ID.nl logo
Foto’s, lp’s en videobanden digitaliseren doe je zo
© PXimport
Huis

Foto’s, lp’s en videobanden digitaliseren doe je zo

Menig zolder of andere opslagruimte ligt vol met allerlei paperassen, dia’s, fotoafdrukken, lp’s en videobanden. De kwaliteit van dit materiaal gaat almaar achteruit en bovendien nemen de spullen nogal wat ruimte in beslag. Genoeg reden om eens goed de bezem door je zolder, garage of hobbykamer te halen en alles te digitaliseren

Tip 01: Documenten scannen

Het digitaliseren van documenten is relatief eenvoudig. All-in-one-printers hebben namelijk een scanfunctie aan boord. Fabrikanten van printers ontwikkelen eigen software om scans uit de voeren, dus zorg ervoor dat je de bijbehorende programma’s hebt geïnstalleerd. Meestal staat deze software op een meegeleverd schijfje, al kun je programmatuur ook vanaf de website downloaden. De meeste modellen hebben een aanraakscherm of display met omringende bedieningstoetsen. Leg een document op de glasplaat en geef op de printer aan dat je een scantaak wilt starten. Vaak heb je keuze om het document in de cloud, op een geheugenkaart of de pc op te slaan. Kies voor laatstgenoemde optie, waarna je als het goed is bij de scaninstellingen terechtkomt. Het beste bewaar je documenten als pdf-bestand. Het voordeel van dit formaat is dat het niet gebonden is aan een bepaald programma. Bovendien kun je niet zomaar de inhoud van een pdf wijzigen. Wel zo veilig dus. Selecteer verder de gewenste scanresolutie. Voor documenten volstaat een resolutie van 300 dpi (dots per inch). Hoger mag natuurlijk ook, maar bedenk wel dat de gedigitaliseerde documenten dan meer opslagruimte innemen. Geef ook aan of je een zwarte of gekleurde scan wilt maken. Nadat je de scantaak afrondt, verschijnt het gedigitaliseerde document als het goed is op je scherm.

©PXimport

Automatische documentinvoer

Aangezien je bij scantaken telkens een vers papier op de glasplaat moet leggen, is het een tijdrovende bezigheid. Wie nogal wat ordners te digitaliseren heeft, gebruikt het beste een scanner met automatische documentinvoer. Je legt een paar velletjes in een houder, waarna het apparaat ze vervolgens op eigen houtje één voor één door de scanner haalt. Sommige luxe modellen hebben overigens een dubbelzijdige automatische documentinvoer, zodat je de papieren niet meer zelf hoeft om te draaien. Op deze manier bewaar je eenvoudig een pdf-bestand met meerdere pagina’s op de pc. Let goed op de maximale capaciteit (aantal velletjes) van de automatische documentinvoer.

©PXimport

Tip 02: Adobe Scan

Als alternatief voor een reguliere scanner creëer je net zo gemakkelijk met een smartphone of tablet pdf’jes van documenten. Je gebruikt hiervoor Adobe Scan. Deze gratis app is beschikbaar voor Android-toestellen, iPhones en iPads. Open de Play of App Store en installeer Adobe Scan op jouw toestel. Zodra je de toepassing voor het eerst opent, dien je je eerst bij de dienst aan te melden. Dat kan met een (nieuw) Adobe ID, Google-account of Facebook-profiel. Tik na de aanmelding op Beginnen en geef de app toegang tot de camera. Richt de camera vervolgens op een document en beweeg het toestel zo min mogelijk. Adobe Scan detecteert automatisch een document en creëert hiervan een foto. Fijn is dat de app volautomatisch een uitsnede van het document maakt. Tik rechtsonder op de miniatuur. Gebruik de pictogrammen onderaan om zo nodig de uitsnede aan te passen of het beeld te draaien. Met het toverstafje pas je zo nodig de kleuren nog iets aan. Bevestig nu met PDF opslaan. Het pdf-document kun je via e-mail versturen of op een ander kanaal delen.

