Contactinformatie webwinkels vaak lastig te vinden
Veel webwinkels overtreden de regels door verplichte contactgegevens niet duidelijk en goed vindbaar op hun website te vermelden. Dat meldt de Consumentenbond na onderzoek van 100 webshops en 31 energiebedrijven.
Sinds 2022 is het voor webwinkels verplicht om contactinformatie op hun website te vermelden. Deze informatie moet eenvoudig te vinden zijn en op een duidelijke en begrijpelijke wijze worden verstrekt. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) moet hier toezicht op houden.
De Consumentenbond onderzocht de websites van 100 van de meest populaire webshops in Nederland. Bij 37 van de onderzochte sites was het telefoonnummer en een e-mailadres op een logische en goed vindbare plek te vinden. Bijna de helft van de onderzochte webshops - 46 om precies te zijn - heeft wel een telefoonnummer gepubliceerd, maar geen e-mailadres. Vaak is het e-mailadres verstopt, bijvoorbeeld ergens in de algemene voorwaarden.
Bij een aantal webshops wordt wel een telefoonnummer genoemd, maar dit was een duur buitenlands nummer waar volgens de Consumentenbond bovendien niet werd opgenomen.
Merk-webshops
Webshops van grote merken als Nike, Ikea en Domino's vermelden geen e-mailadres. Bij navraag van de onderzoekers werd in sommige gevallen alsnog een e-mailadres geopend. Bedrijven als eBay, Amazon en Shein hebben geen telefoonnummer voor klanten, maar dat kan te maken hebben met het feit dat er vaak wederverkopers op deze platformen actief zijn en de website alleen fungeert als aanbieder en niet als directe verkopende partij.
Energiebedrijven
Energiebedrijven doen het volgens de Consumentenbond een stuk beter. Van alle onderzochte websites (31) was de verplichte contactinformatie op de website te vinden. In een eerder onderzoek begin dit jaar was dat nog slechts de helft. De informatie is nu binnen twee muisklikken te vinden en wordt de telefoon doorgaans binnen een minuut opgenomen, aldus de bond.
Wel zijn sommige energieleveranciers alleen telefonisch bereikbaar voor klanten die een nieuw contract willen afsluiten, en worden bestaande klanten te snel afgewimpeld en doorverwezen naar andere kanalen, zoals een chatbot.