Flexibele en gratis back-ups maken met ShadowMaker

© PXimport

Flexibele en gratis back-ups maken met ShadowMaker

Geplaatst: 14 augustus 2022 - 11:19

Aangepast: 14 december 2022 - 09:44

Toon van Daele

Back-uppen is even noodzakelijk als saai en dus kies je het liefst voor een tool van het ‘set-and-forget’ type. Eenmaal alles goed ingesteld, dan heb je er geen omkijken meer naar. Dit is ook het motto van MiniTool ShadowMaker: gratis back-ups maken, met herstelfuncties op systeem- en bestandsniveau.

MiniTool ShadowMaker is beschikbaar in zowel een gratis als een commerciële Pro-editie. De verschillen kun je onderaan de pagina bekijken via https://kwikr.nl/miniback. Als thuisgebruiker kun je het waarschijnlijk prima af zonder de extra’s uit de Pro-editie, zoals ondersteuning voor ssl-encryptie en WinPE.

Back-up

Standaard stelt de app meteen een complete systeemback-up voor, maar voel je niet verplicht: je kunt net zo goed ook andere partities en afzonderlijke mappen laten back-uppen. Gedeelde mappen op een netwerkschijf kun je helaas niet selecteren. Rechtstreeks back-uppen naar de cloud zit er evenmin bij, maar je kunt natuurlijk wel een doellocatie binnen de synchronisatiemap van een cloudopslagdienst selecteren.

Lees ook: Dit zijn de 12 beste back-up-programma's voor Windows

ShadowMaker heeft bovendien een ingebouwde planner waarmee je op gezette tijden je documenten kunt laten back-uppen. In de gratis versie ontbreekt wel de mogelijkheid een back-up te starten op basis van systeemgebeurtenissen.

Naast een volledige back-up kun je ook kiezen voor een incrementele back-up, waarbij dan alleen nieuwe of gewijzigde data aan de back-up worden toegevoegd (in de Pro-versie is ook een differentieel back-uptype beschikbaar).

 

© PXimport

Opties en herstel

Elke back-up laat zich nauwgezet aansturen. Zo kun je zelf bepalen of alleen de gebruikte sectoren moeten worden geback-upt, of je je back-upbestanden vanaf een zelf in te stellen grootte wilt opsplitsen of dat je de bestanden wilt afschermen met een wachtwoord.

Standaard wordt er een medium compressie toegepast op de back-up, maar dit kun je uitschakelen of veranderen naar een hoge compressie. Handig is nog dat er een e-mail verstuurd kan worden als de back-up klaar is en dat je je pc kunt laten uitschakelen.

Je doet er goed aan ShadowMaker bij het eerste gebruik een ‘Media Builder’ te laten creëren. Je kunt het programma dan nog steeds opstarten (met het oog op herstel) wanneer Windows er de brui aan geeft. Het is trouwens niet noodzakelijk om een complete partitie te herstellen; wanneer je die partitie als een virtuele schijf aan je pc koppelt, wordt ook selectief bestandsherstel mogelijk.

 

© PXimport

Conclusie

De gratis editie van ShadowMaker kent wel enkele restricties, maar die staan geen betrouwbare en flexibele back-upoperaties in de weg. Veel meer dan ingeplande en incrementele back-ups, met compressie, e-mailnotificatie en herstel op bestandsniveau hebben je data – en gemoedsrust – waarschijnlijk toch niet nodig.

8,0

ShadowMaker Free

Pluspunten

Uitgebreide back-upopties

Herstel op partitie- en bestandsniveau

Aanmaak van bootmedium

Minpunten

Geen netwerkschijven

Geen differentiële back-ups

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows 7 en hoger **Website** ...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000