Zo maak je een dropdownmenu in Excel

© PXimport

Zo maak je een dropdownmenu in Excel

Geplaatst: 25 juli 2022 - 09:11

Aangepast: 14 december 2022 - 09:52

Justin Doornekamp

Wil je efficiënter werken in Excel, dan zijn dropdownmenu’s erg handig. Dit zijn keuzelijsten, waarmee je uit meerdere vooraf bepaalde opties één keuze kunt maken. Hoe maak je zo’n keuzelijst of dropdownmenu in Excel? Om een keuzelijst te maken, heb je gelukkig geen verregaande kennis van Excel nodig.

Invulopties apart zetten

Stel je hebt een eigen bedrijf en je wilt inzichtelijk krijgen op welke manier klanten benaderd willen worden. In het voorbeeld hieronder hebben een lijst met namen aangemaakt en daarnaast een column die bedoeld is om aan te geven hoe klanten het liefst benaderd worden.

Achter iedere naam moet een keuzelijst komen om aan te geven of iemand het liefst wordt benaderd via mail, telefoon of sms. Het is handig als je deze opties alvast ergens in het Excel-document zet: het maakt niet uit waar. In ons voorbeeld hebben we de drie opties in cellen E1, E2 en E3 gezet.  

© PXimport

Gegevensvalidatie

Je dient eerst de cellen te selecteren die een dropdownmenu moeten krijgen. In ons voorbeeld zijn dat de cellen B2 tot en met B8. Ga dan in de menubalk van Excel vervolgens naar Gegevens en kies in het Lint voor de optie Gegevensvalidatie. Deze optie vind je bij Hulpmiddelen voor gegevens. Vervolgens verschijnt er een venster in beeld. Kies onder Toestaan voor Lijst

Bij Bron kun je nu de verschillende keuzes opgeven. In ons voorbeeld vul je hier het celbereik E1:E3 in en druk op OK. Als het goed is zet Excel dit om in een werkende formule. Is dat niet het geval? Voer bij Bron dan zelf de formule als volgt in: =$E$1:$E$3.

© PXimport

Invoerbericht

In het dialoogvenster kun je onder het tab Invoerbericht een tekst invoeren die moet worden getoond als je een cel selecteert. Hier kun je dus iets invoeren als Kies een optie

Foutmelding aanpassen

Voer je een andere optie in dan de keuzes uit de lijst, dan krijg je de foutmelding Deze waarde komt niet overeen met de beperkingen voor gegevensvalidatie die voor deze cel zijn gedefinieerd. Dit is een ietwat vage foutmelding, zeker als anderen jouw Excel-document moeten invullen. Daarom kun je de foutmelding aanpassen. 

Ook dit doe je in het venster Gegevensvalidatie bij het tabblad Foutmelding. Geef een titel op voor het dialoogvenster dat verschijnt bij een foute invoer, bijvoorbeeld Verkeerde invoer. Bij foutbericht kun je iets zetten als Kies een optie uit de lijst

Het is nu een stuk duidelijker als iemand een ongeldig keuze heeft gemaakt.  

© PXimport

Wil je meer leren over Excel? Dankzij de Tech Academy cursusbundel Excel in praktijk leer je alle belangrijke vaardigheden. 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000