Hoe kies je de juiste afzuigkap?
Een afzuigkap speelt een belangrijke rol in de keuken. Het helpt kookluchtjes en vocht af te voeren en zorgt ervoor dat de lucht fris blijft. Maar met zoveel verschillende soorten en opties kan het lastig zijn om een keuze te maken. Waar moet je precies op letten? Dit artikel helpt je op weg.
Op zoek naar een (nieuwe) afzuigkap? In dit artikel lees je over: • Verschillende soorten afzuigkappen • De juiste afzuigcapaciteit • Kiezen voor recirculatie of voor luchtafvoer? • Geluidsniveau • Onderhoud en gebruiksgemak
Lees ook: Afzuigkap zonder afvoer: zo werkt het
Verschillende soorten afzuigkappen
Er zijn allerlei soorten afzuigkappen, en welke je kiest hangt af van je keuken en persoonlijke voorkeuren. Wandmodellen worden aan de muur bevestigd en zijn populair in veel huishoudens. Heb je een kookeiland? Dan is een eilandkap een mooie oplossing die vrij in de ruimte hangt. Voor kleinere keukens is een onderbouwafzuigkap handig, omdat deze onder een keukenkastje wordt geplaatst. Daarnaast zijn er plafondunits en geïntegreerde afzuigkappen in kookplaten – handig wanneer je geen zin hebt in een afzuigkap boven je hoofd of wanneer je keuken een strakke uitstraling heeft.
Ook interessant: Kookplaat met ingebouwde afzuiging kopen? Hier moet je op letten
De juiste afzuigcapaciteit
De afzuigcapaciteit wordt gemeten in kubieke meters per uur (m³/u) en geeft aan hoeveel lucht de kap kan afvoeren. Hoe groter je keuken, hoe krachtiger de afzuigkap moet zijn. Vuistregel is dat je een model kiest dat de lucht in je keuken ongeveer zes tot tien keer per uur kan verversen. Vergeet ook niet dat de afzuigkap minstens net zo breed moet zijn als je kookplaat, zodat de lucht goed wordt afgevoerd.
Recirculatie of luchtafvoer
Bij afzuigkappen kun je kiezen tussen twee systemen: recirculatie en luchtafvoer. Bij luchtafvoer wordt de lucht naar buiten afgevoerd via een kanaal. Dit werkt goed en is onderhoudsvriendelijk. Recirculatie zuivert de lucht met filters en blaast deze terug de keuken in. Dit is handig als een afvoer naar buiten niet mogelijk is, bijvoorbeeld in een appartement. Wel vraagt dit systeem om vaker onderhoud, zoals het vervangen van koolstoffilters.
Nieuw koolstoffilter nodig?
Haal opgelucht adem enStil en prettig in gebruik
Tijdens het koken wil je niet overstemd worden door het lawaai van je afzuigkap. Geluidsniveaus worden uitgedrukt in decibellen (dB). Een stille afzuigkap ligt rond de 50 dB, terwijl luidere modellen boven de 70 dB uitkomen. In een open keuken is een stiller model vaak prettiger, zodat je zonder hinder kunt koken en praten. Kijk daarom naar het geluidsniveau, vooral op de hoogste stand, wanneer je een keuze maakt.
©vladdeep
Onderhoud en gebruiksgemak
Het schoonmaken van een afzuigkap hoort erbij. Filters van metaal kun je eenvoudig in de vaatwasser doen, terwijl koolstoffilters vervangen moeten worden. Kies een model waarbij dit gemakkelijk gaat. Ook energiezuinige modellen zijn het overwegen waard; ze verbruiken minder stroom en zijn beter voor je portemonnee én het milieu.
Advies: eerst kijken, dan kopen
Bij het kiezen van een afzuigkap is het belangrijk dat deze aansluit bij je keuken en manier van koken. Ga kijken in een winkel of online om de verschillende mogelijkheden te zien. Vraag advies als je twijfelt over welke optie het beste bij je past. Want heb je een afzuigkap eenmaal hangen, dan zul je hem niet heel snel vervangen. Zorg dus dat je weet wat je wilt voordat je tot aankoop over gaat!