Met deze schoonmaakroutine ga je als een speer door het huis
Er zijn maar weinig mensen die lol beleven aan schoonmaken. Is het huishouden voor jou ook pure noodzaak, dan zijn tips voor het zo efficiënt mogelijk schoonmaken vast welkom. Daarom de slimste volgorde en wat handige lijstjes voor een dagelijkse en wekelijkse schoonmaakronde, plus de meest vergeten plekken in huis. Doe er je voordeel mee.
Dit artikel in het kort: In welke volgorde je snel en efficiënt schoonmaakt | Handige schoonmaakschema's per dag, week en maand | De meest gemaakte schoonmaakfouten (zodat jij het beter doet)
Ook zeker even lezen: Stofzuiger met dweilfunctie kopen? Hier moet je op letten
Van boven naar beneden
Een van de belangrijkste tips voor het schoonmaken: werk altijd van boven naar beneden. Begin je ronde dus op zolder en eindig op de laagste etage, maar stof ook eerst de bovenkant van de kastjes voordat je de vloer dweilt. Zo voorkom je dubbel werk en zie je tegelijkertijd niets over het hoofd.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Van schoon naar vies
Emmer met sop en spons in de aanslag? Start altijd met de schoonste plek in de ruimte en werk dan toe naar de meest vieze. In het toilet zijn dit dus eerst de muren en is de wc-pot als laatste aan de beurt. Zo voorkom je dat je schoonmaakspullen meteen al vies zijn en jij het vuil alleen maar aan het verspreiden bent.
Van droog naar nat
Nog eentje voor je schoonmaakmantra: eerst droog, dan nat. Dus ga eerst stofzuigen, voordat je de dweil erbij pakt en haal eerst het stof van de vensterbank voordat je er met een vochtige doek overheen gaat. Met een stoomreiniger kun je trouwens nat en droog schoonmaken, handig!
©GEORGE SOCKA ALL RIGHTS RESERVED
Schoonmaakschema
Met schoonmaken lopen we vaak toch wat achter de feiten aan, omdat we aanpakken wat ons op dat moment opvalt of irriteert. Of je krijgt stress omdat je moeder ineens langskomt en je nog maar een half uur hebt om alles aan kant te krijgen. Weten wat je wanneer moet doen, brengt rust. Ook als er onverwacht bezoek voor de deur staat.
In onderstaande schoonmaakschema’s zie je wat je iedere dag even zou moeten doen en wat je wekelijks of maandelijks kunt doen.
Elke dag
Afwas in verband met ongewenst muizenbezoek. Geen tijd? Spoel in ieder geval even de vaat af.
Keukenvloer vegen.
Eettafel en aanrecht schoonhouden.
Wc-bril schoonmaken.
Douche droogmaken.
Bed openslaan en eventueel opmaken.
Wassen.
©Proxima Studio
Elke week
Vloer in badkamer en keuken dweilen.
Meubels afstoffen.
Koelkast checken / eten weggooien.
Deurkrukken afnemen.
Stofzuigen.
Bed verschonen (in de winter om de twee weken).
Elke maand
Stoffen: ventilatierooster, lampenkappen, jaloezieën.
Filters wasdroger en afzuigkap checken en schoonmaken.
Koelkast schoonmaken.
Onder de meubels schoonmaken.
Koffieapparaat schoonmaken / ontkalken.
©TRAVELARIUM
10 vergeten plekken tijdens schoonmaakronde
Van fouten leer je, dus soms is het ook goed om te weten waar het misgaat tijdens het schoonmaken. Vaak vergeten we de plekken die niet op ooghoogte zijn en soms staan we er gewoon niet bij stil dat het ook moet gebeuren.
Onder de meubels
Hoge planken
Fotolijstjes
Vensterbanken
Planten
Lichtschakelaars
Deuren (vergeet de bovenkant niet)
Vuilnisbakken
Spiegels
Trapleuningen en de traptredes
Let op: niet iedere plant vindt het fijn om een veeg over de bladeren te krijgen, check op Plantsome de behoeftes van de plant)
Vergeet niet: vele handen maken licht werk, dus verdeel de taken eerlijk. En een laatste tip: zet je favoriete muziek of podcast op tijdens het schoonmaken.