ID.nl logo
Workshop 123D Catch
© CIDimport
Huis

Workshop 123D Catch

Het maken van realistische 3d-objecten was altijd lastig en duur. Met de komst van 123D Catch is het veel eenvoudiger en gratis. Professionele ontwerpers gebruiken al langer manieren om het maken van 3d-objecten te vereenvoudigen, onder andere door een object van alle kanten te fotograferen en op deze foto’s software los te laten. Dankzij 123D Catch en cloud-computing kan nu iedereen dit zelf proberen.

1. Installatie

We downloaden het programma op www.123dapp.com/catch. Daar klikken we op Download Now. Voor u kunt downloaden moet u een account aanmaken. We kunnen inloggen met een bestaand Facebook-account of een Autodesk-account aanmaken. We kiezen dat laatste. Daarvoor klikken we op Join Audodesk. Vervolgens vullen we ons (echte) e-mailadres in, kiezen een gebruikersnaam en een wachtwoord, herhalen het wachtwoord zetten een vinkje voor het onderste ‘Yes…’ en klikken op Create Account (wilt u geen onnodige mail ontvangen dan verandert u het bovenste Yes in No). Hierna krijgen we een bevestigingsmail.

Na dit alles kunnen we inloggen en start de download (123DCatch.msi, 61 MB) die we opslaan in een map naar keuze. We starten het gedownloade bestand en klikken op Uitvoeren. We klikken op Next, I Accept, Next, Next, Install en Finish. Vervolgens starten we het programma met het pictogram dat op ons Bureaublad is verschenen (Afb.1).

©CIDimport

2. Foto’s importeren

Wanneer we ons eigen 3d-model willen gaan maken dan zullen we de camera tevoorschijn moeten halen. We gaan het programma echter eerst leren kennen aan de hand van het meegeleverde demo-project. Om de voorbeeldfoto’s te openen klikken we op Create a new Photo Scene. De foto’s bevinden zich in de installatiemap. Dat is standaard c:\Program Files\Autodesk\123D Catch\Sample Project (hebt u een 64-bits Windows dan moet u in Program Files (x86) zijn). Helaas geeft deze locatie problemen met Windows-beveiliging. We kopiëren daarom de map Sample Project naar Mijn Documenten. Ook moeten we (onze excuses voor deze fout van Autodesk) alle underscores (_) aan het begin van de bestandsnaam van de foto’s weghalen. Pas dan kunnen we verder.

De demobestanden zijn in jpg-formaat en wij selecteren ze allemaal. Daarvoor klikken we op de eerste en toetsen Ctrl+A. Vervolgens klikken we op openen. Direct meldt het programma met een groen vinkje dat de procedure gereed is. Er zijn 40 foto’s geselecteerd om te uploaden. We klikken op het vinkje waarna het programma in een popup-venster vraagt om naam en e-mailadres. Deze vullen we in en we vinken het bovenste van de twee vakjes aan. We klikken op OK en laten de gegevens in het volgende scherm zoals ze zijn. Daar klikken we op Wait. Na korte tijd zien we de foto’s verschijnen in ons werkvenster en even later is daar ook het 3d-object (Afb.2). Werken we met eigen foto’s dan duurt dit alles langer en kunnen we onszelf een e-mail laten sturen als het model klaar is. We kunnen het dan van de site downloaden.

©CIDimport

3. Object bekijken

Wanneer we met de muispijl over de foto’s in de fotostrip bewegen zien we welk aanzicht van het 3d-object bij welke foto hoort. Klikken we op een foto dan zien we het object vanuit die positie. Met de pijl-pictogrammen rechtsonder kunnen we ook door de verschillende cameraposities navigeren. Het leukste is vrij rondkijken. Dat doen we met het Orbit-pictogram (vijfde van links). Kies dit pictogram en beweeg met ingedrukte linkermuisknop de cursor binnen de cirkel om het Boeddha-beeld van alle kanten te bekijken. We kunnen ook op andere manieren om het object bewegen. Kies het menu View, Navigation voor een overzicht van de sneltoetsen.

4. Opslaan

Voor we verder gaan slaan we ons werk op via File, Save. Het bestand wordt nu opgeslagen onder de eerder gekozen naam. De volgende keer kunnen we dit openen door vanuit het startscherm te kiezen voor ‘Open an Existing Photo Scene’.

