© CIDimport

Windows Live Essentials

Geplaatst: 19 oktober 2010 - 11:46

Aangepast: 27 augustus 2022 - 10:36

Redactie

Windows 7 lijkt op het eerste gezicht over veel minder standaardapplicaties te beschikken dan zijn voorgangers. Niets is minder waar!

Windows 7 lijkt op het eerste gezicht over veel minder standaardapplicaties te beschikken dan zijn voorgangers. Niets is minder waar! U beslist nu zelf welke tools u in het besturingssysteem installeert. Hiermee wordt voorkomen dat er programma's op de computer staan die u nooit gebruikt.

© CIDimport

U downloadt alleen wat u nodig hebt

Misschien schrok u een beetje, toen u het nieuwe besturingssysteem voor het eerst verkende. U constateerde dat het geen programma's heeft waarmee u e-mail ophaalt, met vrienden chat en video's bewerkt. Dat kan kloppen, want Windows 7 wordt kaal geleverd. Dat betekent dat u uitsluitend applicaties installeert die u daadwerkelijk gebruikt. Handig, want op die manier verspilt u niet onnodig schijfruimte. Om het aanbod te bekijken, kunt u terecht op www.download.live.com. Windows 7 bevat in het Configuratiescherm een koppeling die naar dezelfde website leidt (gebruik hiervoor de zoekfunctie). Wanneer u één of meerdere programma's op uw computer wilt installeren, klikt u op de knop Downloaden. U doorloopt vervolgens de installatieprocedure. Selecteer de programma's waar u behoefte aan hebt, door de vinkjes op de juiste plaats te zetten. Rechtsonder ziet u hoeveel ruimte de aangevinkte applicaties gezamenlijk in beslag nemen. Als de installatie is afgerond, hebt u de mogelijkheid om Bing als zoekmachine en MSN als startpagina in te stellen. Wilt u dat liever niet? Haal dan de vinkjes weg en klik op Doorgaan. Nieuwe gebruikers maken daarna een Windows Live ID aan, die u voor sommige diensten nodig hebt. U vindt de zojuist geïnstalleerde software via Start, Alle programma's en Windows Live.

Live Messenger

Met Live Messenger beschikt u over een chatdienst waarmee u gemakgemakkelijk communiceert met vrienden. U logt in met behulp van uw Windows Live ID gegevens, waarna u terechtkomt in het hoofdvenster. Als u al hebt gewerkt met oudere versies van de software, zal de interface u bekend voorkomen. Zodra u dubbelklikt op een naam opent er een gespreksvenster, waardoor u op verschillende manieren met de persoon in kwestie contact maakt. Zo voert u audio- of videogesprekken en kunt u tekstberichten sturen. Ook spelletjes spelen en bestanden uitwisselen met één of meerdere personen is mogelijk. Naast deze bekende eigenschappen van de chatdienst, zijn er ook genoeg vernieuwingen. Onderaan het venster vindt u updates van personen uit uw contactenlijst. Klik op het gereedschapspictogram om te bepalen wat voor soort updates u van welke personen wilt ontvangen.

U houdt op die manier precies bij wie een nieuwe profielfoto of schermnaam hebben geplaatst. Het hoofdscherm bevat een nieuwe knop om de indeling van de contactenlijst naar eigen wens aan te passen. Veelgebruikte contacten plaatst u bovenin de map Favorieten, waar u de profielfoto's ziet als deze personen online zijn. Ook hebt u een ruimere keuze uit geluiden en zijn de hyperlinks aanklikbaar in de schermnamen. Verder deelt u nu gemakkelijker bestanden met SkyDrive, waar u de beschikking hebt over maar liefst 25 GB. U vindt deze optie in een gespreksvenster bij Bestanden en Bestanden online publiceren. Het is leuk om via Menu, Extra en 'Omgeving wijzigen' het programma een ander uiterlijk te geven. Deze optie verschijnt ook wanneer u met de muis naar de rechterbovenkant vlak onder het kruisje beweegt.

U kunt helaas niet meer de status op Lunchpauze, Aan de telefoon of Zo terug zetten omdat de ontwikkelaars ze uit de chatdienst hebben verwijderd. Nieuw is wel de mogelijkheid om vrienden toe te voegen via de sociale netwerksites Facebook en LinkedIn. U kiest dan Een contactpersoon of groep toevoegen en Personen toevoegen uit andere services.