©PXimport

Gebruik iedere smartphone of tablet om pdf’jes van fysieke documenten te maken

-

Tip 03: Foto’s scannen

Net als bij documenten gebruik je ook voor het digitaliseren van foto’s net zo gemakkelijk de meegeleverde software van de printerfabrikant. Afhankelijk van het programma en het formaat van de foto’s kun je vaak zelfs meerdere afdrukken tegelijk digitaliseren. Geen zin om een uitgebreid programma met een overdaad aan functies te installeren? Onder de naam Windows Scanner is er voor gebruikers van Windows 10 ook een universeel programma beschikbaar. Dat werkt zeer eenvoudig. Ga naar Start / Microsoft Store en zoek de app Windows Scanner op. Klik bij de juiste toepassing op Downloaden om de installatie in orde te maken. Voordat je de app opstart, zorg je er eerst voor dat het scanapparaat is ingeschakeld. Als het goed is, verschijnt de naam van de all-in-one-printer of scanner in beeld. Je kiest allereerst de gewenste scaninstellingen. Klik op Meer weergeven en selecteer de gewenste resolutie. Standaard staat deze waarde op 150 dpi. Afhankelijk van de aangesloten scanner kun je ook voor een hogere waarde kiezen, bijvoorbeeld 300 of 600 dpi. Stel verder het bestandsformaat (png, tiff of jpeg) en de opslagmap in. Je legt vervolgens een fotoafdruk op de glasplaat en klikt op Voorbeeld. Versleep de witte bolletjes op de vier hoeken om alle witruimte weg te werken. Bevestig als laatste met Scannen.

©PXimport

Tip 04: Google Fotoscan

Heb je geen all-in-one-printer of losse scanner? Geen nood, want je kunt fotoafdrukken ook op een andere manier digitaliseren. Maak gewoon een met je smartphone of tablet een digitale kopie van een foto! Google ontwikkelde hiervoor zelfs een speciale app voor Android-apparaten, iPhones en iPads. Open op jouw toestel de Play of App Store en installeer de toepassing Fotoscan van Google Foto’s. Bijzonder is dat deze app kiekjes maakt van de vier hoeken en het materiaal combineert tot een enkele foto. Het resultaat mag er wezen! Tik op SCANNEN STARTEN en geef de app toegang tot de camerafunctie van de smartphone of tablet. Richt de camera nu op de fotoafdruk en druk op middelste knop. Belangrijk is dat je de cirkel over de witte stippen beweegt zonder het toestel te veel te kantelen. Tik na afloop rechtsonder op de miniatuur voor het resultaat. Fijn is dat de app eventuele schitteringen op eigen houtje corrigeert. Verder kun je de afbeelding naderhand nog draaien en indien nodig verkeerd afgesneden hoeken aanpassen.

Dia’s en negatieven

Wie nog mapjes negatieven of doosjes dia’s heeft liggen, doet er goed aan om de boel te digitaliseren. De kwaliteit van dit oorspronkelijke materiaal is vaak beter dan wanneer je fotoafdrukken inscant. Voorwaarde is wel dat je geschikte apparatuur gebruikt. Fabrikanten van fotoscanners (flatbedscanners) leveren doorgaans een speciale filmgeleider mee waarin je de negatieven of dia’s kunt leggen. Doordat dergelijke scanners een hoge resolutie ondersteunen, is het mogelijk om de films te vergroten naar een acceptabel formaat. Er bestaan overigens ook speciale dia- en negatiefscanners, waarmee je de films één voor één door de scanner haalt. Geen zin om veel tijd aan dit klusje te besteden? Tegen betaling kun je bij allerlei bedrijven terecht die je films met professionele apparatuur digitaliseren.

©PXimport

Tip 05: Vinyl digitaliseren

Lp’s zijn uiterst kwetsbaar, waardoor het slim is om van de muziek een digitale versie op te slaan. Lang niet alles is tenslotte op Spotify en andere muziekdiensten te vinden. Stel de inhoud van jouw platen om die reden veilig, zodat je ook in de toekomst nog van de muziek kunt genieten. Bijkomend voordeel is dat je de liedjes ook met een smartphone, autoradio en computer kunt afspelen. Er zijn wel wat voorbereidingen noodzakelijk. Een vereiste is dat je de draaitafel op de computer aansluit. Hiervoor bestaan verschillende methoden. Een reguliere platenspeler zonder ingebouwde voorversterker koppel je allereerst aan een (voor)versterker of receiver. Vervolgens gebruik je een analoge uitgang (tape out, rec of hoofdtelefoonuitgang) op de versterker om de geluidsapparatuur met een computer te verbinden. Beschikt de versterker niet over een analoge uitgang of zijn de afstanden tussen de apparaten te lang? Als alternatief gebruik je een phono-usb-voorversterker om je platenspeler met een computer te verbinden. Dit apparaatje verzendt een versterkt signaal naar de pc of laptop, zodat je de muziek kunt vastleggen. Phono-usb-voorversterkers zijn al vanaf een paar tientjes te koop. Tot slot bestaan er tegenwoordig ook platenspelers met een geïntegreerde usb-aansluiting. Die kun je rechtstreeks op een computer aansluiten.

©PXimport

Ingebouwde voorversterker

Heeft jouw draaitafel al een ingebouwde voorversterker? In dat geval heb je geen extra apparatuur nodig om de platenspeler op een computer aan te sluiten. Gebruik een analoge verloopkabel met twee tulpstekkers en een 3,5mm-plug om de verbinding tot stand te brengen. Je doet hiervoor een beroep op de blauwe lijningang op je pc.

Tip 06: Audacity

Zodra de draaitafel eenmaal correct is aangesloten op je computer, ga je een opnameprogramma installeren. De gratis software Audacity voldoet hiervoor prima. Kies tijdens de installatie voor de Nederlandse taal en doorloop de resterende stappen. Belangrijk is dat in de werkbalk de juiste apparatuur is geselecteerd. Achter het microfoontje kies je de geluidsbron, namelijk de verbonden (usb-voor)versterker of draaitafel. Daarachter selecteer je 2 opnamekanalen (stereo), zodat Audacity het geluid dadelijk in stereo vastlegt. Optioneel kun je natuurlijk ook voor een mono-opname kiezen. Achter het pictogram met de luidspreker selecteer je de speakers van de pc of monitor. Navigeer via de menubalk vervolgens naar Bewerken / Voorkeuren / Opnemen en zet een vinkje voor Softwarematig playthrough van invoer. Op die manier luister je tijdens het opnemen tegelijkertijd naar de muziek. Bevestig met OK.

©PXimport

Zet met het gratis programma Audacity al jouw platen over naar de pc

-

Tip 07: Opnemen

Hoog tijd om de opname te starten! Leg eerst een – bij voorkeur schoongemaakte – lp op de draaitafel. Klik nu in de werkbalk van Audacity op de rode knop Opnemen en leg de naald op de lp. De kans bestaat dat de muziek nogal luid klinkt. Gebruik de horizontale schuifregelaar achter het pictogram met de luidspreker om het volume aan te passen. Wil je de opname afbreken? Klik dan bovenaan op de knop Stoppen. Het is nu zaak om de opname in een digitaal bestand te gieten. Ga naar Bestand / Exporteren en geef aan in welke audioformaat je de muziek wilt opslaan, bijvoorbeeld wav of ogg. Opslaan als mp3-bestand is ook mogelijk, maar dat vereist wel de zogenoemde lame-encoder. Audacity geeft hiervoor uitgebreide download- en installatie-instructies. Bij de meeste audioformaten kies je zelf de gewenste kwaliteit. Je kunt bijvoorbeeld een lagere kwaliteit instellen om opslagruimte te besparen. Via Bestand / Nieuw maak je in Audacity weer een nieuwe opname. Verder gebruik je dit programma ook om audiobestanden te splitsen. Handig voor het geval je één kant van een lp in één keer hebt opgenomen. Tot slot voeg je desgewenst metadata toe, met onder meer de artiestennaam en titel van het liedje.