5. Standaard-animatie

Het in real-time bekijken van een 3d object is leuk maar wanneer we het in optimale kwaliteit willen delen met anderen moeten we er een animatie van maken. Daarvoor klikken we links onder op Animation Path. Als we het onszelf makkelijk willen maken kiezen we voor Create Default Animation Path. Het programma creëert nu zelf een rondvlucht om ons object. Met een klik op de afspeelknop kunnen we het resultaat hiervan bekijken. Druk op de stopknop wanneer u genoeg hebt gezien (Afb.3).

Voor de komst van de computer maakte de hoofdanimator vaak de belangrijkste beeldjes van een animatie en mocht het lagere personeel de tussenliggende stappen uitwerken. Dankzij de computer zijn wij de hoofdanimator die de zogeheten keyframes opgeeft. De animatiesoftware rekent vervolgens de tussenliggende plaatjes uit. Wat we op de strip Animation Path zien zijn de keyframes die het programma zelf heeft verzonnen. Deze bevatten rechtsboven een rood kruis waarmee we ze kunnen wissen. Voor we onze eigen rondvlucht kunnen maken wissen we zo eerst alle keyframes.

©CIDimport

6. Eigen animatie

Het leukst is natuurlijk een geheel eigen animatie. Om die te beginnen moeten we eerst een spannend gezichtspunt kiezen waarmee we willen starten. Met de navigatieknoppen (zie stap 3) plaatsen we de camera aan de voeten van Boeddha en laten we de camera tegen zijn kin aan kijken. Vervolgens klikken we op Create Frame from Current View. We bewegen vervolgens de camera wat omhoog en kantelen hem tegelijk een beetje minder steil omhoog. Dan klikken we weer op Create Frame. Dit herhalen we een paar keer tot we Boeddha recht in het gezicht kijken. Voor het tweede deel van de animatie bewegen we de camera in een aantal stappen (probeer 8) om het hoofd heen waarbij we telkens weer een keyframe aanmaken. Hoog tijd om het resultaat eens te bekijken. Daarvoor klikken we weer op de afspeelknop. Dat ziet er niet verkeerd uit! Wel is de beweging rondom het hoofd (dus de laatste 8 keyframes) wat traag. Daar kunnen we wat aan doen. Klikken we op het getal (2s = twee seconden) dat tussen twee keyframes staat dan kunnen we dat verkleinen. We maken van de 7 stappen tussen de laatste 8 keyframes 1 seconde.

7. Filmpje

Onze rondvlucht kunnen we direct op Youtube zetten maar wij maken er (eerst) een lokale video van. Daarvoor klikken we op het pictogram Export Video (Afb.4). We geven onze video de naam ‘cidboeddha’ en houden de video preset op 720p HD. De frame rate zetten we op 25 en daarna klikken we op Render. Na een paar minuten is onze video gereed (bij ons ca. 127 MB).

©CIDimport

8. Eigen model

En nu wilt u natuurlijk zelf aan de slag met het maken van een 3d model. Zoals gezegd moet u daarvoor met de camera aan de gang. Omdat deze 3d-techniek nog betrekkelijk nieuw en zeer ingewikkeld is moet u met allerlei zaken rekening houden. Maak 50-70 foto’s rondom een voorwerp of gebouw als u het van alle kanten wilt kunnen zien (deels mag ook maar is minder mooi). Doe dat liefst vanaf twee verschillende hoogtes, dus bijvoorbeeld 25 foto’s laag en 25 hoog (zie de demofoto’s). Fotografeer geen glimmende, doorschijnende of bewegende objecten en gebruik geen flits. Beweeg alleen zelf en niet het voorwerp. Pas op met dingen die in de weg staan (zoals lantaarnpalen) en verwacht niet te veel van deels verborgen vormen zoals stoelpoten. Veel 3d-plezier!

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills
© Halfpoint
Huis

Dit zijn dé BBQ-trends voor 2025: van oervuur tot slimme grills

Natuurlijk, een kipsateetje of hamburger blijft het goed doen op de barbecue. Maar wie meer wil, kan zich vast helemaal vinden in de barbecue-trends die dit jaar populair zijn. Van koken op open vuur tot wereldsmaken: de barbecue verandert mee met de tijd – en dat proef je.

