Diashow met hoofdstukken maken doe je zo
Sinds de komst van Blu-ray en MKV is de dvd min of meer uit de gratie geraakt. Dat geldt echter niet voor de zogeheten dvd authoring tools. Daarmee kun je namelijk perfect gebruikmaken van de interactieve mogelijkheden van de dvd-video, bijvoorbeeld om een diashow te maken.
In dit artikel gaan we een interactieve diashow in elkaar zetten aan de hand van wat mappen met vakantiefoto’s. Altijd leuk voor een avondje familiepret! Programma van dienst is DVDStyler, dat je vindt op www.dvdstyler.org. Dit is een zogeheten authoring tool, waarbij het woord authoring duidelijk maakt dat je met dit programma (veel) meer kunt dan alleen het in elkaar flansen van een eenvoudig filmpje. DVDStyler is niet alleen beschikbaar voor Windows 10, maar ook voor macOS en Linux. Mocht je de voorkeur geven aan je moerstaal: DVDStyler is ook beschikbaar in het Nederlands. Kijk daarvoor op de website bij het onderdeel Translations. Onder de knop Documents vind je extra documentatie, met daarin onder andere de DVDStyler Guide and DVD scripting . In die publicatie lees je een leuke beschrijving van de programmeermogelijkheden die DVDStyler biedt.
©PXimport
Verzamelen
Voor dit artikel hebben we behoefte aan beeldmateriaal, dus dat gaan we verzamelen in afzonderlijke mappen. Met als extra (1) een overkoepelende achtergrond en natuurlijk (2) extra beeldmateriaal voor de hoofdstukknoppen. Dit alles zie je straks vanzelfsprekend terugkomen tijdens het in elkaar zetten van de dvd-video. Maak je je geen zorgen over bestandstypen, DVDStyler kan zo’n beetje alles behappen wat ook maar een beetje op audio, video, afbeeldingen en ondertitels lijkt. Voor nu houden wij het even bij eenvoudige jpg’s.
Instellen
Ga nu binnen DVDStyler naar Configuratie en Instellingen. Dit om de standaardinstellingen zo aan te passen dat we zo dadelijk vliegend van start kunnen gaan. Daarbij je speciale aandacht voor deze onderdelen:
• Standaard videoformaat. Full hd is de standaard in de huiskamer. We werken met dvd-video, dus we moeten ons even behelpen met PAL 720 × 576 met een beeldverhouding van 16:9.
• Standaard titel na-opdracht. Als een hoofdstuk (na het drukken op de hoofdstukknop) is afgespeeld, dan willen we terug naar het hoofdmenu.
• Standaardduur van dia. Hier wordt aangegeven hoe lang een dia op het scherm komt te staan. We kiezen voor 10 seconden.
• Standaardduur overgang. Dit is de tijd die wordt gereserveerd voor het – met een effect – springen naar de volgende dia. Maken we 2 seconden van.
• Standaardovergang dia. De overgang van de ene naar de andere dia gaat gepaard met een effect. Dat mag een willekeurig effect zijn.
• Bestandsverkenner startmap. Meteen naar goed beginnen en wel in de map waarin we ons materiaal hebben verzameld.
©PXimport
Project starten
Al het voorwerk is gedaan. Als je DVDStyler afsluit en opnieuw start, verschijnt er meteen een dialoogvenster waarin je je nieuwe project kunt opzetten. Met als basis de instellingen die je net hebt aangepast. Eigenlijk hoef je dit nieuwe project (en al je nog volgende projecten) alleen nog maar te voorzien van een Disklabel.
Direct daarna krijg je de optie een sjabloon te selecteren uit een forse lijst, die gelukkig in handige categorieën is onderverdeeld. Wel even opgelet, want je moet op méér letten dan alleen de achtergrond. De sjablonen bevatten namelijk ook script-instructies die je tijdens het vervolg van dit artikel nog prima van pas zullen komen! Denk bijvoorbeeld aan een voorpagina waarmee je ook losse hoofdstukken kunt selecteren en aan een vervolgpagina met voorbewerkte knoppen om die losse hoofdstukken te doen starten. Het is dus zaak hier de juiste keuze te maken!
De volgende stap is het kiezen van een leuke achtergrond, waarna je ruwe en nog lege project in de grondverf staat. Als je het werkvenster bekijkt, zie je onderaan de regel: Sleep jouw videobestanden naar hier vanuit bestandsverkenner. Dat is precies wat je zo gaat doen. Sla voor nu het bestand alvast op...
©PXimport
Project invullen
De volgende stap is het invullen van het project. Als je goed kijkt, dan zie je (in ons sjabloon-geval) onderin beeld twee pictogrammen: (1) Menu 1 en (2) Menu 2. Het eerste pictogram verwijst naar de voorpagina met het hoofdmenu. Het tweede pictogram is een pagina met zes knoppen die je kunt gebruiken om evenzovele hoofdstukken te starten. Nu even goed opgelet:
• Klik links bovenin beeld op het tabblad Bestandsverkenner.
• Het is de bedoeling dat je naar de map gaat waarin al het materiaal gereedstaat.
• Voor nu concentreren we ons op de zes mappen met inhoud.