door te gaan hardlopen of fietsen. Er is een aantal goede apps om bij te houden hoe snel je hebt gerend of gefietst en wat de totale afstand is geweest. De bekendste apps voor zowel iOS als Android zijn Runtastic, Runkeeper, Endomondo en Strava. Van deze apps zijn allemaal gratis versies verkrijgbaar waarmee je basisdingen kunt bijhouden.

Bijna alle apps hebben ingebouwde functies voor zowel hardlopers als fietsers. Bij alle apps kun je je met je Facebook-account of via een normaal e-mailadres aanmelden. In Strava kun je hierna bijvoorbeeld kiezen voor Opnemen om een activiteit te laten tracken door de app. Linksbovenin staat standaard een fiets, tik erop om dit te wijzigen in wandelschoenen voor een hardloopsessie. Zodra je op de opnameknop tikt, begint de app met het opnemen van je route. Op basis van je gps-locatie en andere sensoren in je smartphone wordt er berekend hoe hard je fietst en hoe ver je fietst. De andere apps werken op een vergelijkbare manier.

 

© PXimport

De betaalde versie van Runkeeper kan een persoonlijke assistent voor je zijn.

Tip 4: Motivatie

Tot zover de basis. Interessanter wordt het als je een app een soort persoonlijke assistent laat worden. Alle bekende apps hebben een betaalde versie waarmee je goede trainingsplannen kunt samenstellen.

In Runkeeper heb je bijvoorbeeld de mogelijkheid om jezelf doelen te stellen of samen met vrienden doelen te verwezenlijken. Tik op Mijn schema en kies voor Help me een doel te stellen. Er staan een aantal opties open, kies bijvoorbeeld voor Fit worden en geef je niveau aan in het volgende scherm. Daarna kun je aangeven wat het langste is dat je ooit hebt hardgelopen en hoe vaak je per week wilt trainen.

De app maakt een realistisch doel aan, bijvoorbeeld een maand lang drie keer per week een bepaalde afstand rennen of een intervaltraining die door app geleid wordt. Als je het plan hebt aangemaakt, moet je op Upgrade naar Runkeeper Go tikken. Dit kost je wel 9,99 euro per maand of 39,99 euro per jaar. Endomondo is iets goedkoper overigens, hier krijg je een vergelijkbare functie voor 5,99 euro per maand.

Tip 5: Marathon

Heb je de smaak te pakken en wil je weleens proberen een halve of hele marathon te lopen, installeer dan de app Gipis. Helaas is de app alleen voor de iPhone beschikbaar, maar in het kader 'C25K' zie je een alternatief voor Android. In de app tik je op Learn what makes your plan unique en doorloop je de aanmeldingsstappen. Tik op Join now en kies om in te loggen de optie Facebook of Email. Geef je geboortedatum aan en nog wat persoonlijke informatie zoals je gewicht, lengte en geslacht. In het volgende scherm geef je aan wat je snelste recente hardlooptijd was.

Het is belangrijk om hier eerlijk te zijn, anders zit je straks opgescheept met een niet-realiseerbaar trainingsplan. Als je nog nooit een marathon hebt gerend, tik je op I don't run. Daarna geef je aan wat je doel is. Als je bijvoorbeeld een keer de 4 Mijl van Groningen wilt lopen, kun je als doel 5 km opgeven. Hierna geef je aan op welke dagen je wilt gaan hardlopen en of je wilt trainen voor een echte wedstrijd. Als je dit met Yes beantwoordt, moet je de datum van de wedstrijd ingeven. Als je klaar bent, geeft de app aan dat je op die datum een afstand gaat rennen in een bepaalde tijd. Dat is nog eens een mooie motivatie! Tik op Get plan en je persoonlijke trainingsplan wordt weergegeven. Als je een training begint, staat er precies hoelang je moet hardlopen en welk tempo je moet aanhouden. Als je te snel loopt, zal de app tegen je zeggen dat je langzamer moet lopen. Je ziet het tempo ook op je display.

C25K

Voor Android-gebruikers is de app C25K een goed alternatief voor Gipis. C25K staat voor Couch to 5K, waarbij 5K voor een hardloopwedstrijd van 5 kilometer staat. De app berekent net als Gipis een persoonlijk trainingsschema en belooft dat als je je aan het schema houdt, je na acht weken in staat bent om een 5K-race te lopen. C25K is overigens ook voor iOS beschikbaar.

 

© PXimport

De app C25K is een goed alternatief voor Android.

Tip 6: Fitness

Fit worden heeft natuurlijk niet alleen met beweging te maken, ook de spieren moeten getraind worden. Sworkit Lite is een gratis app voor zowel iOS als Android en is handig als je per dag een paar fitness-oefeningen wilt doen om fit te blijven. Ook bij deze app kun je je via e-mail of met Facebook aanmelden en moet je basisinformatie over jezelf aangeven. Geef aan wat je doel is door bijvoorbeeld op Build Muscle Mass te tikken. Tik vervolgens op de Home-knop en kies één van de vier trainingsopties: Strength, Cardio, Yoga of Stretching. Selecteer welke spiergroepen je wilt trainen en tik op Begin Workout. Je ziet vijf seconden lang de oefening in beeld en de app geeft heldere instructies in het Engels.

Daarna moet je een halve minuut de oefening zelf doen. Aan het einde van de vijf minuten durende workout zie je hoeveel calorieën je hebt verbrand. Hoe meer workouts je doet, des te meer medailles je kunt verdienen. Deze kun je vervolgens delen op Facebook, dit kan helpen als extra motivatie. Als je de oefeningen in alle rust eens wilt proberen, tik dan op Exercise List en selecteer één van de oefeningen. Er zijn 226 oefeningen in Sworkit te vinden en je kunt alle oefeningen combineren tot gepersonaliseerde workouts door in het thuisscherm op + Custom Workout te tikken en Design a New Workout te kiezen. Je kunt ook bestaande programma´s kiezen door op Copy a Popular Workout te tikken. Andere handige fitness-apps voor beide platformen zijn WOD Deck of Cards, Nike+ Training Clubs en 7 Minute Workout.

Tip 7: Smartwatch

De smartwatch is uitermate geschikt als apparaat om je fitness-doelen mee te tracken. Je hebt een smartwatch toch al de hele dag om je pols en je hoeft er niet aan te denken tijdens een workout. Er zijn talloze smartwatches op de markt. Sommige focussen meer op sport-toepassingen, andere zijn meer een soort digitaal horloge en weer andere zijn allrounders waarmee je allerlei smartphone-functies mee kunt overnemen. De Apple Watch is het enige officiële iOS-apparaat, maar het is goed om te weten dat veel smartwatches compatibel zijn met je iPhone.

Voor Android is de markt een stuk groter en zijn er smartwatches in elke prijscategorie verkrijgbaar. Als je op zoek bent naar een goede fitness-smartwatch, dan kan het handig zijn om te kijken naar een smartwatch die waterproof is. Ook de batterijduur kan van toepassing zijn. Een geavanceerde smartwatch als de Apple Watch, de Sony Smartwatch 3 of de LG Watch Urbane is natuurlijk te gek, maar je moet deze apparaten wel vaker opladen. Een meer basic smartwatch als de Pebble Time Steel ziet er weliswaar niet zo fancy uit, maar draait wel honderd tot honderdvijftig uren op één batterij.

© PXimport

Smartwatches zoals de Adidas miCoach Smart Run zijn speciaal gemaakt voor fitness-doeleinden.

Tip 8: Fitness-armband

Je hebt natuurlijk niet per se een smartwatch nodig om tijdens workouts informatie in te kunnen zien. Er zijn talloze andere zogenoemde wearables in de winkel verkrijgbaar. De bekendste zijn waarschijnlijk fitness-armbanden zoals de Fitbit, Jawbone Up en de Nike+ FuelBand. De functies van deze wearables kunnen verschillen, zo is de Jawbone Up2 geschikt om je beweging gedurende de dag bij te houden en slaappatronen te registreren, terwijl de Fitbit Charge HR een hartslagmeter combineert met een activiteitentracker. Sommige wearables hebben displays en wifi-mogelijkheden zodat de grens tussen een wearable en een smartwatch bijna verdwijnt, andere wearables hebben geen hightech display en zijn er juist voor bedoeld om in allerlei omstandigheden te functioneren. Dus ook als het regent of je je in een zwembad bevindt.

Tip 9: Accessoires

Dan zijn er ook nog gespecialiseerde accessoires die je met je smartphone kunt verbinden. Hier gaat het dan bijvoorbeeld om fietsaccessoires. Een goed voorbeeld is een cadanssensor. Dit apparaatje monteer je op het frame van je fiets monteert en het registreert vervolgens de omwentelingen van je fietsband. De cadansmeter communiceert via bluetooth met je smartphone en veel fiets-apps kunnen informatie van zo'n cadansmeter uitlezen.

Een wearable kan soms ook je hartslag meten, maar een losse hartslagmeter die je om je borst bindt tijdens het sporten, werkt meestal veel beter. De hartslagmeter staat ook middels bluetooth in verbinding met je smartphone. Naast specifieke accessoires voor tijdens het sporten zijn er ook veel medische accessoires te vinden die in contact staan met je smartphone. Wat te denken van een weegschaal die via bluetooth je dagelijkse gewichtsmeting aan je smartphone doorgeeft? Een bekende fabrikant van dit soort apparatuur is het Nederlandse Medisana, die naast weegschalen ook bloeddrukmeters, bloedglucosemeters en bewegingstrackers in het assortiment heeft.

 

© PXimport

De producten van Medisana werken met de app VitaDock+ op je smartphone samen en zo heb je altijd je medische gegevens bij de hand.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten