5 Apple termen uitgelegd: Deel 1

© PXimport

5 Apple termen uitgelegd: Deel 1

Geplaatst: 8 juli 2013 - 09:52

Aangepast: 16 november 2022 - 10:02

Robin Smit

Apple maakt er al jaren een kunst van om spannende namen te koppelen aan producten en technologieën die het bedrijf lanceert. Vaak wordt dit ook nog eens zo aangekondigd dat je bijna het idee krijgt dat je er niet meer bij hoort wanneer je niet in het bezit bent van apparaten die gebruik maken van Apple’s hippe marketingtermen. In dit eerste deel van een reeks artikelen over Apple-termen leg ik je precies uit wat deze termen nu precies betekenen. Deze week staat het onderwerp connectie centraal.

MagSafe

Op elke moderne Apple-laptop is een MagSafe-aansluiting aanwezig. Dit is de aansluiting die je gebruikt om je laptop op het stroomnetwerk aan te sluiten. De reden waarom Apple deze connectie voor de adapter de naam MagSafe heeft meegegeven, zit hem in de manier waarop de kabel van de adapter op de laptop wordt aangesloten. Zo zit er een magneet in de aansluiting, waardoor de kabel automatisch op zijn plaats klikt. Dit zorgt er ook voor dat jouw laptop niet beschadigt wanneer er bijvoorbeeld iemand over de stroomkabel struikelt. Sinds de lancering van de MagSafe-stekker heeft Apple twee versies van de veilige aansluiting uitgebracht. Het verschil zit hem in de grootte van de aansluiting.

© PXimport

De eerste en tweede generatie van de MagSafe-aansluiting

Lightning

Met de iPhone 5 en de vierde generatie van de iPad introduceerde Apple ook een nieuw type aansluiting voor accessoires en de oplader van deze mobiele apparaten. Deze Lightning-aansluiting was een stuk kleiner dan de dock-connector die vele jaren trouwe dienst had gedaan bij de mobiele apparaten van Apple. Naast het kleinere formaat is bij veel Apple-fans vooral het feit bijgebleven dat zij met de introductie van de Lightning-connector veel van hun accessoires hebben moeten vervangen.

Thunderbolt

Thunderbolt is een technologie die Apple heeft ontworpen in samenwerking met Intel. Het is een aansluiting die aanwezig is op recente Macs en het mogelijk maakt om verschillende accessoires te verbinden. Thunderbolt kenmerkt zich door de extreem hoge doorvoersnelheden en de mogelijkheid om veel verschillende apparaten, zoals externe harde schijven en beeldscherm te verbinden met een Mac. Alhoewel de aansluiting op elke recente Mac aanwezig is, zul je Thunderbolt slechts op een selecte groep accessoires vinden.

© PXimport

Een van de mogelijkheden van Thunderbolt

AirPlay

AirPlay is voornamelijk groot geworden met de introductie van Apple TV. Met AirPlay is het namelijk mogelijk om draadloos audio of video vanaf een Mac, iPhone of iPad te versturen naar bijvoorbeeld een Apple TV of gecertificeerde speakers. De mogelijkheden van AirPlay worden steeds verder uitgebreid, waardoor het nu bijvoorbeeld ook mogelijk is om de volledige inhoud van het scherm van je Mac te delen met een Apple TV.

AirPrint

Vanuit bezitters van een iPhone of iPad is er altijd veel geklaagd over het feit dat ze niet konden printen vanaf deze apparaten. Met iOS 4.2 is hiervoor AirPrint geïntroduceerd. Deze technologie maakt het mogelijk om, zonder installatie, te printen vanaf een iPhone of iPad. AirPrint is alleen te gebruiken bij geselecteerde printers die de technologie ondersteunen. Wil je weten welke printers AirPrint ondersteunen? Kijk dan even hier.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000