Zo voeg je een sierlijst toe aan je Word-document

© PXimport

Zo voeg je een sierlijst toe aan je Word-document

Software

Geplaatst: 14 september 2021 - 05:04

Aangepast: 14 december 2022 - 10:17

Dirk Schoofs

In Word is het niet moeilijk om een rand om tekst en afbeeldingen heen te plaatsen, maar je kunt ook een sierlijst rond de volledige pagina toevoegen. Dat komt van pas als je bijvoorbeeld een feestelijke aankondiging of een soort certificaat wilt maken.

Lijnen, golfjes of stippen

Eerst plaats je de muisaanwijzer aan het begin van het document of aan het begin van de sectie die je wilt omranden. Om een paginarand aan te brengen, heb je het dialoogvenster Randen en arcering nodig. Daarvoor ga je in het lint naar het tabblad Ontwerpen en klik je vervolgens aan de rechterkant in de groep Pagina-achtergrond op de knop Paginaranden. Selecteer het middelste tabblad: Paginarand.

Aan de linkerkant vind je vijf instellingen. Standaard is de optie Geen actief. Logisch, want er is nog geen rand. Om een mooie rand te maken, kun je bijvoorbeeld de instelling Kader of Schaduw selecteren.

In de middelste kolom heb je de keuze tussen verschillende stijlen: enkele lijnen, dubbele of driedubbele lijnen, golfjes, stippellijnen enzovoort … Daaronder bepaal je de kleur en de breedte van de rand. Aan de rechterkant zie je een voorbeeld op basis van de gekozen instellingen.

© PXimport

Positie bepalen

Zo’n frame wordt normaal aan de vier zijden aangebracht. Als je bijvoorbeeld geen rand aan de onderkant wilt, dan klik je in het voorbeeld op de onderste rand om die te laten verdwijnen. Door nog een keer op die plaats te klikken, verschijnt de rand weer.

Nu moet je Word nog vertellen op welke pagina’s je de rand wilt toepassen. Moet-ie rond het Hele document, Deze sectie, Deze sectieAlleen eerste pagina of Deze sectie – Alles behalve eerste pagina verschijnen? Onder de knop Opties zitten de instellingen om de marge tussen de papierrand en het kader te bepalen.

© PXimport

Met illustraties

Behalve lijnen, stippen en golfjes kun je ook illustraties gebruiken om het kader samen te stellen. Op die manier plaats je sterren, pompoenen, slingers of geometrische ornamenten rond de inhoud.

Daarvoor duik je in de middelste kolom via het keuzemenu Illustraties in de bibliotheek van afbeeldingen. Met deze keuzelijst kun je de pagina van een extra vrolijke of plechtige rand voorzien. Bij illustraties vervalt de lijnstijl, maar ook hier kun je de kleur en dikte naar eigen smaak instellen.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000