Barbecue-trends 2025 in het kort: ♨️ Koken op open vuur ♨️ Technologie op de grill ♨️ Wereldsmaken op het rooster ♨️ Duurzamer barbecueën ♨️ Meer plantaardig op de grill ♨️ Zoete afsluiters

Lees ook: Houtskool, elektrisch, gas of kamado: welke barbecue past bij jou?

Koken op open vuur

Barbecueën zonder poespas wint terrein. Terug naar het vuur, letterlijk. Steeds meer mensen kiezen voor koken op hout of houtskool, zonder gas of stekkers. Het vraagt wat oefening, maar geeft een intense smaak en een ambachtelijke sfeer. Denk aan gietijzeren pannen boven smeulende kolen of een stuk vis in een zelfgebouwde vuurplaats. Oergezellig én smaakvol.

Technologie op de grill

Aan de andere kant zie je ook het tegenovergestelde: hightech barbecues met wifi, apps en automatische temperatuurregeling. Vooral pellet grills zijn in trek. Die gebruiken houtpellets als brandstof en houden de temperatuur constant, zodat je rustig achterover kunt leunen. Ideaal voor wie wil grillen zonder stress, maar wel met smaak.

De skillet doet volop mee Een skillet is een zware gietijzeren pan met een steel, zonder antiaanbaklaag. Je gebruikt 'm rechtstreeks op het rooster van je barbecue of in het vuur. Door het dikke materiaal blijft de hitte lang hangen en gaart alles gelijkmatig. Deze pan is inmiddels vaste prik bij veel buitenkoks. In 2025 zie je 'm vaker, juist omdat hij zo goed past bij de trend van vuurkoken en gevarieerder grillen. Groenten, kazen, eieren of desserts? In een skillet lukt het allemaal, zonder dat je iets tussen het rooster verliest. Hij houdt de warmte lang vast, kan direct in het vuur en gaat jarenlang mee. Functioneel én duurzaam.

©Aleksei Isachenko

Wereldsmaken op het rooster

De barbecue wordt steeds internationaler. Klassiekers als saté en hamburgers maken ruimte voor gerechten met een twist. Spareribs met gochujang, geroosterde aubergine met tahin, of kip met ras el hanout. Deze mix van keukens levert verrassende combinaties op – ga vooral lekker experimenteren!

Duurzamer barbecueën

Ook bij de barbecue zie je dat duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Houtskool uit verantwoord bosbeheer, minder wegwerpartikelen en vaker lokaal en seizoensgebonden inkopen. Herbruikbare accessoires vervangen aluminium bakjes en houten prikkers. En wie kiest voor plantaardige gerechten, verkleint zijn ecologische voetafdruk nog verder.

Skillet nodig?

Bekijk het aanbod

Meer plantaardig op de grill

Barbecueën zonder vlees is allang geen uitzondering meer. Groenten krijgen een hoofdrol: bloemkool, maïskolven, paddenstoelen, paprika, allemaal gaan ze direct op het rooster of in een gietijzeren schaal. Vleesvervangers zijn er in alle soorten en smaken, van burgers tot worstjes. De barbecue wordt daardoor breder inzetbaar – ook als je geen vlees eet.

©sai-chan

Zoete afsluiters

Tot slot: desserts van de barbecue. Gegrilde ananas, gebakken banaan of marshmallows tussen twee biscuitjes (s'mores). Ook cakes of broodpudding in een skillet doen het goed. Daarmee sluit je een barbecue niet alleen warm, maar ook origineel af.

S'mores van de barbecue Leg per persoon twee biscuitjes klaar, een stuk chocolade (bijvoorbeeld melk of puur) en een grote marshmallow.

  1. Rooster de marshmallow boven de barbecue tot hij goudbruin en zacht is.
  2. Leg een stukje chocolade op een biscuitje.
  3. Zet de warme marshmallow erop en dek af met het tweede biscuitje.
  4. Druk licht aan zodat de chocolade smelt.
  5. Even laten afkoelen (voor zover je dat redt), en genieten maar. Je kunt de chocolade ook vervangen door bijvoorbeeld een karamelsnoepje of een lik hazelnootpasta.

Conclusie

In 2025 barbecue je minder op routine en meer met aandacht. Dat kan met een zelfgestookt vuurtje of een slimme grill, zolang het maar draait om smaak, delen en ontdekken!

