Zo herstel je je houten vloer als de planken bol staan

© Andrey Popov

Zo herstel je je houten vloer als de planken bol staan

Geplaatst: 31 januari 2024 - 11:32

Aangepast: 31 mei 2024 - 09:16

Jurjen Idskes

Je mooie, houten vloer staat bol en daar ben je allerminst blij mee. Gelukkig zijn er oplossingen voor dit probleem en manieren om het te voorkomen. We leggen het uit in dit artikel!

Natuurlijke producten

Hout is een natuurproduct en kan krimpen en uitzetten. Luchtvochtigheid en temperatuur spelen daar een rol in. Binnenshuis is vocht de belangrijkste dader voor het uitzetten en krimpen van je houten vloer. Dat kan door een jaar heen in een gemiddelde ruimte een centimeter schelen. Tijdens de winter is de luchtvochtigheid laag. Dus tijdens die periode krimpt een houten vloer. In de zomer neemt de luchtvochtigheid toe en zetten de planken weer uit.

Lees meer over laminaat leggen in dit artikel: Laminaat leggen voor beginners: tips en tools voor een strakke vloer

Kieren in je laminaat

© Andrey Popov

Voorkomen dat je vloer opbolt

Als bij deze handleiding terecht bent gekomen, is het wellicht te laat om het opbollen van je vloer te voorkomen. Desondanks is het goed om te weten hoe je dit probleem in de toekomst vermijdt.

Houd ruimte over bij de muren

Bij een houten vloer die te strak ligt, kunnen de planken bol gaan staan. Daar kun je bij het leggen rekening mee houden. Zorg ervoor dat er bij alle wanden een centimeter speling is. Dat wordt ook wel de zwelruimte genoemd. Door deze speling hebben de planken de ruimte om op te zwellen en uit te zetten zonder dat je vloer bol gaat staan. Voor overgangsstukken, zoals bij deuren, kun je ervoor kiezen om speciale uitzettingsvoegen te zetten. Die bewegen mee met het hout zodat ze extra spelingsruimte hebben.

Acclimatiseren van het hout

Omdat iedere ruimte anders is, kan parket en laminaat een krimpen of groeien. Laat het daarom voordat je de vloer legt eerst in de betreffende kamer liggen. Dan kan het zich aanpassen en is de kans dat je vloer vervormd een stuk kleiner. We adviseren om de houten planken 48 uur in een kamer te laten rusten voor je begint met het leggen van de vloer.

Beperk de luchtvochtigheid

Hout zuigt vocht uit de lucht aan. Een te vochtig huis is daarom funest voor je houten vloer. Het kan ook voorkomen dat er door een lek in je huis vocht in de constructie terechtkomt en je vloer aantast. Bij dat laatste heb je een groter probleem en zul je het lek mogelijk moeten opsporen en herstellen. We raden je aan om daarvoor een professional in te huren.

Staan de druppels op de ramen (aan de binnenkant)?

Tijd om een ontvochtiger aan het werk te zetten!💪🏻

Herstellen van je bolle vloer

Als je vloer al bol staat hebben we een paar oplossingen voor je. Een combinatie tussen een te hoge luchtvochtigheid en een te strak gelegde vloer is de oorzaak. Dus die problemen gaan we te lijf. Ga niet zomaar aan de slag, want er zijn ook een aantal uitkomsten die aantrekkelijk lijken, maar alleen maar tot grotere problemen leiden.

Druk de bolling nooit plat

Je vloer staat opeens bol en daar word je op z’n zachtst gezegd niet vrolijk van. We begrijpen dat het verleidelijk is om de opstaande planken weer plat te duwen. Bijvoorbeeld door erbovenop te gaan staan of er iets zwaars op te zetten. We drukken je op het hart om dat absoluut niet te doen. De vloer staat bol om dat er te weinig ruimte is om plat te liggen. Erop gaan staan heeft daarom totaal geen effect, de vloer zal zodra je wegloopt gewoon weer omhoogkomen. Of de vloer staat op een andere plek bol. Maar het grootste gevaar is dat je de vloer beschadigd, bijvoorbeeld doordat planken breken.

Laminaat leggen

© andrey Gonchar - stock.adobe.com

De luchtvochtigheid verlagen

Er zijn meerdere manieren waarop je de luchtvochtigheid kunt verlagen. Een mooie waarde binnenshuis is 40 tot 60 procent luchtvochtigheid. Is het bij jou thuis vochtiger? Dan is het tijd om er iets aan te doen. Een goed begin is het aanschaffen van een vochtmeter, zodat je weet wat de omstandigheden in jouw woning zijn en of je maatregelen het gewenste effect hebben.

Ventileren tegen vocht

Het openzetten van ramen zorgt voor ventilatie en het dalen van de luchtvochtigheid bij jou thuis. In de winter is dat niet heel prettig. Zorg er tijdens de koude maanden van het jaar in ieder geval voor dat de ventilatierooster geopend zijn. Verder is mechanische ventilatie ideaal tegen een te hoge luchtvochtigheid. Helaas beschikken lang niet alle huishoudens daarover. Als je die luxe wel hebt, raden we je aan om deze een tijd op de hoogste stand te zetten zolang de luchtvochtigheid te hoog is. Een luchtontvochtiger is ook een goede oplossing, maar vooral wanneer er echt veel te veel vocht in de lucht hangt en je hier snel vanaf wilt. Zorg er bovendien voor dat je vloer zoveel mogelijk vrij is, zodat water eruit kan verdampen. Haal bijvoorbeeld vloerkleden tijdelijk weg.

Plinten verwijderen en laminaat zagen

Als je vloer echt te strak ligt zul je het laminaat bij moeten zagen. Dat klinkt wellicht erg lastig bij een vloer die er al ligt, maar het valt best mee.

Je zult wel de plinten los moeten halen. Doe dat aan alle kanten van de vloer. Wanneer je gewoon van de plakstrip op de plinten gebruik hebt gemaakt gaat dat makkelijk. Zaag randen van het laminaat weg wanneer het hout 1 cm of dichter bij de muur ligt. Soms kun je de planken loshalen en ze bijwerken met een cirkelzaag of laminaatsnijder. Als je ze niet los kunt halen, werkt een multitool het best om ze bij te zagen.

Leestip: Zelf plinten leggen: zo wordt je vloer nóg mooier

Man zaagt vloerplanken op maat

© Andrey gonchar - stock.adobe.com

Is krimpen een probleem in Nederland?

Hout dat snel krimpt kan ook tot problemen leiden. Er kunnen scheuren ontstaan en het is zelfs mogelijk dat de vloer onder de plinten wegtrekt omdat het naar het midden trekt. Maar in Nederland is de luchtvochtigheid erg hoog. Waardoor het zeer onwaarschijnlijk is dat je houten vloer dusdanig krimpt dat het tot problemen leidt.

Ook interessant: Van houten vloer en pvc tot laminaat: alle vloeren weer blinkend schoon


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten