ID.nl logo
Foto’s, lp’s en videobanden digitaliseren doe je zo
© PXimport
Huis

Foto’s, lp’s en videobanden digitaliseren doe je zo

Menig zolder of andere opslagruimte ligt vol met allerlei paperassen, dia’s, fotoafdrukken, lp’s en videobanden. De kwaliteit van dit materiaal gaat almaar achteruit en bovendien nemen de spullen nogal wat ruimte in beslag. Genoeg reden om eens goed de bezem door je zolder, garage of hobbykamer te halen en alles te digitaliseren

Tip 01: Documenten scannen

Het digitaliseren van documenten is relatief eenvoudig. All-in-one-printers hebben namelijk een scanfunctie aan boord. Fabrikanten van printers ontwikkelen eigen software om scans uit de voeren, dus zorg ervoor dat je de bijbehorende programma’s hebt geïnstalleerd. Meestal staat deze software op een meegeleverd schijfje, al kun je programmatuur ook vanaf de website downloaden. De meeste modellen hebben een aanraakscherm of display met omringende bedieningstoetsen. Leg een document op de glasplaat en geef op de printer aan dat je een scantaak wilt starten. Vaak heb je keuze om het document in de cloud, op een geheugenkaart of de pc op te slaan. Kies voor laatstgenoemde optie, waarna je als het goed is bij de scaninstellingen terechtkomt. Het beste bewaar je documenten als pdf-bestand. Het voordeel van dit formaat is dat het niet gebonden is aan een bepaald programma. Bovendien kun je niet zomaar de inhoud van een pdf wijzigen. Wel zo veilig dus. Selecteer verder de gewenste scanresolutie. Voor documenten volstaat een resolutie van 300 dpi (dots per inch). Hoger mag natuurlijk ook, maar bedenk wel dat de gedigitaliseerde documenten dan meer opslagruimte innemen. Geef ook aan of je een zwarte of gekleurde scan wilt maken. Nadat je de scantaak afrondt, verschijnt het gedigitaliseerde document als het goed is op je scherm.

©PXimport

Automatische documentinvoer

Aangezien je bij scantaken telkens een vers papier op de glasplaat moet leggen, is het een tijdrovende bezigheid. Wie nogal wat ordners te digitaliseren heeft, gebruikt het beste een scanner met automatische documentinvoer. Je legt een paar velletjes in een houder, waarna het apparaat ze vervolgens op eigen houtje één voor één door de scanner haalt. Sommige luxe modellen hebben overigens een dubbelzijdige automatische documentinvoer, zodat je de papieren niet meer zelf hoeft om te draaien. Op deze manier bewaar je eenvoudig een pdf-bestand met meerdere pagina’s op de pc. Let goed op de maximale capaciteit (aantal velletjes) van de automatische documentinvoer.

©PXimport

Tip 02: Adobe Scan

Als alternatief voor een reguliere scanner creëer je net zo gemakkelijk met een smartphone of tablet pdf’jes van documenten. Je gebruikt hiervoor Adobe Scan. Deze gratis app is beschikbaar voor Android-toestellen, iPhones en iPads. Open de Play of App Store en installeer Adobe Scan op jouw toestel. Zodra je de toepassing voor het eerst opent, dien je je eerst bij de dienst aan te melden. Dat kan met een (nieuw) Adobe ID, Google-account of Facebook-profiel. Tik na de aanmelding op Beginnen en geef de app toegang tot de camera. Richt de camera vervolgens op een document en beweeg het toestel zo min mogelijk. Adobe Scan detecteert automatisch een document en creëert hiervan een foto. Fijn is dat de app volautomatisch een uitsnede van het document maakt. Tik rechtsonder op de miniatuur. Gebruik de pictogrammen onderaan om zo nodig de uitsnede aan te passen of het beeld te draaien. Met het toverstafje pas je zo nodig de kleuren nog iets aan. Bevestig nu met PDF opslaan. Het pdf-document kun je via e-mail versturen of op een ander kanaal delen.

©PXimport

Gebruik iedere smartphone of tablet om pdf’jes van fysieke documenten te maken

-

Tip 03: Foto’s scannen

Net als bij documenten gebruik je ook voor het digitaliseren van foto’s net zo gemakkelijk de meegeleverde software van de printerfabrikant. Afhankelijk van het programma en het formaat van de foto’s kun je vaak zelfs meerdere afdrukken tegelijk digitaliseren. Geen zin om een uitgebreid programma met een overdaad aan functies te installeren? Onder de naam Windows Scanner is er voor gebruikers van Windows 10 ook een universeel programma beschikbaar. Dat werkt zeer eenvoudig. Ga naar Start / Microsoft Store en zoek de app Windows Scanner op. Klik bij de juiste toepassing op Downloaden om de installatie in orde te maken. Voordat je de app opstart, zorg je er eerst voor dat het scanapparaat is ingeschakeld. Als het goed is, verschijnt de naam van de all-in-one-printer of scanner in beeld. Je kiest allereerst de gewenste scaninstellingen. Klik op Meer weergeven en selecteer de gewenste resolutie. Standaard staat deze waarde op 150 dpi. Afhankelijk van de aangesloten scanner kun je ook voor een hogere waarde kiezen, bijvoorbeeld 300 of 600 dpi. Stel verder het bestandsformaat (png, tiff of jpeg) en de opslagmap in. Je legt vervolgens een fotoafdruk op de glasplaat en klikt op Voorbeeld. Versleep de witte bolletjes op de vier hoeken om alle witruimte weg te werken. Bevestig als laatste met Scannen.

©PXimport

Tip 04: Google Fotoscan

Heb je geen all-in-one-printer of losse scanner? Geen nood, want je kunt fotoafdrukken ook op een andere manier digitaliseren. Maak gewoon een met je smartphone of tablet een digitale kopie van een foto! Google ontwikkelde hiervoor zelfs een speciale app voor Android-apparaten, iPhones en iPads. Open op jouw toestel de Play of App Store en installeer de toepassing Fotoscan van Google Foto’s. Bijzonder is dat deze app kiekjes maakt van de vier hoeken en het materiaal combineert tot een enkele foto. Het resultaat mag er wezen! Tik op SCANNEN STARTEN en geef de app toegang tot de camerafunctie van de smartphone of tablet. Richt de camera nu op de fotoafdruk en druk op middelste knop. Belangrijk is dat je de cirkel over de witte stippen beweegt zonder het toestel te veel te kantelen. Tik na afloop rechtsonder op de miniatuur voor het resultaat. Fijn is dat de app eventuele schitteringen op eigen houtje corrigeert. Verder kun je de afbeelding naderhand nog draaien en indien nodig verkeerd afgesneden hoeken aanpassen.

Dia’s en negatieven

Wie nog mapjes negatieven of doosjes dia’s heeft liggen, doet er goed aan om de boel te digitaliseren. De kwaliteit van dit oorspronkelijke materiaal is vaak beter dan wanneer je fotoafdrukken inscant. Voorwaarde is wel dat je geschikte apparatuur gebruikt. Fabrikanten van fotoscanners (flatbedscanners) leveren doorgaans een speciale filmgeleider mee waarin je de negatieven of dia’s kunt leggen. Doordat dergelijke scanners een hoge resolutie ondersteunen, is het mogelijk om de films te vergroten naar een acceptabel formaat. Er bestaan overigens ook speciale dia- en negatiefscanners, waarmee je de films één voor één door de scanner haalt. Geen zin om veel tijd aan dit klusje te besteden? Tegen betaling kun je bij allerlei bedrijven terecht die je films met professionele apparatuur digitaliseren.

©PXimport

Tip 05: Vinyl digitaliseren

Lp’s zijn uiterst kwetsbaar, waardoor het slim is om van de muziek een digitale versie op te slaan. Lang niet alles is tenslotte op Spotify en andere muziekdiensten te vinden. Stel de inhoud van jouw platen om die reden veilig, zodat je ook in de toekomst nog van de muziek kunt genieten. Bijkomend voordeel is dat je de liedjes ook met een smartphone, autoradio en computer kunt afspelen. Er zijn wel wat voorbereidingen noodzakelijk. Een vereiste is dat je de draaitafel op de computer aansluit. Hiervoor bestaan verschillende methoden. Een reguliere platenspeler zonder ingebouwde voorversterker koppel je allereerst aan een (voor)versterker of receiver. Vervolgens gebruik je een analoge uitgang (tape out, rec of hoofdtelefoonuitgang) op de versterker om de geluidsapparatuur met een computer te verbinden. Beschikt de versterker niet over een analoge uitgang of zijn de afstanden tussen de apparaten te lang? Als alternatief gebruik je een phono-usb-voorversterker om je platenspeler met een computer te verbinden. Dit apparaatje verzendt een versterkt signaal naar de pc of laptop, zodat je de muziek kunt vastleggen. Phono-usb-voorversterkers zijn al vanaf een paar tientjes te koop. Tot slot bestaan er tegenwoordig ook platenspelers met een geïntegreerde usb-aansluiting. Die kun je rechtstreeks op een computer aansluiten.

©PXimport

Ingebouwde voorversterker

Heeft jouw draaitafel al een ingebouwde voorversterker? In dat geval heb je geen extra apparatuur nodig om de platenspeler op een computer aan te sluiten. Gebruik een analoge verloopkabel met twee tulpstekkers en een 3,5mm-plug om de verbinding tot stand te brengen. Je doet hiervoor een beroep op de blauwe lijningang op je pc.

Tip 06: Audacity

Zodra de draaitafel eenmaal correct is aangesloten op je computer, ga je een opnameprogramma installeren. De gratis software Audacity voldoet hiervoor prima. Kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal en doorloop de resterende stappen. Belangrijk is dat in de werkbalk de juiste apparatuur is geselecteerd. Achter het microfoontje kies je de geluidsbron, namelijk de verbonden (usb-voor)versterker of draaitafel. Daarachter selecteer je 2 opnamekanalen (stereo), zodat Audacity het geluid dadelijk in stereo vastlegt. Optioneel kun je natuurlijk ook voor een mono-opname kiezen. Achter het pictogram met de luidspreker selecteer je de speakers van de pc of monitor. Navigeer via de menubalk vervolgens naar Bewerken / Voorkeuren / Opnemen en zet een vinkje voor Softwarematig playthrough van invoer. Op die manier luister je tijdens het opnemen tegelijkertijd naar de muziek. Bevestig met OK.

©PXimport

Zet met het gratis programma Audacity al jouw platen over naar de pc

-

Tip 07: Opnemen

Hoog tijd om de opname te starten! Leg eerst een – bij voorkeur schoongemaakte – lp op de draaitafel. Klik nu in de werkbalk van Audacity op de rode knop Opnemen en leg de naald op de lp. De kans bestaat dat de muziek nogal luid klinkt. Gebruik de horizontale schuifregelaar achter het pictogram met de luidspreker om het volume aan te passen. Wil je de opname afbreken? Klik dan bovenaan op de knop Stoppen. Het is nu zaak om de opname in een digitaal bestand te gieten. Ga naar Bestand / Exporteren en geef aan in welke audioformaat je de muziek wilt opslaan, bijvoorbeeld wav of ogg. Opslaan als mp3-bestand is ook mogelijk, maar dat vereist wel de zogenoemde lame-encoder. Audacity geeft hiervoor uitgebreide download- en installatie-instructies. Bij de meeste audioformaten kies je zelf de gewenste kwaliteit. Je kunt bijvoorbeeld een lagere kwaliteit instellen om opslagruimte te besparen. Via Bestand / Nieuw maak je in Audacity weer een nieuwe opname. Verder gebruik je dit programma ook om audiobestanden te splitsen. Handig voor het geval je één kant van een lp in één keer hebt opgenomen. Tot slot voeg je desgewenst metadata toe, met onder meer de artiestennaam en titel van het liedje.

