Pagina’s herschikken in Word

© PXimport

Pagina’s herschikken in Word

Geplaatst: 5 juli 2021 - 05:07

Aangepast: 14 december 2022 - 10:23

Dirk Schoofs

Bij een lijvig Word-document gebeurt het vaak dat je op het einde de documentstructuur nog wilt aanpassen. Deel 5 komt misschien toch beter na deel 2 en deel 6 moet helemaal naar het einde. Word beschikt over krachtige functies om de opbouw van een goed opgemaakt document aan te passen. Pagina’s herschikken doe je zo.

Stap 1: In het navigatiedeelvenster

Veel mensen gebruiken de functie kopiëren en plakken terwijl ze door Word bladeren om de structuur te veranderen. Maar dat is arbeidsintensief en op die manier is het lastig om een consistente opmaak te behouden. Als het document op de juiste manier is opgemaakt, waarbij elke pagina of sectie begint met een koptekst, dan is het erg gemakkelijk om secties te verplaatsen. Ga naar het tabblad Beeld en zet een vinkje bij Navigatiedeelvenster. In dit deelvenster lees je de opbouw van het document. Klik op de koptekst die je wilt verplaatsen, hou de muisknop ingedrukt en sleep die omhoog of omlaag in het navigatiedeelvenster. Deze methode werkt bij ons alleen in de Windows-versie van Word. De twee volgende methodes doen het ook in macOS.

In Windows kun je de secties in het navigatievenster verslepen.

© PXimport

Stap 2: Pagina-einde toevoegen

Gebruik vooral consequent pagina-einden. Een pagina-einde markeert het einde van een pagina en de daaropvolgende tekst begint altijd op een nieuwe pagina. Om dit juist te doen plaats je de muisaanwijzer aan het begin van de sectie waar je de nieuwe pagina wilt laten beginnen. In het tabblad Invoegen klik je linksboven op de knop Pagina’s en daar kies je de optie Pagina-einde. Je zult zien dat het volgende gedeelte van de tekst naar een nieuwe pagina wordt geduwd. Als je in het tabblad Start op de knop klikt om de onzichtbare tekens te zien, zul je gemakkelijk de markering voor het pagina-einde herkennen. Door pagina-einden te gebruiken, blijft de tekst zijn oorspronkelijke opmaak behouden, ook als je pagina’s opnieuw rangschikt.

Gebruik altijd pagina-einden.

© PXimport

Stap 3: Via het navigatiedeelvenster

Ook de laatste truc werkt alleen als je de tekst hebt georganiseerd met kopteksten. Ga naar het tabblad Beeld en klik op Overzichtsweergave. Hierdoor zie je het overzicht van het document met kopteksten en tussenkoppen. Voor alle koppen en tussenkoppen staat een plusteken in een cirkel. Ga met de muisaanwijzer over dit pictogram, dan wijzigt de cursor in een verplaatsingsaanwijzer. Klik op dit pictogram en sleep die naar de plaats waar je de sectie wilt hebben. Er zal een lijn verschijnen waar de sectie naartoe gaat zodra je de muisknop loslaat.

Houd de cursor boven het kruisje en dan kun je de sectie verslepen.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000