Zo doe je dat: Gratis raw-foto's bewerken als een pro

© PXimport

Zo doe je dat: Gratis raw-foto's bewerken als een pro

Geplaatst: 15 februari 2013 - 09:11

Aangepast: 17 november 2022 - 09:55

Kees Krick

Steeds meer camera’s bieden ondersteuning voor raw. Omdat in deze bestanden meer wordt opgeslagen, zijn vanuit raw met bewerking mooiere en betere foto’s te maken. Met RawTherapee kan dit zelfs gratis.

Raw is een speciaal bestandsformaat waarbij alles wordt opgeslagen wat de beeldsensor van het fototoestel vastlegt. Dat is een groot verschil met de jpg-foto’s die standaard worden opgeslagen, want die bevatten slechts een fractie van die beeldinformatie.

Kies voor raw

Het is altijd verstandig om in raw te fotograferen, als dit tenminste mogelijk is met je camera. Op telefoons en het gros van de compactcamera’s zit deze optie helaas niet, maar met een systeemcamera of spiegelreflex zit je eigenlijk altijd wel goed.

Je eerste raw-foto's geschoten? Installeer dan direct RawTherapee en leer met onderstaande cursus hoe je deze kiekjes gratis kun bewerken als een pro!

Cursus: Gratis foto's bewerken met RawTherapee from IDG Nederland

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000