Dit zijn stiekeme grootverbruikers in je huis

Dit zijn stiekeme grootverbruikers in je huis

Keukenapparatuur

Geplaatst: 28 oktober 2022 - 17:14

Aangepast: 2 december 2022 - 19:58

Justin Doornekamp

In het licht van de huidige hoge energieprijzen wil je in en rond het huis een beetje op de kosten letten. Je kijkt dan eerst naar de cv-ketel, die gemiddeld zo'n 80 procent van je totale verbruik bepaalt als je huis op gas wordt verwarmd. Korter douchen en de verwarming een graadje lager zetten helpt natuurlijk, maar als je de stiekeme grootverbruikers niet aanpakt, dan blijven je kosten hoog. Welke apparaten verbruiken onverwacht veel energie? Wij sommen drie stiekeme grootverbruikers op.

1. Quooker  

De kraan die alles kan: de Quooker duikt steeds vaker op in keukens. Naast koud, warm en kokend water geeft de Quooker-kraan tegenwoordig ook gekoeld en bruisend water. Handig, maar ook prijzig, zo stelt Pricewise, die berekende dat je beter een waterkoker kunt gebruiken om een kop thee te zetten. Hoewel de Quooker en een waterkoker evenveel energie nodig hebben om het water naar een kookpunt te brengen, moet de Quooker het water nog urenlang op deze temperatuur houden. Dat zorgt er immers voor dat je altijd direct kokend water uit de kraan krijgt.

Op zoek naar een waterkoker? Dan ben je hier aan het juiste adres!

Pricewise stelt dat het 10 joule per seconde kost om het water aan de kook te houden en vergelijkt dat met een lamp van 10 watt die het hele jaar lang brandt. Op jaarbasis gaat het dan om een verbruik van 87 kWh per jaar. Met de huidige stroomprijs van gemiddeld 0,895 euro per kWh loopt het energieverbruik van de Quooker dan op tot bijna 80 euro. We rekenen hier met een stroomprijs die Overstappen.nl hanteert, maar de werkelijke kosten kunnen natuurlijk variëren afhankelijk van je energiecontract.   

Een Quooker verbruikt jaarlijks bijna 80 euro door water continu op temperatuur te houden.

2. De tuinvijverpomp

Een vijver in de tuin staat natuurlijk leuk, maar heb je al gedacht aan de kosten ervan? Milieu Centraal berekende dat een gemiddelde vijverpomp een vermogen heeft van 20 watt. Als zo'n pomp continu blijft draaien, verbruikt hij 180 kWh per jaar. Dat kost je met de huidige energieprijzen al snel 160 euro. Bij zwaardere vijverpompen kan het vermogen oplopen tot meer dan 200 watt, goed voor een verbruik tot 1800 kWh per jaar - en dat kost je maar liefst 1.600 euro op jaarbasis.

Lees hier meer over het uitlezen van je slimme meter, zodat je altijd zicht hebt op je verbruik!

3. Mediabox

Veel Ziggo-klanten hebben nog een stroomslurpend tv-kastje in huis, zo concludeert Radar op basis van eigen onderzoek. De al wat oudere Mediabox XL verbruikt in stand-by modus bijna tien keer zo veel stroom als die van concurrent KPN. Omgerekend zou een grote koel-vriescombinatie evenveel stroom verbruiken als het tv-kastje van Ziggo. Ervan uitgaande dat een koel-vriescombinatie met energielabel B zo’n 120 kWh per jaar aan stroom verbruikt, kost het al snel meer dan 110 euro om je tv-kastje in de stand-by modus te laten staan.

De Mediabox XL van Ziggo ontpopt zich als een ware energievreter.

Het tv-kastje van Ziggo heeft volgens Radar weliswaar een eco-stand, maar daarmee duurt het tot wel drie minuten voordat het kasje is opgestart en je tv kunt kijken. Het alternatief is een ander tv-kastje van Ziggo, maar voor de omruilactie betaal je dan eenmalig 19,95 euro. Andere providers leveren volgens Radar wel zuinige kastjes.

Een nieuwe televisie voor de juiste prijs?

Bij Kieskeurig.nl ben je aan het goede adres!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000