Dit moet je weten over de filters in je afzuigkap
Een afzuigkap zorgt ervoor dat kookluchtjes, vet en vocht worden afgevoerd of gefilterd, zodat je keuken fris blijft. Maar zonder goed werkende filters doet hij dat minder goed. Of je nu een model met luchtafvoer of recirculatie hebt, het is belangrijk om te weten hoe de filters werken, welke soorten er zijn en hoe je ze onderhoudt. In dit artikel lees je hoe je je afzuigkap in topvorm houdt.
Dit artikel in het kort: • Waarom filters belangrijk zijn • Verschillende soorten filters • Vetfilters reinigen • Koolstoffilters vervangen • Tips voor een langere levensduur
Lees ook: Hoe kies je de juiste afzuigkap?
Waarom filters belangrijk zijn
Tijdens het koken komen vet, vocht en geuren vrij die zich in de lucht verspreiden. Een afzuigkap vangt deze deeltjes op en helpt de lucht in je keuken schoon en fris te houden. De filters spelen hierin een belangrijke rol: ze zorgen ervoor dat vet en geuren niet in de afzuigkap blijven hangen of zich elders ophopen. Zijn de filters verstopt of vervuild, dan werkt de afzuigkap minder goed en kan vet zich ophopen op oppervlakken. Dit kan zorgen voor een onaangename geur en zelfs een hoger energieverbruik, omdat de motor harder moet werken Door ze goed te onderhouden en de juiste filters te kiezen, blijft je afzuigkap beter werken en gaat hij langer mee.
Verschillende soorten filters
Afzuigkappen maken gebruik van vetfilters, koolstoffilters of een combinatie van beide, afhankelijk van het afzuigsysteem. Vetfilters zijn altijd nodig, of je nu een afvoer- of recirculatiemodel hebt. Ze vangen vetdeeltjes op en voorkomen dat deze in de motor of leidingen terechtkomen. Vetfilters zijn meestal gemaakt van metaal of kunststof.
Bij een recirculatie-afzuigkap wordt daarnaast een koolstoffilter gebruikt. Dit filter haalt geurtjes uit de lucht voordat de lucht weer terug de keuken in wordt geblazen. Koolstoffilters bevatten actieve kool, dat geurstoffen vasthoudt. Dit is vooral handig in keukens zonder luchtafvoer naar buiten.
©Maksims_Liene | fotoduets
Vetfilters reinigen
Om vetfilters goed te laten werken, moeten ze regelmatig worden schoongemaakt. Metalen vetfilters kunnen vaak in de vaatwasser, wat het onderhoud makkelijk maakt. Afhankelijk van hoe vaak je kookt, is het verstandig om ze eens per maand te reinigen. Controleer altijd de handleiding van je afzuigkap om te zien wat de beste manier is. Filters die niet vaak genoeg worden schoongemaakt, kunnen minder goed werken en zelfs voor nare geurtjes in de keuken zorgen.
Ook interessant: In 5 stappen een schone afzuigkap
©Andrii
Koolstoffilters vervangen
Koolstoffilters gaan een paar maanden mee en moeten daarna worden vervangen. Hoe snel dat nodig is, hangt af van hoe intensief je de afzuigkap gebruikt, maar meestal is dit eens in de drie tot zes maanden. Merk je dat geuren minder goed worden afgevoerd? Dan is het tijd voor een nieuw filter. Sommige afzuigkappen hebben een indicator die aangeeft wanneer het filter aan vervanging toe is. Controleer bij het kopen of vervangen van filters wel altijd even de specificaties van je afzuigkap, zodat je zeker weet dat je de juiste kiest.
Innovaties in filtertechnologie Steeds meer afzuigkappen zijn uitgerust met vernieuwde filtersystemen die onderhoud makkelijker maken. Zo zijn er regeneratieve koolstoffilters die je kunt hergebruiken door ze te verhitten in de oven. Dit scheelt in de kosten en is duurzamer. Ook worden er efficiëntere vet- en geurfilters ontwikkeld, waardoor je ze minder vaak hoeft schoon te maken of vervangen.
Tips voor een langere levensduur
Wil je dat je afzuigkap en filters zo lang mogelijk meegaan? Reinig vetfilters regelmatig om verstopping te voorkomen. Gebruik de afzuigkap alleen tijdens het koken en laat hem een paar minuten aanstaan na het koken om de laatste dampen af te voeren. Heb je een recirculatiemodel? Dan is het handig om een paar extra koolstoffilters op voorraad te hebben, zodat je ze op tijd kunt vervangen.