© PXimport

Hoe hang je een afzuigkap op?

Geplaatst: 14 juli 2019 - 15:58

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Voordat je begint met het ophangen van een nieuwe afzuigkap is het natuurlijk eerst zaak je oude apparaat te verwijderen. Een afzuigkap demonteren is gelukkig vrij simpel! De afzuigkap verwijderen begint natuurlijk met het uitschakelen van het apparaat. Hierna verwijder je een eventuele schouw. Haal nu de stekker uit het stopcontact en verwijder de filters. Ten slotte schroef je de afzuigkap los. Daarbij is het belangrijk om het apparaat goed vast te houden, zodat het niet valt.

Misschien is je oude afzuigkap kapot gegaan of misschien ben je verhuisd naar een woning zonder afzuigkap; in dit artikel leggen we je uit hoe het afzuigkap aansluiten in zijn werk gaat. Daarbij bespreken we onder meer het boren van gaten, het ophangen van de afzuigkap, het aansluiten van het apparaat op het afvoersysteem en het verbinden van de bedrading. Voordat we ingaan op het daadwerkelijke monteren, hebben we echter eerst aandacht voor het kopen van een nieuwe afzuigkap. Waar moet je op letten bij de aanschaf? Om die vraag te beantwoorden, kijken we onder meer naar het aanwezige afzuigsysteem in je keuken. Zodra je weet waar je het apparaat wilt plaatsen en de juiste maat voor ogen hebt, is het vergelijken van afzuigkappen op Kieskeurig.nl natuurlijk een fluitje van een cent. Zo vind je altijd de beste afzuigkap voor jouw situatie!

© PXimport

Stap 1: Demonteer je oude afzuigkap indien deze nog aanwezig is

Stap 2: Koop je nieuwe afzuigkap

Nu je oude afzuigkap verwijderd is, is het tijd om je nieuwe apparaat te monteren. We doen echter eerst even een stapje terug. Want wat is nu belangrijk bij het afzuigkap kopen? Voordat je een keuze maakt, wijzen wij je graag op een paar belangrijke aandachtspunten. Na het lezen van deze stap is een afzuigkap bestellen een stuk gemakkelijker!

Om te beginnen bepaal je de plaatsing van je afzuigkap. Daarbij heb je in principe vier opties: aan de muur, op het plafond, onder een keukenkastje óf in een keukenkastje.

Zodra je een keuze hebt gemaakt, kun je je verdiepen in de maat. Welk formaat je afzuigkap moet zijn, hangt af van de plek waar je het apparaat plaatst en het formaat van je kookplaat. Wanneer je de afzuigkap in een keukenkastje wilt plaatsen, meet je de nismaten op. Wanneer je de afzuigkap vrij in de ruimte ophangt, moet je ervoor zorgen dat deze in ieder geval even groot of zelfs iets breder is dan de kookplaat.

De derde factor bij het afzuigkap kopen heeft te maken met het afvoersysteem. Helaas zijn niet alle afzuigkappen geschikt voor elk afvoersysteem. Als je een luchtafvoersysteem hebt, voert de afzuigkap de lucht naar buiten af. Bij een recirculatiesysteem filtert de afzuigkap de lucht waarna deze de keuken weer in wordt geblazen. Ten slotte is er nog de afzuigkap die je moet aansluiten op een centraal afzuigsysteem. Hiervoor is een afzuigkap zonder motor nodig.

De laatste factor waar je op moet letten is zuigkracht en het geluid. Er bestaan heel stille afzuigkappen, maar dat betekent meestal wel dat het apparaat inlevert op afzuigcapaciteit.

© PXimport

Stap 3: Lees de gebruiksaanwijzing en installatie-instructies

Hieronder geven we een globaal stappenplan om een afzuigkap te monteren. Geen enkel apparaat is echter gelijk! Zodoende raden we je altijd aan om voordat je aan de slag gaat de gebruiksaanwijzing en installatie-instructies goed door te lezen. De instructies voor het installeren van een afzuigkap kunnen namelijk nogal verschillen per model en per merk. Dat geldt bijvoorbeeld voor de juiste hoogte van de afzuigkap, de plek waar je de gaten moet boren en de aansluiting op het afvoerkanaal. Hieronder geven we zoals gezegd daarom slechts algemene handvaten.

Stap 4: Markeer de gaten om te boren

De eerste stap bij het afzuigkap monteren is het markeren van de boorgaten. Om je hierbij te helpen, zitten er gaatjes aan de binnenkant van het apparaat. Je positioneert de afzuigkap op de plek waar je deze wilt hebben en markeert met behulp van de gaatjes de plek waar je moet boren. Met een waterpas controleer je of de afzuigkap recht komt te hangen. Houd er bij het afzuigkap plaatsen rekening mee dat het apparaat over het algemeen minimaal 65 centimeter boven de kookplaat moet komen te hangen. Verder moet het apparaat natuurlijk recht boven de kookplaat gemonteerd worden. Om dit te controleren, trek je een hartlijn vanuit het midden van de kookplaat. Dit is een verticale lijn die precies het midden van de kookplaat aangeeft.

Stap 5: Boor de gaten en hang de afzuigkap op

© PXimport

Nu je de gaten voor het afzuigkap ophangen afgetekend hebt, zoek je in de handleiding van jouw apparaat op hoe groot en diep de gaten moeten worden. Dit hangt namelijk samen met de schroeven die je nodig hebt. Zodra je het antwoord hebt gevonden in de instructies pak je de boormachine erbij. Let daarbij echter ook op het materiaal van de muur! De volgende stap in het proces van afzuigkap installeren is het plaatsen van pluggen in de geboorde gaten. Vervolgens draai je de schroeven in de gaten en hang je de afzuigkap op aan de schroeven, waarna je deze vastschroeft.

Stap 6: Sluit de afzuigkap op het eventuele afvoerkanaal aan

Zodra het apparaat hangt, richten we ons op de afzuigkap-afvoer. Bij de meeste apparaten begint het monteren van de afzuigkap-afvoer met het plaatsen van een plastic ring (ook wel flens genoemd) op de bovenkant van de afzuigkap. Lees in de instructies goed na of een flens nodig is. Zo niet, dan kun je de afvoerslang direct op de afzuigkap monteren. De afvoerbuis maak je vervolgens aan beide kanten vast met behulp van een slangklem.

Afzuigkap-afvoer naar buiten: regels

Stap 7: Verbind de bedrading

Gelukkig is het aansluiten van de afzuigkap op het stroomnetwerk vaak erg gemakkelijk. In principe heb je alleen een geaard stopcontact nodig. Op dit stopcontact sluit je vervolgens de afzuigkap aan. Eventueel kun je het snoer nog netjes wegwerken, bijvoorbeeld in de schouw van de afzuigkap.

Stap 8: Test je nieuwe afzuigkap

Gefeliciteerd! Je hebt alle benodigde stappen voor het aansluiten van een afzuigkap doorlopen. Nu je nieuwe afzuigkap gemonteerd is, kun je hem testen. Mocht je nieuwe afzuigkap niet goed werken of mocht je anderszins problemen ondervinden, dan doe je er wellicht verstandig aan een vakman in te schakelen. Het plaatsen van een afzuigkap kan best wel een lastig klusje zijn: het is dus geen schande als je hulp moet vragen!

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle afzuigkappen op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000