© PXimport

Hoe maak je een afzuigkap schoon?

Geplaatst: 14 juli 2019 - 15:58

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Afzuigkap schoonmaken? Dat kan een behoorlijk vervelend klusje zijn. Zodoende stellen veel mensen het lang uit… Begrijpelijk, maar toch onverstandig! Het vuil en vet dat zich op de filters in de afzuigkap afzet, is namelijk uiterst brandbaar. Als de vlam in de pan slaat, vliegt dit vet meteen in brand. Het resultaat is dat het vuur zich razendsnel door de keuken kan verspreiden. Daarnaast is het schoonhouden van je afzuigkap ook beter voor je gezondheid. Alleen als je wasemkap goed werkt, kan hij het fijnstof dat vrijkomt bij het koken efficiënt afvoeren. Het vuil en vet dat in je afzuigkap terecht komt, zorgt er namelijk voor dat je afzuigkap minder efficiënt werkt. Om dit te voorkomen, is het advies je afzuigkap zeker eens per twee maanden schoon te maken.

De buitenkant schoonmaken van de afzuigkap

Niet alleen de binnenkant, maar ook de buitenkant van je afzuigkap wordt na verloop van tijd behoorlijk vies en vettig. Hoe je de buitenkant het beste schoon kunt maken, is afhankelijk van het materiaal. Stel dat je een RVS afzuigkap hebt. In dat geval maak je een schoonmaakmiddel van groene zeep en baking soda. Je RVS afzuigkap schoonmaken lukt daarmee in een handomdraai! Als je afzuigkap van een ander materiaal gemaakt is, kies je voor heet water met groene zeep of afwasmiddel. Gebruik een microvezeldoekje om het vuil en vet weg te vegen. Neem de afzuigkap ten slotte nog even af met heet water en wrijf het apparaat droog met een oude theedoek. De afzuigkap ontvetten lukt overigens ook uitstekend met een sopje van heet water en ammoniak.

De roosters schoonmaken van de afzuigkap

Nu de buitenkant van je afzuigkap weer blinkend schoon is, richten we ons op de binnenkant van het apparaat. We beginnen met het schoonmaken van de roosters. Deze stap is echter niet bij elke afzuigkap nodig. Niet alle afzuigkappen hebben namelijk roosters: sommige modellen hebben alleen vervangbare filters. Heeft jouw afzuigkap wel roosters, dan wordt aangeraden om deze zeker zo’n vier keer per jaar te reinigen. De roosters van je afzuigkap schoonmaken doe je natuurlijk het handigst in de vaatwasmachine! Je kunt in de handleiding van je apparaat terugvinden of de roosters vaatwasbestendig zijn. Mocht dit niet het geval zijn, dan kun je de roosters om te beginnen het beste even laten weken in een sopje van heet water en afwasmiddel. Sommige mensen geven de voorkeur aan soda in plaats van afwasmiddel. Gebruik echter nooit soda op je aluminiumroosters! Een andere truc bij het schoonmaken van afzuigkap-roosters is om een uurtje een pan met water en citroensap onder de afzuigkap te laten koken, waarbij je het apparaat aanzet. Het vuil laat zich daarna gemakkelijker van het rooster afboenen. Om de roosters van je afzuigkap langer schoon te houden, kun je ze daarna insprayen met siliconenspray. Hierdoor hecht nieuw vet minder snel aan de roosters.

© PXimport

De binnenkant schoonmaken van de afzuigkap

© PXimport

De derde stap bij het schoonmaken staat in het teken van de binnenkant van de afzuigkap. Deze stap wordt vaak overgeslagen, terwijl al het vuil zich juist aan de binnenkant verzamelt! Voordat je begint met het schoonmaken van de binnenkant, trek je natuurlijk eerst de stekker uit het stopcontact. Daarna maak je een sopje met een ontvetter, zoals bijvoorbeeld afwasmiddel of ammoniak. Vervolgens spray je de binnenkant met het sopje in. Laat dit een poosje intrekken en neem de onderdelen weer met een vochtige doek af. Zorg ervoor dat alles goed droog is voordat je de stekker weer in het stopcontact steekt. Gebruik hier bijvoorbeeld een oude theedoek voor.

Afzuigkap: schoonmaken motor

Pas bij het poetsen van de binnenkant van de afzuigkap echter op voor de motor! Wees voorzichtig en zorg dat elektronische delen, zoals de motor en de verlichting, niet nat worden. Ook worden schuurmiddelen en/of schuursponsen ten zeerste afgeraden!

Het filter schoonmaken van de afzuigkap

Ten slotte geven we je in dit artikel nog wat tips om het filter van je afzuigkap schoon te maken. Ook nu moet je natuurlijk eerst weer de stekker uit het stopcontact te trekken. Vervolgens maak je de afzuigkap open en verwijder je het vetfilter. In principe zijn er twee soorten filters: metalen filters en koolstoffilters (ook wel vervangbare of stoffen filters genoemd). Een koolstoffilter reinigen is helaas niet mogelijk. Je moet dit soort filters ongeveer eens per kwartaal vervangen door een nieuw filter. Gelukkig zijn de meeste koolstoffilters universeel en kun je ze anders gemakkelijk op maat knippen.

Een metalen vetfilter kun je wel reinigen. Als het filter vaatwasbestendig is, reinig je hem gemakkelijk in de vaatwasser. Let wel op van welk materiaal het filter gemaakt is: aluminium filters mogen bijvoorbeeld echter niet in de vaatwasser – of met soda – schoon gemaakt worden. In dat geval vul je een teiltje met water waaraan je wat afwasmiddel of een andere ontvetter toevoegt. Vervolgens laat je het filter een kwartiertje weken, waarna je het gemakkelijk schoonboent. Vergeet niet om de filter nog even af te spoelen met schoon water en af te drogen met een oude theedoek. Daarna plaats je de filter terug in de afzuigkap en steek je de stekker weer in het stopcontact. Metalen afzuigkap-filters maak je bij voorkeur eens in de twee maanden schoon

Filters vervangen? Doe de test!

Om te testen of je filters vervangen moeten worden, neem je een stukje keukenpapier. Houd dit tegen de afzuigkap aan en schakel het apparaat in. Als het papiertje tegen de afzuigkap aangezogen wordt, hoef je het filter nog niet te vervangen.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000