©PXimport

Cd’s rippen

Cd’s zijn weliswaar robuuster dan platen, maar toch loont het de moeite een kopie op de computer te bewaren. Een fijne gedachte, voor het geval een muziekalbum onverhoopt toch beschadigt of kwijtraakt. Ga naar Start / Windows Media Player en stop de cd in de computer of laptop. Als het goed is verschijnen de naam van het album en de liedjes automatisch in beeld. Via Ripinstellingen / Bestandsindeling selecteer je het audioformaat, bijvoorbeeld mp3, wav of flac. Werp daarnaast ook even een blik op het onderdeel Audiokwaliteit. Bevestig bovenaan met Rippen om het proces te starten. Na afloop vind je de audiobestanden terug in de standaard muziekmap op jouw pc.

©PXimport

Tip 08: Video’s overzetten

In de loop der jaren zijn er nogal wat analoge videodragers voorbijgekomen, zoals vhs-, video 8- en betamax-banden. Misschien heb je ze nog ergens liggen en wil je ze naar de computer overhevelen. Zeker bij dierbare familieopnames is dat de moeite waard. Na iedere ‘draaibeurt’ gaat de kwaliteit namelijk iets achteruit. Verder heeft de magnetische laag van videocassettes geen oneindige levensduur. Voor het overzetten van videobanden heb je in eerste instantie goedwerkende afspeelapparatuur nodig, bijvoorbeeld een vhs- of betamax-recorder. Verder heb je een hulpmiddel nodig om de videorecorder op de computer aan te sluiten, namelijk een zogeheten usb-omvormer. Tot slot leg je met een opnameprogramma de videobeelden vast in een digitaal bestand. Het pakket MAGIX Red uw video’s bestaat uit een opnameprogramma en usb-omvormer, zodat je verder niet naar benodigdheden hoeft te zoeken. Dit product kost via de eigen website www.magix.com zo’n veertig euro.

©PXimport

De magnetische laag van videobanden is beperkt houdbaar, dus digitaliseer snel al je video’s

-

Tip 09: Recorder verbinden

Voor het aansluiten van de videorecorder op de pc levert MAGIX een usb-omvormer met allerlei kabels mee. Je hebt hiervoor keuze uit drie mogelijkheden. Voor de meeste afspeelapparatuur voldoet de scart-kabel prima, al kun je eventueel ook uitwijken naar tulp-kabels (composiet) of een s-video-verbinding. Bij gebruik van scart beweeg je de schakelaar van de adapter naar OUT. Het andere uiteinde van de usb-omvormer stop je in een usb-poort van de computer. Windows 10 herkent doorgaans direct het aangesloten usb-apparaat, zodat je vlot met de software aan de slag kunt. Ervaar je in de volgende tip problemen, dan is het verstandig om het stuurprogramma van de usb-omvormer te installeren.

©PXimport

Tip 10: Video-opname

Installeer het programma van MAGIX Red uw video’s om de video’s digitaal op te slaan. Neem de stappen aandachtig door en voer het juiste serienummer in. Verder komt MAGIX misschien met een melding om een software-update te installeren. Start na afloop de software op en kies in het startvenster voor Nieuw videoproject aanmaken. Bedenk voor het project een geschikte naam en bevestig met OK. Je klikt vervolgens op Video’s van analoge bronnen (bv. videorecorder) importeren, waarna je de benodigde mpeg2-codec activeert. Na de activatie geef je aan op welke wijze de videorecorder is aangesloten. Klik op Verder. Stop nu een videoband in de recorder en druk op de playknop. Ervaar je beeld en geluid? Mooi zo, want je kunt nu de definitieve opname starten. Gebruik de spoelknoppen van de videorecorder om het gewenste fragment op te zoeken. Druk nu op de playknop en klik binnen het programma daarna meteen op Video naar computer overdragen. Na afloop zet je via Video-overdracht beëindigen de opname weer stop. Ga als laatste naar Film voltooien / Op computer opslaan / Video opslaan om de video definitief te bewaren.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?
© Rens Blom
Gezond leven

Review Huawei Watch Fit 4 Pro – Smartwatch of fitnesstracker?

De Huawei Watch Fit 4 Pro is een nieuwe fitnesstracker. Of is het toch een smartwatch? De wearable lijkt ertussenin te zitten, wat een interessante gebruikservaring oplevert. In deze review lees je onze ervaringen met de Watch Fit 4 Pro, die een adviesprijs van 280 euro heeft.

Uitstekend
Conclusie

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

Plus- en minpunten
  • Luxe, licht ontwerp
  • Lange accuduur
  • Uitgebreide gezondheidsmetingen
  • Werkt met Android en iOS
  • Mist functies als contactloos betalen
  • Kan door groter scherm lomp staan om smallere pols

Goed om te weten is dat de Watch Fit 4 Pro een duurdere versie is van de tegelijk gelanceerde Watch Fit 4. Die heeft een adviesprijs van 170 euro – een wezenlijk verschil. Het prijsverschil uit zich met name in de eenvoudigere behuizing en wat minder geavanceerde sensoren om je gezondheid te meten. Waar de Watch Fit 4 een typische betaalbare fitnesstracker is, komt de Pro-versie daadwerkelijk luxer over.

©Rens Blom

We hebben de Watch Fit 4 Pro anderhalve week om de pols gehad en zijn positief verrast over het uiterlijk en draagcomfort. De wearable oogt wat oneerbiedig gezegd erg veel als de peperdure Apple Watch Ultra, maar is dunner en lichter. Dat merk je om de pols. Je overhemd of T-shirt glijdt zo over de wearable heen en ook met slapen hebben we weinig erg gehad in het feit dat we een 30 gram wegende gadget droegen. De bouwkwaliteit komt premium over en een regenbui of duik in een zwembad is geen probleem. Wij ontvingen de Watch Fit 4 Pro met zachte stoffen band, die niet irriteert. Het bandje is verwisselbaar. De kroon draait en navigeert zo door de interface.

Groot scherm

Is de Watch Fit 4 Pro een fitnesstracker? Sommige functies wijzen erop, maar fitnesstrackers staan ook bekend om hun doorgaans kleinere, smalle schermen. In deze Huawei-wearable zit echter een groot rechthoekig scherm, dat veel doet denken aan een Apple Watch. Op het grote scherm met saffierglas zie je duidelijk de tijd, meldingen van je smartphone, gezondheidsinformatie en andere gegevens. Het scherm is binnen en buiten goed afleesbaar, al kan het display onder sommige omstandigheden wel spiegelen. Dan moet je wat beter kijken of je pols wat draaien.

Onderstaande foto's laten zien wat we bedoelen. Op de ene afbeelding spiegelt het scherm nogal, waar het scherm op de andere foto wél goed afleesbaar is.

©Rens Blom

Het scherm kan spiegelen.

©Rens Blom

Je pols draaien kan het spiegelen verhelpen, waardoor het scherm erg goed afleesbaar is.

Veel functies

De Huawei Watch Fit 4 Pro heeft veel ingebouwde functies. Natuurlijk, er is keuze uit meer dan honderd wijzerplaten om geheel naar eigen smaak te zien hoe laat het is. De wearable houdt echter ook je hartslag, aantal gezette stappen, sportieve activiteiten en slaap bij (mits je de tracker 's nachts draagt). Ook kun je meldingen van je smartphone laten tonen op het wearablescherm. Je bepaalt zelf van welke apps. Antwoorden kan doorgaans niet of alleen met vooraf ingestelde reacties.

