Videobanden digitaliseren met Red uw video's
Het is zonde wanneer je op zolder VHS-, Video 8- en Betamax-banden laat verpieteren in kartonnen dozen. De kwaliteit wordt er met de jaren namelijk niet beter op. Analoge videobanden hebben een relatief korte levensduur en daarom is het nu hoog tijd om ze te digitaliseren. Dat kan met Red uw video's van MAGIX.
Tip 01: Softwarepakket
Voor het digitaliseren van analoge videotapes kun je bijna niet om een commercieel softwarepakket heen. Je hebt namelijk een geschikt programma nodig om de opnames in een digitaal bestand om te zetten. Verder vereist dit klusje gereedschap om het analoge signaal van de videorecorder om te zetten in digitale beelden voor de pc. Dit regel je met een speciale usb-omvormer. Het pakket MAGIX Red uw video’s is verkrijgbaar voor 49,99 euro en bevat alle benodigdheden. Er is ook een Premium-versie van dit softwarepakket beschikbaar tegen een prijskaartje van 99,99 euro. De fabrikant levert hierbij een luxere omzetter in de vorm van een fraai kastje. Het resultaat is echter exact hetzelfde, dus je kunt prima uit de voeten met de goedkoopste versie van dit MAGIX-product. Lees ook: Digitaliseer al je foto's in 10 stappen.
Tip 02: Videorecorder
Uiteraard heb je voor het overzetten van videobanden naar de pc ook een origineel afspeelapparaat nodig, bijvoorbeeld een VHS- of Betamax-recorder. Belangrijk is dat de kwaliteit hiervan nog goed is. Zijn er bijvoorbeeld haperingen in de oorspronkelijke opname te zien wegens een onnauwkeurige weergave, dan zie je deze slordigheden ook terug in de digitale versie. Stop de stekker van het videoapparaat in het stopcontact. Zorg ervoor dat de spoelkoppen van de videorecorder schoon zijn door een geschikte reinigingscassette te gebruiken. Je stopt de videoband die je wilt digitaliseren vervolgens in de recorder. Spoel die voor de zekerheid eerst heen en weer om de kans op eventuele vastlopers te verkleinen.
©PXimport
Tip 03: Installatie
Installeer nu het programma Red uw Video’s op je computer. Doe de dvd in de pc en start de schijf op. Heb je geen dvd-station in je pc, dan kun je de software via de MAGIX-site downloaden. Vanuit het introductievenster zijn er verschillende programma’s beschikbaar. Kies voor MAGIX Video easy Red uw video’s. Dit programma helpt je om de inhoud van videotapes op de computer te bewaren. Klik telkens op Volgende om de installatiewizard door te nemen en ga akkoord met de licentievoorwaarden. Je kiest voor een standaardinstallatie. Vergeet niet om het vinkje voor Simpliclean installeren weg te halen, want dit programmaonderdeel is volkomen nutteloos. Bevestig met Installeren en klik na even wachten op Voltooien.
Na afloop start automatisch de installatieprocedure voor het stuurprogramma van de usb-omvormer. Zodra de software daarom vraagt, sluit je deze omvormer op een vrije usb-poort aan. Bevestig met OK om de installatie af te ronden. Start het programma vervolgens op en vul het juiste serienummer in. Dit serienummer levert MAGIX mee op een aparte licentiekaart. Je vult als laatste een geldig e-mailadres in en klikt op Nu online registreren en activeren. Maak zo nodig een MAGIX-account aan om het product te registeren.
©PXimport
Geluid optimaliseren
In het startvenster van de dvd is ook het programma MAGIX Video Sound Cleaning Lab beschikbaar. Hiermee voeg je geavanceerde correcties toe aan het geluid van analoge video-opnames. Zo beperk je de aanwezigheid van stoorgeluiden en pas je het volumeniveau nauwkeurig aan. Verder staat het je vrij om allerlei geluidseffecten en audiocommentaar toe te voegen. In dit artikel gaan we niet nader in op de mogelijkheden van dit programma. Wil je het Video Sound Cleaning Lab zelf eens uitproberen? Je vindt het benodigde serienummer op de meegeleverde licentiekaart.
©PXimport
Tip 04: Recorder aansluiten
Overdracht via S-Video levert bij het digitaliseren de beste beeldkwaliteit op
-
Voordat je analoge opnames overhevelt naar de pc, sluit je de videorecorder eerst aan op de usb-omvormer. Je hebt hiervoor keuze uit drie aansluitopties. Welke optie je kiest, is afhankelijk van de beschikbare uitgangen op het videoapparaat. Als het goed is, heb je de usb-vormer in tip 3 al op een usb-poort van je pc aangesloten. Aan de andere zijde zijn diverse analoge ingangen beschikbaar waaraan je de videorecorder kunt koppelen. Gebruik je de goedkoopste versie van MAGIX Red uw Video’s, dan bestaan deze ingangen uit speciale verloopstekkertjes. Veruit de meeste videorecorders hebben een scart-uitgang. In dat geval gebruik je de meegeleverde scart-verloopkabel en sluit je de gele, witte en rode tulpstekkers op de usb-omvormer aan. Vergeet niet om de schakelaar van de scart-stekker op OUT te zetten. Als je videorecorder een S-Video-uitgang (vier puntjes) bevat, is deze aansluiting een prima alternatief. Dit levert namelijk de beste videokwaliteit op. Voor de overdracht van audio gebruik je dan witte en rode tulpstekkers. Ten slotte kun je voor de video-overdracht ook nog de gele composiet-aansluiting gebruiken.
©PXimport
Tip 05: Nieuw videoproject
Zodra de boel correct is aangesloten, ga je met de software van MAGIX aan de slag. Open het programma Video easy Red uw video’s en kies in het introductievenster voor Nieuw videoproject aanmaken. Je bedenkt een logische projectnaam, waarna je bevestigt met OK. Kies in het volgende scherm voor Video’s van analoge bronnen (bv. Videorecorder) importeren. MAGIX wil de analoge video graag digitaliseren middels de mpeg2-codec. Klik hiervoor op MPEG2-encoder activeren en Online om de activering in orde te maken. Je vult hiervoor opnieuw het serienummer en het e-mailadres in. De software wil graag weten op welke wijze je de usb-omvormer hebt aangesloten. Bij gebruik van de scart- of composietaansluiting selecteer je de optie Composite. Bij S-Video kies je voor die gelijknamige optie. Klik ten slotte op Verder.
©PXimport
Tip 06: Video-instellingen
Je controleert eerst of de software de usb-omvormer herkent. Druk hiervoor op de playknop van de videorecorder en wacht af of er beeld in het voorbeeldvenster verschijnt. Bekijk meteen of de beeldweergave naar wens is. Druk op de stopknop van de videorecorder en spoel de videotape weer terug naar het beoogde beginpunt. Je stelt vervolgens de gewenste videokwaliteit in. Voor de beste overdracht selecteer je de optie Hoogst. Bedenk wel dat de uiteindelijke videobestanden dan meer opslagcapaciteit in beslag nemen. Houd ongeveer rekening met 2,1 GB dataopslag per uur video. Vind je dat te gortig? Met de optie Hoog sla je de video’s op in een hogere compressie en dien je ongeveer 1,2 GB per uur te reserveren. De keerzijde van deze optie is dat er een grotere kans is op haperingen. Vink onderaan de optie Automatische scènedetectie aan indien je de video wilt splitsen in meerdere hoofdstukken. Dat is bijvoorbeeld handig wanneer je van de film een dvd inclusief menu wilt maken. Gebruik je graag specifieke video-instellingen? Gevorderden zetten via de knop Uitgebreide weergave meer instellingen naar hun hand.
©PXimport
Tip 07: Opname starten
Je start op je pc de opname door op Video naar computer overdragen te klikken. Er is hier wel wat geduld voor nodig, want de opname duurt net zo lang als de speellengte van de videoband. Wil je de opname op je pc graag stoppen? Klik op de knop Video-overdracht beëindigen. De vastgelegde videoclip verschijnt onderaan in het venster. Het is mogelijk om meerdere clips van een videoband te maken. Dat is bijvoorbeeld nuttig wanneer je alleen bepaalde fragmenten van een videotape wilt digitaliseren. In dat geval klik je wederom op Video naar computer overdragen.
©PXimport
De digitale opname duurt net zo lang als de speellengte van de videoband
-
Digitaliseren uitbesteden?
Het digitaliseren van analoge videobestanden kost behoorlijk veel tijd. Er zijn ook gespecialiseerde bedrijven die deze tijdrovende klus graag van je overnemen. Je brengt een stapel banden naar een geschikt adres en je ontvangt vervolgens een usb-stick, externe schijf of dvd met de gedigitaliseerde video’s. Vanzelfsprekend brengt dat wel kosten met zich mee. Zo rekent het bedrijf Trigger een tarief van 26 euro voor het kopiëren van twee uur video naar een harde schijf. Wil je meer dan vier uur analoog videomateriaal digitaliseren, dan ben je dus goedkoper uit door dit klusje met MAGIX Red uw Video’s zelf op te knappen.
©PXimport
Tip 08: Videomontage
Nadat je de inhoud van videobanden naar de pc hebt gekopieerd, kun je de video’s monteren. Het programma beschikt namelijk over diverse montagegereedschappen. Klik op Videobewerking starten om het bewerkvenster te openen. Zeker wanneer je in tip 6 de functie Automatische scènedetectie hebt ingeschakeld, duurt het even voordat alle fragmenten in de onderste tijdlijn verschijnen. Gebruik de schuifregelaar of klik een videoclip aan om een bepaalde scène op te zoeken. Je verwijdert een ongewenste videoclip via Bewerken / Verwijderen. Daarnaast is het ook mogelijk om een videoclip in tweeën te splitsen. Zet de schuifregelaar in de tijdlijn op de juiste positie en klik vervolgens op het pictogram met het schaartje. Verder wijzig je naar eigen inzicht de volgorde van de fragmenten door de videoclips naar een andere plek te slepen.
