7x beter dan de iPad: de Google Nexus 7

© CIDimport

7x beter dan de iPad: de Google Nexus 7

Smartphone & tablet

Geplaatst: 10 augustus 2012 - 11:05

Aangepast: 16 november 2022 - 10:12

Redactie

De tablet van Google domineert op gebied van flexibiliteit en bruikbaarheid. Het prettige formaat en de vrijheid aan apps doen de iPad verbleken.

De iPad heb ik zojuist aan mijn vrouw gegeven. En dat is niet (alleen) omdat ik van haar houd. Ik heb namelijk de Google Nexus 7 een kans gegeven en ben er hierdoor achter gekomen dat dit apparaat meer kan dan de iPad. Het leent zich voor meer situaties, is prettiger onderweg bij je te dragen, voldoet aan de behoeften van een leven waarin informatie centraal staat en – meest belangrijk – biedt een veel prettiger formaat om te hanteren. Ik neem ‘m overal mee naartoe. Dit zijn zeven redenen waarom ik mijn iPad voor een Nexus 7 ingeruild heb.

1. Een prettiger leeservaring

De Google Nexus 7 heeft de perfecte ‘formfactor’, ongeveer zo groot als een A5-notitieboekje. Het hoesje zet de tablet automatisch aan- en uit, net zoals de magnetische hoes van de iPad 2 en 3 dat ook doet. Het scherm is helder en eenvoudig te lezen, daarbij heb ik toegang tot meerdere online boekwinkels, waaronder eentje met uitsluitend stripboeken.

Ik lees meer dan ik ooit tevoren op de grotere, minder draagbare iPad deed. Het lezen van tijdschriften op de Nexus 7 is verrassend prettig. En met Google Play, Amazon Kindle, B&N Nook, een PDF-lezer en verschillende kleinere bronnen, is er verschrikkelijk veel content beschikbaar.

2. De pracht van widgets

De applicaties die ik op mijn iPad had, heb ik ook beschikbaar op mijn Nexus 7. Maar als ik op de iPad snel mijn mail, mijn voicemail of de status van apps wil checken, moet ik de app openen en van fullscreen app naar fullscreen app wisselen. Op mijn Nexus 7 heeft Android desktopwidgets beschikbaar, waardoor het eenvoudig wordt snel en eenvoudig tussen informatiebronnen te schakelen.

3. Het delen van content is prettiger

Als ik webpagina’s opvraag, RSS-feeds lees, Facebook of Google+ check of iets anders doe, wil ik graag notities kunnen maken of anderen ervan op de hoogte stellen. Op mijn iPad moet ik werken via een knip/plak-mechanisme en tussen apps via het thuisscherm schakelen. Helaas ondervind ik vaak aan den lijve dat dit niet in één keer goed gaat. Op de Nexus 7 is er een intelligente deelfunctie in iedere applicatie die me gemakkelijk content van de ene naar de andere applicatie laat versturen. Ook het posten naar Facebook, Google+ en het versturen van e-mail vanuit apps is een fluitje van een cent.

4. Meer applicatievrijheid

Voor de iPad moeten alle beschikbare apps eerst gekeurd worden door Apple. Dat houdt ook in dat Apple een functie niet aan staat, ze het niet toelaten. Ook veel open-source software wordt rücksichtslos geweigerd.

Op de Nexus 7 zijn er meerdere app stores; op dit moment gebruik ik er twee van. Allereerst is er de Amazon App Store, die me toegang geeft tot de gratis app van de dag en dezelfde catalogus als voor de Kindle Fire biedt. De andere is F-Droid, een bibliotheek gratis open-source software die inzichtelijk maakt hoe apps met mijn privacy en met softwarevrijheden omgaan. Niet alleen heb ik alle apps beschikbaar die ik nodig heb, ook weet ik dat ik niet in een lock-in situatie beland waarbij concurrenten geen kans krijgen.

5. Een grotere applicatiekeuze

De Nexus 7 biedt alle apps die ik zou willen hebben en meer. De productiviteitsapps die ik op de iPad had, zijn ook beschikbaar voor Android, zoals QuickOffice, Evernote, Documents to Go en IBM Symphony Viewer voor ODF-bestanden. Ook vindt ik de ‘look-and-feel’ van de social media apps prettig: Skype, Facebook, LinkedIn en Twitter doen niet onder voor hun equivalenten op iOS.

6. Integratie met Google

Een groot voordeel van de Nexus 7 is de integratie met Google. Het herbergt de browser Chrome welke synchroniseert met de browser op mijn desktop. Daardoor worden logins, favorieten en openstaande tabbladen gedeeld. De prima integratie met kalenders, contacten, e-mail, foto’s en ieder ander facet dat Google voor me regelt – zonder daarvoor iCloud nodig te hebben – maakt het leven me ongelooflijk veel makkelijker wordt gemaakt. Een prettige innovatie in Android 4.1 Jelly Bean is de toevoeging van de Google Now app, die op basis van mijn locatie en eerdere zoekopdrachten zaken suggereert die voor mij bruikbaar zouden kunnen zijn, zoals treinvertragingen en vluchtinformatie.

7. De vrijheid om over te stappen

Tot slot vind ik misschien wel het meest prettige dat als ik de Nexus 7 ooit een keer zat ben, ik eenvoudig over kan stappen naar een ander platform. Iedere leverancier mag gebruikmaken van Android waardoor zelfs concurrerende visies daarop (zoals de Kindle Fire) voet aan de grond krijgen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000