Zo zoek je bestanden op specifieke woorden in Windows

© Superzoom | stock.adobe.com

Zo zoek je bestanden op specifieke woorden in Windows

Geplaatst: 18 mei 2023 - 17:25

Kevin Krikhaar

Je kent het misschien wel: je bent op zoek naar een Word-, pdf- of andersoortig tekstbestand, maar je hebt geen flauw idee waar dit bestand zich op de pc bevindt én je weet de naam niet meer. In dat geval wil je dus zoeken op bepaalde trefwoorden in het bestand die je nog wél weet. Maar hoe doe je dat precies?

Lees ook: Waar voor je geld: 5 echt goede pc’s

Windows Verkenner

De makkelijkste manier om te zoeken op trefwoorden in Windows, is via de Verkenner. Daarvoor moet je wel een aantal instellingen veranderen. Omdat je niet zeker weet of het bestand zich op een geïndexeerde, of niet-geïndexeerde locatie bevindt, gaan we instellen dat Windows overal op de pc moet zoeken. Klik hiervoor in de Verkenner op de drie puntjes bovenin en vervolgens op Opties. Ga daarna naar het kopje Zoeken, en vink alle opties onder Zoeken in niet-geïndexeerde locaties aan. Klik op OK.

Zo zoek je bestanden op specifieke woorden in Windows -43540546

Voor de volgende set opties moet je in de Verkenner eerst een zoekopdracht invullen. Zodra je dat gedaan hebt, zie je bovenin de knop Zoekopties staan. Klik daarop en vink de optie Bestandsinhoud aan. Ga vervolgens naar Geïndexeerde locaties wijzigen. Druk op de knop Geavanceerd onderaan en ga naar het tabblad Bestandstypen. Controleer of de extensie (bijvoorbeeld .txt, .docx, xlsx…) van het bestand dat je wil zoeken is aangevinkt. Je kunt ook om er zeker van te zijn dat je goed zit alle extensies aanvinken, maar hou er dan wel rekening mee dat de zoektijd significant wordt verlengd. Zorg er tot slot voor dat de optie Eigenschappen en inhoud van het bestand indexeren is aangekruist en druk op OK.

Geen zin meer in al dat zoeken?

Tijd voor een frisse start en nieuwe laptop

Zo zoek je bestanden op specifieke woorden in Windows -43540547

Nu is het in principe mogelijk om in de zoekbalk onder Snelle toegang een trefwoord in te toetsen, waarna alle bestanden in de computer doorzocht worden op dat trefwoord. Wel zitten hier nog een aantal haken en ogen aan. Zo kan het, afhankelijk van de hoeveelheid bestanden op je pc en de hoeveelheid extensies die doorzocht moeten worden, erg lang duren voordat er resultaten verschijnen. De bestanden die op 'logische' locaties staan, zoals de map Documenten, worden het eerst doorzocht, maar als ze ergens op een volle usb-stick of externe harde schijf staan, moet je rekenen op een wachttijd van meerdere minuten.

In dat laatste geval moet je overigens met nog iets anders rekening houden: het bestandssysteem van je externe apparaat. Usb-sticks en externe hdd's kunnen namelijk alleen doorzocht worden door Windows Verkenner als ze van het type NTFS zijn. Indien ze bijvoorbeeld een ExFAT- of FAT32-bestandssysteem hebben, zul je ze eerst moeten formatteren. Als je dat via Windows doet, worden alle gegevens op het aangesloten apparaat gewist. Er zijn wel externe tools zoals EaseUS Partition Master Free die kunnen formateren zonder dataverlies, maar dat is natuurlijk een hoop extra gedoe.

Afgezien daarvan is de zoekfunctie van Verkenner ook relatief beperkt. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om op een zin of frase te zoeken. Je moet dus op losse trefwoorden zoeken. Daarnaast kun je maar een zeer beperkte hoeveelheid zoekfilters instellen, waardoor je misschien een hele lijst aan bestanden krijgt om door te spitten.

Zo zoek je bestanden op specifieke woorden in Windows -43540548

Controleer het bestandssysteem door in Deze PC met de rechtermuisknop op de externe schijf te klikken, en in de lijst opties voor Eigenschappen te kiezen. Naast Bestandssysteem moet NTFS staan.

Externe tool Everything

Er bestaan een aantal externe tools die beloven deze tekortkomingen op te lossen en een superieure zoekbeleving te bieden. Helaas zijn de meeste hiervan niet gratis. Everything is echter een kosteloze uitzondering. Dit programma werkt over het algemeen sneller dan Verkenner en heeft meer filteropties. Download de 1.5-alfaversie van het programma voor het beste resultaat, want alleen in deze versie kun je je computerbestanden automatisch laten indexeren, wat zoeken stukken sneller maakt.

Dit indexeren kun je doen door het tabblad Tools te openen, op Options te klikken en in de lijst links op Content. Hier kun je bepalen wat er geïndexeerd moet worden; welke extensies, de maximale grootte en welke mappen. Wat het laatste betreft kun je die gewoon leeglaten als je wil dat er in alle mappen gezocht wordt. Druk op OK en wacht tot de computer geïndexeerd is. Dit duurt hooguit een paar minuten.

Zo zoek je bestanden op specifieke woorden in Windows -43540549

Nu zou je pijlsnel op de inhoud van bestanden moeten kunnen zoeken door bovenin op Search te klikken, en daarna op de optie Advanced Search. Er verschijnt een venster in beeld. Onder de tekst A word or phrase in the file kun je het trefwoord invoeren, of het zinsdeel.

Mocht je willen zoeken op meerdere trefwoorden die niet achter elkaar voorkomen is dat ook mogelijk, maar dan moet je wel beide trefwoorden tussen aanhalingstekens (") zetten. Ook heb je de keuze om op een groot aantal criteria te filteren, zoals aanmaakdatum, grootte en extensie.

Zo zoek je bestanden op specifieke woorden in Windows -43540551

Toe aan een nieuwe externe harde schijf?


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten