5 redenen waarom Android beter is dan iOS 5

© CIDimport

5 redenen waarom Android beter is dan iOS 5

Geplaatst: 14 juni 2011 - 10:38

Aangepast: 13 december 2022 - 12:49

Redactie

Zijn de vernieuwingen in Apple’s mobiele besturingssysteem iOS 5 zodanig dat Android naar de kroon gestoken wordt? Niet noodzakelijkerwijs.

In de laatste updates voor de iPhone en iPad zien we dat Apple bezig is om Android het nakijken te geven met zaken als Twitter-integratie, iMessage en online storage via iCloud. Is dat voldoende om de iPhone 4 overeind te houden als beste smartphone ter wereld? Echt niet. Android heeft nog steeds een aantal unieke functionaliteiten vergeleken met de iPhone en blijft het overwegen waard wanneer ze voor jou van toepassing zijn.

1. GPS-navigatie

Android-telefoons bieden sinds oktober 2009 gratis, spraakgestuurde GPS-navigatie. Bij de app Kaarten op de iPhone heb je dat nog steeds niet en wordt je gedwongen om tijdens het rijden je smartphone in de gaten te blijven houden.

De iPhone kent third-party apps met gesproken navigatie, zoals TomTom, maar op Android kun je dankzij de ingebouwde navigatie direct de route naar een adres krijgen vanuit bijvoorbeeld de browser. Op de iPhone moet je een adres altijd handmatig kopiëren naar TomTom, Navigon of Mapquest.

2. Het instellen van standaard apps

Het gebrek aan standaard GPS-navigatie op de iPhone zou niet zo’n probleem hoeven zijn wanneer je third-party apps als standaard in zou kunnen stellen. Binnen Android is het geen probleem om alternatieve apps voor mail, webbrowsen of navigatie te specificeren. Alle gerelateerde functies van die app worden daarin ook meegenomen.

Zo kun je Dolphin HD als standaard webbrowser aanduiden waarmee alle links vanuit andere applicaties direct in Dolphin geopend worden in plaats van in de standaard Android browser. Het is een subtiele functionaliteit die maakt dat aanpassingen veel gemakkelijker te maken zijn op Android dan op de iPhone.

3. Uitgebreidere stembesturing

Het gerucht over uitgebreidere stembesturing in iOS 5 bleek niet op waarheid te berusten, dus blijft Android meer mogelijkheden hebben voor het inspreken van commando’s, die bovendien direct in het besturingssysteem geïntegreerd zijn.

Android-gebruikers kunnen e-mail en sms-berichten laten dicteren en de route naar de bestemming laten voorlezen door tegen hun telefoon te praten. Ook kunnen ze muziek opvragen in third-party apps als Pandora, waarbij je op de iPhone alleen van de music-by-voice feature gebruik kunt maken in de iPod-app.

4. Widgets

Android-widgets kunnen bepaalde informatie direct op het beginscherm laten zien, zoals nieuwsalerts, sportuitslagen, inkomende e-mail of de besturing van de mediaspeler. Eerlijkheidshalve moet ik bekennen dat veel Android-widgets je telefoon onnodig bevuilen, maar als je de juiste widgets weet te kiezen, kunnen je ze tijd besparen of informatie laten zien die je misschien anders over het hoofd gezien zou hebben.

5. Keuze in hardware

Afgezien van softwarefunctionaliteit, biedt Android in tegenstelling tot de standaard iPhones van Apple, keuze voor hardwaremakers. Hierdoor kunnen telefoons uitgerust worden met grotere schermen, fysieke toetsenborden of zaken die je op de iPhone nog niet tegenkomt, zoals dual-core processors. De hardware in de iPhone 4 is uitstekend, maar het kan zijn dat deze in jouw geval niet geheel bij je past.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000