Zo kun je je oude videobanden digitaliseren

© PXimport

Zo kun je je oude videobanden digitaliseren

Geplaatst: 17 oktober 2015 - 05:33

Aangepast: 24 november 2022 - 11:39

Chwhynny Overbeeke

Als je nog oude videobanden hebt liggen die je graag wilt bewaren, kun je ze beter meteen digitaal opslaan voordat het te laat is. Hier leggen we uit hoe je dit kunt doen.

Veel mensen hebben nog oude VHS-videobanden in huis waarop programma's of films zijn opgenomen die (nog) niet op YouTube, dvd of blu-ray verschenen zijn en waaraan ze toch gehecht zijn, of opnames van bruiloften, feestjes en andere belangrijke gebeurtenissen die ze graag willen bewaren. Lees ook: Archiveer je bestanden zodat ze generaties lang meegaan.

Als je je videobanden nog niet hebt gedigitaliseerd is het nu echt tijd om dat te doen, ten eerste omdat de kwaliteit van de banden na verloop van tijd sterk achteruit gaat en ten tweede omdat het steeds lastiger zal worden om nog apparaten te vinden waarmee je ze kunt afspelen en/of overzetten.

Tegenwoordig kun je in de winkel alleen nog maar VHS/DVD-combinatiespelers vinden, een speler die alleen VHS afspeelt zul je tweedehands moeten kopen. Gelukkig ben je eigenlijk beter af met een combinatiespeler, omdat deze modellen bijna allemaal een functie hebben waarmee je videobanden naar een DVD-R kunt kopiëren.

Hoe werkt dit?

Eerst moet je dus aan een dergelijke combinatiespeler zien te komen. Je krijgt de beste resultaten als je een nieuwe speler koopt in plaats van een tweedehands apparaat, omdat deze nog niet aan slijtage onderhevig is en vanbinnen helemaal schoon is. De kwaliteit van de speler bepaalt de kwaliteit van de weergave en die van je kopie.

Test de speler eerst even uit met een videoband waarvan het niet erg is als de speler hem opvreet. Stop de onbelangrijke band in de speler en spoel even flink vooruit en achteruit om te zien of het apparaat naar behoren functioneert.

Om met het kopiëren te beginnen, is het handig om je combinatiespeler aan je televisie te koppelen zodat je kunt zien wat er gebeurt. Stop de videoband die je wilt kopiëren in de speler en stop een lege DVD-R in de DVD-lade.

Goedkoop

Vervolgens kun je in de opties van de speler een opnamekwaliteit kiezen. Hoe hoger de kwaliteit, hoe korter je kunt opnemen omdat dit veel ruimte in beslag neemt. Toch is het aan te raden om de beste kwaliteit te kiezen omdat je iets belangrijks aan het archiveren bent wat je voor later wilt bewaren. VHS opnames hebben toch al geen geweldige kwaliteit, dus het is geen goed idee om nog meer kwaliteitsverlies te introduceren. Bovendien zijn DVD-R's tegenwoordig erg goedkoop. Je kunt de opname stopzetten wanneer het eerste schijfje vol is en gewoon doorgaan op een volgend schijfje.

Begin met het afspelen van de videoband en druk op de dvd opnameknop op de afstandsbediening om het kopiëren te beginnen. Als er aan het begin van de videoband wat rommel staat kun je even wachten met je DVD opname totdat het gedeelte dat je wilt bewaren begint. Het kopieerproces verloopt in real-time, dus je zult rustig moeten afwachten totdat de videoband is afgelopen of totdat het schijfje vol is.

Rippen

Als je klaar bent met opnemen moet je de dvd finaliseren, zodat je hem op andere apparaten kunt bekijken. Om dit te doen moet je meestal naar het setup menu gaan en naar een optie zoeken met de naam "Finalise disc", "Edit disc" of iets dergelijks. Haal nooit zomaar het schijfje eruit zonder het eerst te finaliseren, anders kun je het niet afspelen.

Ook als het schijfje halverwege tijdens het kopiëren van de videoband vol raakt moet je het finaliseren voordat je het uit de speler haalt. Pauzeer de videoband, finaliseer het schijfje, voer een nieuw schijfje in, begin met opnemen en speel de video verder af.

Als je de inhoud van de dvd graag op je computer wilt zetten, zul je software moeten gebruiken om de dvd te rippen. De kwaliteit van de opnames vanaf VHS is meestal niet geweldig, dus het kan een goed idee zijn om de inhoud sowieso te rippen om te proberen om een aantal filters toe te passen om de kwaliteit wat te verbeteren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000