Je kunt bellen met de Watch Fit 4 Pro, mits de wearable via bluetooth verbonden is met je smartphone. Over je smartphone gesproken: dat kan een Android-toestel of Apple iPhone zijn. Huawei's wearable werkt met beide besturingssystemen. Klinkt logisch, maar sommige smartwatches van andere merken werken alleen met Android óf iOS. De Huawei-smartphoneapp die hoort bij de Watch Fit 4 Pro installeer je op een iPhone eenvoudig uit de App Store. Op een Android-toestel dien je de app via een omweg te installeren, omdat Huawei van de Amerikaanse overheid geen apps in de Google Play Store mag aanbieden. Dat is eenmalig een onhandige handeling. De smartphone-app zelf werkt naar behoren, bevat veel instellingen en toont door de Watch Fit 4 Pro verzamelde informatie op een overzichtelijke manier.

©Rens Blom

De smartphone-app geeft informatie duidelijk weer en laat je ook kiezen uit heel veel wijzerplaten.

Lange accuduur

Een sterke eigenschap van Huawei-wearables is de lange accuduur, te danken aan een energiezuinige processor en eveneens energiezuinige software. Ook de Watch Fit 4 heeft een lange adem. Wij hebben 'm na zeven dagen aan de oplader moeten leggen, wat we een hele respectabele accuduur vinden. Het doet ons ook weer denken aan wat de Watch Fit 4 Pro nu precies is. De wearable komt qua ontwerp en scherm over als een smartwatch, maar biedt de lange accuduur waar fitnesstrackers om bekendstaan.

Conclusie: Huawei Watch Fit 4 Pro kopen?

Met de Huawei Watch Fit 4 Pro koop je een wearable die oogt als een premium smartwatch, voorzien van een groot scherm en met een lange accuduur. De wearable werkt met Android en iOS en biedt veel functies, maar mist ook zaken die je misschien belangrijk vindt. Of de Watch Fit 4 Pro jouw ideale wearable is, hangt daarom af van je wensen. Deze fitnesstracker/smartwatch laat in ieder geval een goede indruk achter.

▼ Volgende artikel
🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position
© Apple
Huis

🏁 F1 op je iPhone? Met de Kaarten-app zit je in Monaco op pole position

In aanloop naar de Grand Prix van Monaco op 25 mei heeft Apple nieuwe functies toegevoegd aan de Kaarten-app. Heb je een iPhone of iPad, dan kun je Monaco nu bekijken in 'Steden in Detail', inclusief een 3D-weergave van het Formule 1-circuit.

De nieuwe weergave toont Monaco met opvallend veel detail. Iconische plekken zoals het Casino de Monte-Carlo, het Hôtel de Paris en de F1 Paddock Club zijn volledig in 3D te zien. In de donkere modus krijg je Monaco bij maanlicht te zien. Dit kleurenschema wordt bij zonsondergang ingeschakeld.

©Apple

Ook wegbelijning, bomen, voetgangerszones en openbaar vervoer zijn tot in detail zichtbaar. Automobilisten krijgen bovendien een speciale dashboardweergave met overzicht van kruispunten en rijbanen op ooghoogte, wat navigeren makkelijker maakt.

F1-circuit met extra lagen

Speciaal voor de Formule 1 zijn het circuit en de belangrijkste bochten gemarkeerd in Apple Kaarten. Ook tribunes, bruggen, de finish en andere elementen rond het parcours zijn in 3D weergegeven. Daardoor kun je als toeschouwer of fan het parcours virtueel verkennen – handig als je er bent, of gewoon thuis meekijkt.

©Apple

Meer Formule 1 in Kaarten

In verband met de aanstaande première van F1 The Movie, een film van Apple Original Films, is er ook een speciale gids beschikbaar in Kaarten. Die bevat bekende circuits van over de hele wereld, waaronder die uit de film en uiteraard Monaco zelf.