©PXimport

Cd’s rippen

Cd’s zijn weliswaar robuuster dan platen, maar toch loont het de moeite een kopie op de computer te bewaren. Een fijne gedachte, voor het geval een muziekalbum onverhoopt toch beschadigt of kwijtraakt. Ga naar Start / Windows Media Player en stop de cd in de computer of laptop. Als het goed is verschijnen de naam van het album en de liedjes automatisch in beeld. Via Ripinstellingen / Bestandsindeling selecteer je het audioformaat, bijvoorbeeld mp3, wav of flac. Werp daarnaast ook even een blik op het onderdeel Audiokwaliteit. Bevestig bovenaan met Rippen om het proces te starten. Na afloop vind je de audiobestanden terug in de standaard muziekmap op jouw pc.

©PXimport

Tip 08: Video’s overzetten

In de loop der jaren zijn er nogal wat analoge videodragers voorbijgekomen, zoals vhs-, video 8- en betamax-banden. Misschien heb je ze nog ergens liggen en wil je ze naar de computer overhevelen. Zeker bij dierbare familieopnames is dat de moeite waard. Na iedere ‘draaibeurt’ gaat de kwaliteit namelijk iets achteruit. Verder heeft de magnetische laag van videocassettes geen oneindige levensduur. Voor het overzetten van videobanden heb je in eerste instantie goedwerkende afspeelapparatuur nodig, bijvoorbeeld een vhs- of betamax-recorder. Verder heb je een hulpmiddel nodig om de videorecorder op de computer aan te sluiten, namelijk een zogeheten usb-omvormer. Tot slot leg je met een opnameprogramma de videobeelden vast in een digitaal bestand. Het pakket MAGIX Red uw video’s bestaat uit een opnameprogramma en usb-omvormer, zodat je verder niet naar benodigdheden hoeft te zoeken. Dit product kost via de eigen website www.magix.com zo’n veertig euro.

©PXimport

De magnetische laag van videobanden is beperkt houdbaar, dus digitaliseer snel al je video’s

-

Tip 09: Recorder verbinden

Voor het aansluiten van de videorecorder op de pc levert MAGIX een usb-omvormer met allerlei kabels mee. Je hebt hiervoor keuze uit drie mogelijkheden. Voor de meeste afspeelapparatuur voldoet de scart-kabel prima, al kun je eventueel ook uitwijken naar tulp-kabels (composiet) of een s-video-verbinding. Bij gebruik van scart beweeg je de schakelaar van de adapter naar OUT. Het andere uiteinde van de usb-omvormer stop je in een usb-poort van de computer. Windows 10 herkent doorgaans direct het aangesloten usb-apparaat, zodat je vlot met de software aan de slag kunt. Ervaar je in de volgende tip problemen, dan is het verstandig om het stuurprogramma van de usb-omvormer te installeren.

©PXimport

Tip 10: Video-opname

Installeer het programma van MAGIX Red uw video’s om de video’s digitaal op te slaan. Neem de stappen aandachtig door en voer het juiste serienummer in. Verder komt MAGIX misschien met een melding om een software-update te installeren. Start na afloop de software op en kies in het startvenster voor Nieuw videoproject aanmaken. Bedenk voor het project een geschikte naam en bevestig met OK. Je klikt vervolgens op Video’s van analoge bronnen (bv. videorecorder) importeren, waarna je de benodigde mpeg2-codec activeert. Na de activatie geef je aan op welke wijze de videorecorder is aangesloten. Klik op Verder. Stop nu een videoband in de recorder en druk op de playknop. Ervaar je beeld en geluid? Mooi zo, want je kunt nu de definitieve opname starten. Gebruik de spoelknoppen van de videorecorder om het gewenste fragment op te zoeken. Druk nu op de playknop en klik binnen het programma daarna meteen op Video naar computer overdragen. Na afloop zet je via Video-overdracht beëindigen de opname weer stop. Ga als laatste naar Film voltooien / Op computer opslaan / Video opslaan om de video definitief te bewaren.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: