Dit zijn de 10 meest gemaakte fouten tijdens het schoonmaken

Dit zijn de 10 meest gemaakte fouten tijdens het schoonmaken

Geplaatst: 30 maart 2023 - 12:01

Aangepast: 13 april 2023 - 06:23

Monique van Beekhoven

Sommige dingen doe je al jaren op dezelfde manier zonder er echt bij na te denken, dat is bij schoonmaken niet anders. Wie weet kan het een stuk makkelijker en sneller dan hoe je het nu aanpakt. En dat is bij vervelende klussen alleen maar heel erg welkom.

Bij schoonmaken gaan vaak zaken fout. Althans: ze kunnen beter en sneller. Na het lezen van dit artikel weet je dat: Je vaak te veel schoonmaakmiddel gebruikt | Stofdoeken eigenlijk niet werken| Je de ramen moet zemen als het bewolkt is.

En misschien vind je dit artikel ook interessant: Met deze schoonmaakroutine ga je als een speer door het huis

1. Overdosis schoonmaakmiddelen

Als we weer eens de emmer en spons erbij pakken, zijn we vaak geneigd rijkelijk met de allesreiniger te strooien. Gewoon, omdat het zo lekker ruikt en omdat alles dan wel extra schoon zal worden. Maar dit is niet het geval, vaak blijft er bij een overdosis schoonmaakmiddel een laagje vet achter op oppervlakken, waardoor je blijft poetsen. Gebruik niet meer dan op de verpakking staat aangegeven, want de meeste allesreinigers zijn supergeconcentreerd.

Allerlei flessen met schoonmaakmiddelen

© Luca Lorenzelli

2. Schuursponsjes

Probeer de schuurspons zoveel mogelijk te vermijden, want het geelgroene sponsje laat op veel materialen niet alleen krassen achter, maar het is vooral een bron van bacteriën. Gebruikte vaatdoekjes worden op 60 graden in de wasmachine weer schoon, maar bij schuursponsjes blijkt dat niet het geval te zijn, sommige bacteriën vermenigvuldigen zich zelfs.

3. Verkeerde schoonmaakrichting

Bij schoonmaken pakken we vaak de plekken aan die het vuilst zijn, omdat deze opvallen of irriteren. Toch is het veel effectiever om te beginnen bij de schoonste delen en de vuilste plekken als laatste aan te pakken. Zo is het ook handiger om eerst de bovenste delen van een kast of ruimte schoon te maken en naar onderen toe te werken. Bij ons artikel over schoonmaakroutines lees je hier alles over.

4. Te warm water

Hoe heter, hoe beter: dat zit toch een beetje in ons hoofd bij het schoonmaken. Maar ga je de vloer dweilen, dan is het handiger om lauw water te gebruiken. Warm water verdampt namelijk veel sneller en daardoor blijft er vaak vuil en schoonmaakmiddel achter. Plakt de vloer nog steeds na het dweilen of blijven er strepen achter? Dan gebruik je dus te heet water. Of kies een stoomreiniger om stenen vloeren mee te reinigen!

0

Powered by

logo

5. Afstoffen met een droge doek

Misschien adviseert je moeder nog steeds de stofdoek, maar laat je niets wijsmaken. Met een droge doek verplaats je namelijk alleen maar stof en haal je het niet echt weg. Beter is om het neergedwarrelde stof op meubels eerst met een stofzuiger weg te halen en er daarna met een vochtig doekje overheen te gaan. Veel effectiever en je bent ook nog sneller klaar.

6. Na sprayen meteen schoonmaken

Bij een vies fornuis of vettige oven zijn we blij dat er sprays bestaan die de viezigheid helpen oplossen. Laat dit schoonmaakmiddel altijd even inwerken voordat je er met een vochtig doekje overheen gaat. Zo hoef je er minder van te gebruiken, want pas na een paar minuten heeft het middel effect. Kun jij intussen even de vaatwasser uit- of inruimen.

Vrouw maakt oven schoon

© Andrey Popov - stock.adobe.com

7. Ramen zemen als de zon schijnt

Als de zon schijnt valt het je ineens op hoe vies de ramen eigenlijk zijn en dat is vaak het moment om de ramen te lappen. Niet doen! Door de zon drogen de ramen te snel op, met strepen als resultaat. Check ook ons artikel Ramen zemen zonder strepen. Zo krijg je het voor elkaar voor meer tips.

Ramen in no-time weer helemaal schoon?

Met een elektrische wisser ben je zo klaar

8. Toiletborstel nat weer terug in de houder

Heeft iemand het toilet niet helemaal schoon achtergelaten? Dan zorgt de toiletborstel meestal weer voor een schone wc-pot. Zet de borstel daarna niet meteen weer terug in de houder, want zo belandt alle viezigheid daarin. Maak borstel en houder sowieso regelmatig schoon of vervang ze en laat de wc-borstel eerst even drogen voordat je ‘m terugzet.

De wc schoonmaken met een wc-borstel

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

9. Altijd wasverzachter gebruiken

Een flinke scheut wasverzachter laat de was zo lekker ruiken, maar veel wasmachines en drogers zijn er niet blij mee. Het is namelijk een vettige substantie die veel resten achterlaat, waardoor je machine niet ‘voelt’ of de was droog is of niet. Bovendien knappen veel kledingstukken er niet van op en kan het zorgen voor huidirritatie. Toch iets gebruiken om de was zachter te laten worden? Gebruik dan een scheutje azijn.

10. Schoonmaakproducten mixen

Heb je nog wat restjes schoonmaakmiddel over, giet deze dan niet bij elkaar, want sommige ingrediënten reageren niet goed op elkaar. Bleekwater en azijn bijvoorbeeld vormen bij het mixen dampen die zeer slecht voor je gezondheid zijn.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten