Krassen op de vloer wegwerken: zo maak je de vloer weer stralend

© Andrey Popov

Krassen op de vloer wegwerken: zo maak je de vloer weer stralend

Geplaatst: 13 juni 2024 - 10:33

Jolien Cohen

Een lelijke kras op de vloer kan een doorn in het oog zijn, vooral als de vloer nog niet zo oud is. Krassen ontsieren niet alleen de vloer, maar trekken ook vuil aan, waardoor ze nog meer opvallen. Gelukkig hoef je niet meteen een heel nieuwe vloer te leggen. Deze handige tips laat je de krassen weer snel verdwijnen.

Waardoor krijg je krassen op de vloer?

De belangrijkste oorzaak van krassen op de vloer is het verschuiven van meubels. Als er ook maar iets hards onder de poten zit, bijvoorbeeld een korreltje zand, en je verschuift het meubelstuk, krijg je al een kras. Maar ook schoenen met steentjes in het profiel van de zool of zand eronder kunnen krassen creëren. Daarnaast zijn kleine ongelukjes zo gebeurd: je laat iets vallen op de vloer, of je kinderen spelen met een autootje met kapotte wieltjes en krassen daarmee over de vloer. Net op een moment dat je niet oplet. Zuur! Er zijn gelukkig manieren om krassen uit vloeren te verwijderen.

Beschadigde laminaatvloer

© Oronzo Roberti

Houten vloer in nood

Je verwacht het niet, maar krassen in een houten vloer werk je met een walnoot, paranoot, amandel of pecannoot weg. Je wrijft met de noot (zonder schil) dwars over de kras. Daarna wrijf je met een vinger over de plek, zodat het warm blijft. Vervolgens wacht je een paar minuten. De olie van de noot kan nu in de kras trekken, dit camoufleert de kras. Wrijf nog met een microvezeldoek over de plek en klaas is Kees!

Kras verwijderen uit een pvc-vloer

Er zijn meerdere manieren om een kras uit een pvc-vloer te verwijderen. Als er alleen een kras op een strookje pvc zit, vervang je de strook. Lekker makkelijk. Diepe en ondiepe krassen bewerk je met een reparatiestift. Daarmee krijgt de vloer weer zijn originele kleur terug. Wanneer de vloer over de gehele oppervlakte veel krassen heeft, is het makkelijker om de hele vloer te vervangen.

Ook interessant: Zo herstel je je houten vloer als de planken bol staan

Diepe en ondiepe krassen uit een laminaatvloer

Zijn de krasjes oppervlakkig? Pak dan olijfolie uit het keukenkastje en wrijf dit met een microvezeldoek over de kras. De olie vult de kras, zodat je hem minder goed ziet. Wrijf de olie wel goed uit, zodat je geen vlekken op de vloer krijgt. Kleine krasjes werk je eenvoudig bij met een stift in de kleur van het laminaat.

Voor diepe krassen in een laminaatvloer gebruik je een reparatiekit met schuurpapier. Hiermee werk je de beschadigde planken bij met een stuk wax die de kleur dekt. Als je de krassen niet kunt wegschuren, gebruik je waxstaafjes die je mixt om de juiste kleur te krijgen. Of je gebruikt een houtvuller om de diepe krassen of gaten op te vullen.

0

Powered by

logo

Krasvrij gelakt parket

Ondiepe krasjes in een gelakte parketvloer tover je weg met een intensieve reiniger speciaal voor gelakte vloeren. De oude onderhoudslagen verdwijnen en de vloer wordt stralend schoon. Daarna breng je een nieuwe polishlaag aan. Voor diepere krassen koop je een reparatiekit.

Geolied parket in originele staat herstellen

Bij een parketvloer die is behandeld met olie of was, haal je de kleine krassen weg met boenwas of olie en wat staalwol. Je doet de olie of boenwas op de kras en je boent er met de staalwol overheen.

Bij diepere krassen maak je de plank schoon. Vervolgens schuur je de hele plank licht op met een fijn schuurpapiertje. En werk je de plank bij met dezelfde olie die je hebt gebruikt voor de gehele vloer. Je ziet in het begin wel een kleurverschil tussen de plank en de rest van de vloer, maar dit trekt bij. Wil je direct geen verschil zien? Pak dan de hele vloer aan, maar schuur alleen de plank met krassen op. Diepe krassen zijn ook op te vullen met waxstaafjes.

Wax voor vloerreparatie

© Jannissimo

Krassen voorkomen

Het best is om krassen op je vloer proberen te voorkomen. Bescherm je vloer door viltglijders onder de poten van stoelen en banken te bevestigen. Hierdoor glijden de stoelen gemakkelijker over je vloer, zonder dat er per ongeluk een kras ontstaat vanwege een zandkorreltje onder de poten. Doordat het vilt door het vele schuiven op den duur slijt, is het belangrijk dat je de viltjes wel op tijd vervangt door nieuwe viltglijders.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten