Zo kun je e-mailadressen whitelisten

© CIDimport

Zo kun je e-mailadressen whitelisten

Geplaatst: 1 oktober 2020 - 06:51

Aangepast: 14 december 2022 - 09:22

Justin Doornekamp

Als je spam binnenkrijgt, dan is het verstandig om de afzender direct te blokkeren. Die persoon komt dan op een zwarte lijst en je zult in de toekomst geen ongewenste mails meer van hem of haar ontvangen. Andersom werkt dat ook: je kunt afzenders als veilig markeren en zo ontstaat er een zogeheten witte lijst. In dit artikel leggen we uit hoe je e-mailadressen kunt ‘whitelisten’.

Whitelisten is in principe niets anders dan afzenders op een ‘veilige lijst’ zetten. Zo voorkom je dat belangrijke e-mails van een bepaalde afzender in de spamfolder belanden. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je voor het eerst een bestelling hebt geplaatst bij een webshop en je e-mailprogramma inkomende mails van deze webshop behandelt als spam.

Zo werkt dat

Wil je e-mailadressen whitelisten in Gmail, dan kun je het makkelijkst in je inbox op zoek gaan naar een e-mail van de afzender die je als veilig wilt aanmerken. Sleep deze e-mail naar de Primair-tab in je inbox. Je krijgt dan van Gmail de vraag of je dit ook wilt doen voor toekomstige berichten van die afzender. Klik op Ja en e-mails van die afzender komen dan standaard binnen onder de Primair-tab.

Heb je een reeks adressen die je in één keer wilt toevoegen aan de veilige lijst, dan kun je op het tandwieltje klikken, rechtsboven aan het scherm. Ga vervolgens naar Alle instellingen bekijken en Filters en geblokkeerde adressen. Hier kun je eventueel geblokkeerde e-mailadressen bewerken of van de zwarte lijst halen.

Klik onderaan de pagina op Nieuw filter maken. Bij Van vul je de e-mailadressen in die je wilt whitelisten en druk op Filter maken met deze zoekopdracht. Vink vervolgens het hokje aan bij Nooit naar Spam zenden en druk op Filter maken om te bevestigen.

 

© PXimport

Outlook

Gebruik je Outlook, ga dan naar je inbox en klik rechtsboven op het tandwieltje en vervolgens op Alle Outlook-instellingen weergeven. In het instellingenmenu klik je op Ongewenste e-mail. Hier vind je een lijst van geblokkeerde en veilige afzenders en domeinen. Klik op Toevoegen om adressen te whitelisten.

Binnen Outlook vind je ook de optie om mailinglijsten als veilig te bestempelen. Wil je bijvoorbeeld updates over je favoriete bands of kortingen bij bepaalde webshops blijven ontvangen, dan kun je onder Veilige mailinglijsten adressen toevoegen.

Outlook biedt zelfs de mogelijkheid om een filter aan te maken, waarmee je kunt aangeven alleen e-mails te vertrouwen die afkomstig zijn van de adressen uit de lijst met veilige afzenders en domeinen. Bedenk wel dat als een afzender niet op die veilige lijst staat, je dan geen mails in je inbox ontvangt van deze afzender. Het gevaar van dit soort filters zit in een klein hoekje…

Binnen Outlook kun je instellen om alleen mails te ontvangen van veilige afzenders.

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000