▼ Volgende artikel
Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!
© Andrey Popov
Huis

Altijd een frisse vaatwasser: zo houd je 'm schoon, fris en in topvorm!

De vaatwasser is je trouwe keukenmaatje. Dag in, dag uit maakt hij pannen, glazen en borden blinkend schoon. Maar wie zorgt er eigenlijk voor hem? Een beetje liefde en onderhoud doet wonderen: je vaat blijft fris, je machine gaat langer mee én je voorkomt nare geurtjes. Met deze simpele tips blijft je afwasmachine in topconditie.

Als je een echt schone vaat wil, moet de vaatwasser zelf natuurlijk ook schoon zijn. In dit artikel lees je:

  • Hoe vaak je de vaatwasser zou moeten schoonmaken
  • Welke middelen je hiervoor kunt gebruiken
  • Waarom je niet altijd voor een verkort programma moet kiezen

Lees ook zeker even: Wat is een slimme vaatwasser en wat kun je ermee?

Elke dag verdwijnt er van alles in de vaatwasser: vet, etensresten, kalk, noem maar op. Vooral het filter en de afvoer krijgen het zwaar te verduren. Draai je vaak korte of lauwe programma's, dan hoopt vuil zich nóg sneller op, met doffe glazen of een vieze geur als gevolg. Daarom is regelmatig schoonmaken bepaald geen overbodige luxe. Zo houd je het bij:

  • Wekelijks: filter schoonmaken onder de warme kraan.

  • Elke twee tot drie maanden: een heet programma draaien zonder vaat.

  • Per kwartaal: rubbers goed schoonboenen.

  • Twee keer per jaar: sproeiarmen loshalen en reinigen.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Het filter: de stille held van je vaatwasser

Het filter is dé plek waar alle etensresten samenkomen. En net als het zeefje in je gootsteen moet ook dit onderdeel regelmatig worden geleegd. Klik het filter eruit, verwijder alle viezigheid en spoel het ten slotte grondig af onder heet water. Een beetje afwasmiddel erbij kan geen kwaad. Binnen een minuut gefixt, en je voorkomt bovendien verstoppingen en nare luchtjes.

Af en toe flink heet spoelen

Die snelle Eco-stand is handig, maar niet altijd afdoende. Draai daarom om de paar maanden een leeg programma op de hoogste temperatuur. Zo los je vetresten op die zich anders aan de wanden hechten. Wil je extra grondig te werk gaan? Giet dan wat schoonmaakazijn op de bodem en leg een paar schijfjes citroen in het bestekmandje. Daarna gewoon de machine zijn werk laten doen.

Liever geen azijn? Dan is baking soda een goed alternatief. Let wel op: een klein theelepeltje in het zeepbakje is genoeg. Te veel soda kan de rubbers aantasten.

©Lazy_Bear - stock.adobe.com

Sproeiarmen schoonmaken: zo gepiept

Zit er plotseling nauwelijks nog kracht achter de waterstralen? Grote kans dat een van de sproeiarmen verstopt zit. Meestal heeft je vaatwasser er twee: eentje onderin en eentje onder het bovenste rek. Je haalt ze los door ze iets in te duwen en naar links te draaien, maar check bij twijfel vooral even de handleiding.

Spoel de sproeiarmen af onder de kraan en prik eventuele verstoppingen open met een satéprikker. Zijn ze erg vies? Laat ze dan een uurtje weken in heet water met wat soda.

Rubbers: vaak vergeten, maar o zo belangrijk

De rubbers rondom de deur zijn een broedplaats voor viezigheid. Tussen de plooien kunnen zich etensresten, schimmels en bacteriën ophopen – en dat ga je op den duur ruiken. Bovendien kunnen versleten of vieze rubbers gaan lekken.

Maak de rubbers schoon met een warm sopje van afwasmiddel en water. Een doekje werkt prima, maar voor de kleine kiertjes is een oude tandenborstel ideaal. Vermijd agressieve middelen: die tasten het rubber aan, en dan ben je nog verder van huis.

©Kislev | Julia - stock.adobe.com

Vergeet de zijkanten van de deur en de rubbers niet schoon te maken.

Mocht je toch op zoek zijn naar een nieuwe vaatwasser, dan kun je uiteraard terecht bij de bekende webwinkels.