©PXimport
Tip 09: Videoclips inkorten
Wellicht bevat een videoclip een bepaalde scène die je liever uit de gedigitaliseerde versie verwijdert. Geen probleem, want je kort simpel bestaande fragmenten in. Selecteer de betreffende videoclip en zet de schuifregelaar onder de voorbeeldweergave op de juiste positie. Versleep de linkergreep wanneer je het eerste stuk tot het omslagpunt uit de videoclip wilt wissen. De rechtergreep versleep je juist wanneer je de videoclip aan het einde wilt inkorten.
©PXimport
Tip 10: Media toevoegen
Het staat je vrij om foto’s, muziek en video’s aan het huidige project toe te voegen. Je gebruikt hiervoor de drie knoppen met het plusteken in het rechterdeelvenster. Klik op het pictogram met het poppetje om een foto op je harde schijf te selecteren. De software voegt de afbeelding aan het einde van de tijdlijn toe, waarna je zelf de beoogde plek kiest. Het toevoegen van muziek werkt min of meer op dezelfde manier, met het verschil dat het nummer als soundtrack van de video actief is. Handig voor het geval je de video wilt voorzien van een achtergronddeuntje. Zodra je het liedje hebt geselecteerd, verschijnt het muziekbestand onder alle videoclips in de tijdlijn. Ten slotte voeg je desgewenst een nieuwe video toe door bijvoorbeeld een VHS-band te digitaliseren. Zie hiervoor de instructies vanaf tip 5 uit dit artikel.
©PXimport
Tip 11: Videostabilisatie
Mogelijk zijn de gedigitaliseerde beelden wat schokkerig. Gelukkig kun je daar eenvoudig iets aan doen. Selecteer in de tijdlijn de videoclip en ga in het menu naar Effecten / Videostabilisatie. Het is de bedoeling dat je in de voorbeeldweergave het gebied aanwijst waarin deze schokken hoofdzakelijk opduiken. Trek hiervoor met ingedrukte muisknop een vierkant. Is de hele video schokkerig, dan markeer je het volledige voorbeeldvenster. Je bevestigt met Stabilisatie uitvoeren, waarna de software het geselecteerde gebied probeert ‘glad te strijken’. Houd er rekening mee dat deze taak veel processorcapaciteit vergt en mogelijk enige tijd duurt.
©PXimport
Tip 12: Volumebalans
Heb je een soundtrack voor je video ingesteld? In dat geval is het slim om even naar de volumebalans te kijken. Mogelijk is het volume van de soundtrack bijvoorbeeld te hoog afgesteld, waardoor het geluid van de gedigitaliseerde video nauwelijks nog hoorbaar is. Klik rechtsboven op Audio om de juiste instellingen te openen. Gebruik de schuifregelaar boven Object om het volume van de gedigitaliseerde video zachter of harder in te stellen. Met de schuifregelaar boven Achtergrond pas je het volume van de soundtrack aan. Verder zijn de instellingen achter Videogeluid optimaliseren de moeite waard. Bij video’s met veel wind kun je bijvoorbeeld de optie Wind- en gerommelfilter inschakelen.
Tip 13: Video bewerken
De software van MAGIX heeft allerlei slimme bewerkingsopties in huis waarmee je de beelden verfraait. Ga maar eens naar Instellen / Effecten. Met de schuifregelaars pas je de helderheid, het contrast en de verzadiging aan. Iedere wijziging is direct in het voorbeeldvenster zichtbaar. Verder zijn de opties onder Sjablonen een aanrader. Je stelt hier allerlei leuke effecten in. Je creëert bijvoorbeeld een retrosfeer door voor Oude foto sepia of Oude film te kiezen. Dubbelklik op een effect om deze direct toe te passen. Via het onderdeel Tekst voeg je desgewenst titels aan de video toe. Onder Sjablonen maak je kinderlijk eenvoudig een professionele aftiteling of ondertiteling aan. Ten slotte laat je videoclips soepel in elkaar overvloeien door het gebruik van overgangen. Ga hiervoor naar Overgangen en sleep ze één-voor-één naar de tijdlijn.
©PXimport
Het programma beschikt over slimme bewerkingsopties om de beelden te verfraaien
-
Tip 14: Video opslaan
Zodra je tevreden bent met het resultaat, sla je de video op. Klik hiervoor op de groene knop Film voltooien. Er verschijnt een keuzemenu in beeld. Kies voor Op de computer opslaan. Je bewaart de video dan in het wmv-formaat. Verder stel je de kwaliteit in. Aangezien de oorspronkelijke opnamen analoog zijn, heeft het geen zin om een hogere resolutie te selecteren. Kies om die reden voor Webkwaliteit of Dvd-kwaliteit en bevestig met Video opslaan. Selecteer de opslaglocatie en klik als laatste op Opslaan. Houd er rekening mee dat deze taak doorgaans veel tijd in beslag neemt. Je hoeft je video niet lokaal te bewaren op je harde schijf, het keuzemenu biedt ook andere opties. Zo brand je het videoproject als alternatief op een dvd of blu-ray-schijf. Ook kun je de video eventueel rechtstreeks uploaden naar YouTube, Vimeo of Facebook.
©PXimport