10 tips om het accugebruik van je Android-tablet te verlagen

© PXimport

10 tips om het accugebruik van je Android-tablet te verlagen

Smartphone & tablet

Geplaatst: 3 april 2014 - 05:00

Aangepast: 24 november 2022 - 10:37

Redactie

Je Android-tablet slurpt energie als je hem de vrije loop laat. Er zijn wat trucjes om het batterijgebruik te verminderen en je hebt deze in no-time doorgevoerd. Zorg dat je langer kunt genieten van je tablet met onze tips.

Bekijk je batterijgebruik

Als je wilt weten waar het energieverbruik van je Android-tablet aan opgaat, dan kun je dit opzoeken bij Instellingen. Ga hier naartoe op je tablet en klik op Accu. Je krijgt nu aan de rechterkant te zien waar de meeste batterijcapaciteit voor wordt gebruikt. Bekijk dit met enige regelmaat, omdat sommige applicaties meer energie kosten dan anderen. Als er een tussen zit die energie slurpt, dan kun je dat bij het accuverbruik terugvinden.

© PXimport

Doe wat aan die energievreters.

Schakel dataverbindingen uit

Ook de verbindingen die je maakt met draadloze netwerken kosten energie. Maak je dus geen gebruik van wifi op een bepaald moment en heb je bluetooth niet nodig, controleer dan of deze nog ingeschakeld staan. Ga naar Instellingen en je ziet links bovenin de verbindingen weergegeven. Schakel deze uit. Dit voorkomt dat je tablet blijft synchroniseren met bluetooth-apparaten en op zoek blijft gaan naar draadloze internetverbindingen.

© PXimport

Verbindingen uitschakelen is een kleine moeite.

Pas de helderheid van je scherm aan

Een grotere energiezuiper dan je zou denken, is de helderheid van je scherm. Je kunt de helderheid verminderen door naar Instellingen te gaan, vervolgens op Weergave te drukken en Helderheid aan te tikken. Je kunt nu van links naar rechts scrollen om de helderheid te verhogen of verlagen. Doe het laatste en je tablet zal een stuk langer aanblijven.

© PXimport

Minder helder is gelijk aan minder energieverbruik.

Verander je bureaublad

Je bureaublad kan heel mooi zijn. Het blijft persoonlijk wat je graag op de achtergrond wilt zien, maar door er zorgvuldig naar te kijken kun je de accuduur van je tablet verhogen. Doe hetzelfde als bij de helderheid, maar in plaats van Helderheid ga je naar Achtergrond. Kies bij Achtergronden of Foto's een nieuw bureaublad uit. Maak geen gebruik van Live achtergronden. Deze kosten aanzienlijk meer energie dan stilstaande beelden.

© PXimport

Kies wel iets dat je leuk vindt.

Verwijder widgets

Je kunt je beginpagina's bij Android opvrolijken en verrijken met widgets. Zo kun je een digitale klok instellen of het actuele weer met weersvoorspellingen op je beginscherm wegzetten. Deze widgets gebruiken energie, dus als je er geen gebruik van maakt, verwijder ze dan. Houd een widget ingedrukt en sleep hem naar het kruisje daarboven. Dit kun je ook doen met applicaties die op dezelfde pagina staan weergegeven.

© PXimport

Je kunt buiten ook zien wat voor weer het is.

Voorkom synchronisaties

Het synchroniseren van programma's gebeurt automatisch. Deze instellingen kun je aanpassen om te zorgen dat het niet meer gebeurt of in mindere mate. Ga naar Instellingen en kijk onder Accounts. Hier staan de services die jij hebt gesynchroniseerd met je tablet. Klik op een ervan en druk op je accountnaam. Je komt nu op de synchronisatiepagina. Klik elk afzonderlijke aspect aan dat je niet meer wilt synchroniseren. Je kunt dan zelf bepalen welke onderdelen je wel of niet up-to-date wilt houden.

© PXimport

Je tablet hoeft niet altijd te synchroniseren.

Slaapstand-modus aanzetten

Je tablet opzij leggen om even iets anders te doen gebeurt vaker dan je denkt. Hoewel jij niet bezig bent, is je tablet bezig met allerlei activiteiten en applicaties die nog openstaan. Schakel om die reden de slaapstand-modus in. Ga naar Instellingen, druk op Weergave en Slaapstand. Kies nu na hoeveel minuten inactiviteit je tablet zichzelf in de slaapstand zet.

© PXimport

Geef je tablet ook tijd om te rusten.

Schakel GPS uit

Google wil weten waar je bent en jij wilt dat zien via Google. Als je thuis bent of op je werk, dan maak je van GPS geen gebruik. Je tablet wel en dat kost onnodig energie. Scroll rechtsboven in je scherm het menu naar beneden. Zet hier GPS uit.

© PXimport

Je weet waar je bent dus zet je GPS uit.

Vliegmodus

Net als bij de vorige stap kun je in dit menu Vliegmodus inschakelen. Dit kan ook door naar Instellingen te gaan, bij Draadloos en Netwerken te kijken en op Meer... te drukken. Hier kun je de Vliegmodus aanzetten. Vliegmodus zorgt ervoor dat er in één keer veel verbindingen worden uitgeschakeld, wat uiteraard energie bespaart.

© PXimport

Je tablet laadt ook sneller op in vliegmodus.

Koel bewaren

Er is ook een mogelijkheid om je accuduur te vergroten, zonder dat je aanpassingen op je tablet hoeft te maken. Leg je tablet op een koele plek weg en vermijd dat je hem in de zon legt. Door de warmte warmt ook je accu op en dat kan je batterij slopen. Dit geldt eigenlijk voor alle apparatuur, dus mijd de zon en bewaar de tablet op een koele plek in huis.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000