Afzuigkap zonder afvoer: zo werkt het
Het traditionele idee achter een afzuigkap is simpel: het apparaat voert tijdens het koken geurtjes, vetdeeltjes en kookdampen af, meestal via een afvoerkanaal naar buiten. Maar wat als dat in jouw keuken niet mogelijk is? Een recirculatie-afzuigkap, die lucht filtert en terugvoert, biedt dan uitkomst. Hoe werkt het, en wat zijn de voor- en nadelen?
In dit artikel lees je:
*** Hoe een afzuigkap zonder afvoer werkt** *** Welke verschillende filters er zijn** *** Waarom jij een recirculatie-afzuigkap zou willen**
Lees ook: Vet belangrijk: in 5 stappen een schone afzuigkap
Een huurwoning, een studentenhuis of een appartement: er zijn genoeg woningen waar het op z’n minst onhandig, of zelfs onmogelijk is om een gewone afzuigkap te installeren. Dat komt vooral door het afvoerkanaal dat een directe verbinding naar buiten moet hebben – en dat is lang niet altijd mogelijk.
Afzuigkap zonder afvoer
Een recirculatie-afzuigkap lost dat probleem op. Op het eerste gezicht ziet het eruit als een doodgewone afzuigkap: een apparaat dat boven je fornuis of elektrische kookplaat hangt. De luchtjes die vrijkomen tijdens het koken worden opgezogen. Maar waar bij een traditionele afzuigkap de lucht uit je woning naar buiten wordt geblazen, is dat bij een afzuigkap zonder afvoer een ander verhaal.
©Prostock-studio
Hoe werkt een afzuigkap zonder afvoer?
Omdat de lucht niet meteen kan worden afgevoerd, moet die eerst worden gefilterd. Binnenin de afzuigkap zit een filter dat de vuildeeltjes uit de lucht haalt. De relatief schone, gefilterde lucht wordt daarna weer naar buiten geblazen - gewoon je keuken in. Er zijn drie soorten filters:
Koolstoffilters
Koolstoffilters zijn de simpelste filters. Ze bestaan uit een laagje koolstofkorrels dat de lucht wel door kan laten, maar vet- en vuildeeltjes opvangt. De vuildeeltjes hechten zich aan het oppervlak van het filter, terwijl de schone lucht weer terug je keuken in wordt geblazen. Koolstoffilters moeten daarom wel elke zes maanden worden vervangen.
©wertinio
Regenereerbare koolstoffilters
De overtreffende trap zijn regenereerbare koolstoffilters. Die werken in de basis hetzelfde, maar in tegenstelling tot hun wegwerp-evenknieën kun je ze meerdere keren gebruiken. Wanneer ze erg vies zijn, kun je ze in de oven leggen. Opgevangen vet wordt dan als het ware verbrand. Belangrijk: kijk wel in de handleiding van het filter om te kijken op welke temperatuur en hoe lang je dat moet doen! Daarna kun je ze gewoon weer terugplaatsen. Omdat je dat een keer of vijf kunt doen, gaat een regenereerbaar koolstoffilter tot wel drie jaar mee.
Plasmafilters
De meest geavanceerde optie is het plasmafilter. Plasmafilters filteren niet alleen de lucht, ze zuiveren die zelfs. Niet alleen vuildeeltjes, maar ook geurdeeltjes, pollen en zelfs fijnstof worden uit de lucht gehaald, net als bij een echte luchtreiniger. Goedkoop zijn ze niet, maar als je geluk hebt gaat een plasmafilter tot wel vijftien jaar mee, zonder dat je er omkijken naar hebt.
Nieuw koolstoffilter nodig?
Haal opgelucht adem en
Voor- en nadelen van een afzuigkap zonder afvoer
Recirculatie-afzuigkappen hebben een aantal voor- en nadelen ten opzichte van traditionele afzuigkappen.
Voordelen:
✅ Het belangrijkste voordeel is dat je geen gat in de muur hoeft te boren voor de afvoer.
✅ Een afzuigkap zonder afvoer is compacter, omdat er geen ruimte voor de afvoer ingeruimd hoeft te worden.
✅ Hoewel de filters niet gratis zijn, is een afzuigkap zonder afvoer goedkoper te installeren, omdat er geen afvoerkanaal gerealiseerd hoeft te worden.
✅ Het is beter voor het milieu, omdat de vetdeeltjes en viezigheid niet de buitenlucht in geblazen worden.
Nadelen:
❌ Filters zijn niet perfect: een klein deel van de vet- en vuildeeltjes wordt weer terug je keuken in geblazen. Ook worden niet alle geurtjes volledig weggefilterd, dus je kookkunsten ruik je nog wel een beetje.
❌ De zuigkracht is gemiddeld genomen ongeveer een kwart minder dan bij traditionele afzuigkappen.
❌ Op de lange termijn zijn filters duurder dan het laten inbouwen van een afvoer.
Recirculatie-afzuigkap in de kookplaat
Heb je liever helemaal geen enorme afzuig-unit in je keuken hangen? Dan is een kookplaat met afzuiging de uitkomst. Moderne (veelal inductie-) kookplaten kunnen worden uitgerust met een ingebouwd afzuigsysteem. De kookdampen worden tijdens het koken naar beneden getrokken door afzuiging aan de zijkanten of in het midden van je kookeiland. Zo krijgt de lucht niet eens de tijd om op te stijgen, maar wordt meteen dankzij de krachtige motor weggezogen.
Het grote voordeel van afzuiging in de kookplaat is dat je geen zichtbare afzuigkap aan je muur hoeft te hangen. Handig in kleinere keukens, of als je het simpelweg niet mooi vindt staan. Ze zijn wel wat duurder dan gewone afzuigkappen, en je beknibbelt wat op de beschikbare ruimte en het aantal kookzones op je kookplaat. Ook heb je speciale keukenkastjes nodig om plaats te maken voor de motor.
©pridannikov
Conclusie
Een afzuigkap zonder afvoer is een uitkomst voor iedereen die geen traditionele afzuigkap wil of kan ophangen. Een recirculatie-afzuigkap werkt bijna net zo goed als de traditionele kap, maar dan zonder de nadelen die de traditionele manier van lucht afvoeren met zich meebrengen. Of je nu een afzuigkap aan de muur hangt of er een in je kookplaat laat zetten, je bent af van vrijwel alle kookluchtjes, en dat zonder een lelijke afvoer en bijbehorend gat in de muur.