Live Mail

Dit handige hulpmiddel gebruikt u om alle e-mailaccounts op uw desktop te beheren. Het programma werkt nauw samen met Live Messenger. U gebruikt namelijk dezelfde contactenlijst en u ziet welke personen er online zijn. De gegevens van uw contacten kunt u gemakkelijk bewerken. Verder stuurt u chatberichten naar uw vrienden, zonder dat u de e-mailomgeving verlaat. Nuttig is de ingebouwde agenda, waarin u afspraken en activiteiten noteert. U voegt meerdere kalenders toe, bijvoorbeeld voor verjaardagen of zakelijke afspraken die u bekijkt in een dag-, week- of maandweergave. Het is mogelijk om agenda's met andere gebruikers te delen op www.calendar.live.com.

U vergeet nooit meer afspraken dankzij herinneringen die u via e-mail, chatberichten en uw mobiele apparaat ontvangt. Met behulp van de optie E-mailaccounts toevoegen vult u de inloggegevens van uw mailadres in. Dezelfde wizard verschijnt ook als u het programma voor de eerste keer opstart. Instellingen uit enkele andere e-mailcliënts worden automatisch geïmporteerd. De applicatie beperkt zich niet uitsluitend tot Hotmailadressen. Ook Gmail, Yahoo (alleen betaalde accounts) en andere e-maildiensten (pop3 en imap) worden ondersteund. Het grote voordeel van dit programma is dat u ook offline uw e-mail kunt lezen. Dat is gemakkelijk wanneer u bijvoorbeeld onderweg of in een restaurant iets moet opzoeken in een bericht. Verder blijft u op de hoogte van het laatste nieuws door u te abonneren op nieuwsgroepen en rss-feeds. Het uiterlijk van Live Mail past u naar eigen wens aan. U gebruikt hiervoor rechtsboven de Kleurkiezer. Via Menu en Indeling wijzigt u de interface. De werkbalk verandert u eventueel eenvoudig naar een andere weergave. Indien u meerdere accounts gebruikt, is het handig om ze allemaal een eigen kleur te geven. Dat regelt u door met de rechtermuisknop op het account te klikken en te kiezen voor Kleur instellen.

Live Movie Maker

Het videobewerkingsprogramma van Microsoft heeft een flinke opfrisbeurt gekregen. Net als veel andere Windows-programma's bevat het nu ook een lint, waardoor u snel toegang hebt tot de meeste functies via slimme tabbladen. De interface is vergeleken met vorige versies veel gebruiksvriendelijker, doordat de bewerkingstools beter bereikbaar zijn. Als u weinig tijd hebt, maakt u voortaan razendsnel filmpjes met de functie 1-klikfilm, dat u bovenaan terugvindt in de knoppenbalk van het lint. Het ruwe materiaal wordt dan samengevoegd en de software plaatst automatisch overgangen, titels, aftiteling en muziek in de montage.

Uiteraard bewerkt u ook handmatig video's, waardoor u meer invloed hebt op het uiteindelijke resultaat. Op het tabblad Animaties selecteert u de overgangen en bij Bewerken knipt u bepaalde delen eenvoudig uit filmpjes. Als u tevreden bent over de video, dan slaat u 'm op in 1080p hd-breedbeeldkwaliteit. Overigens is het ook mogelijk om het direct te branden op een dvd. De nieuwe versie van Live Movie Maker werkt samen met YouTube. Dat maakt het mogelijk rechtstreeks een filmpje of diavoorstelling te uploaden naar de online-videodienst met behulp van de optie Film publiceren in het hoofdmenu. Houd er wel rekening mee dat YouTube-filmpjes niet langer mogen zijn dan tien minuten. Tevens kunt u uw filmpjes uploaden naar uw Facebook-account. Ga hiervoor naar Film publiceren en Een invoegtoepassing toevoegen. Download op deze webpagina LiveUpload to Facebook. Zodra u Live Movie Maker herstart, activeert u de invoegtoepassing.

Live Writer

Houdt u een weblog bij? Met Live Writer schrijft u nieuwe berichtjes, waarna u ze vervolgens op een of meerdere weblogs publiceert. Het ondersteunt alle grote weblogdiensten, zoals WordPress, Blogger, LiveJournal, TypePad en Windows Live Spaces. U voegt eenvoudig multimedia aan uw blogs toe, zoals video's en muziek. Als u wilt maakt u gebruik van smileys, geografische kaarten, afbeeldingen, opsommingstekens, tags en andere visuele elementen. Wanneer u de applicatie voor het eerst opent, doorloopt u een configuratiewizard.

U geeft onder meer aan van welke blogdienst u gebruikmaakt. Als u Andere weblog selecteert, wordt er via uw accountgegevens een tijdelijk bericht op de weblog geplaatst. Aan de hand hiervan analyseert het programma de opmaak en lettertype. Hierdoor ziet u direct tijdens het bewerken van een blog hoe deze er online uitziet. Mocht u meerdere weblogs onderhouden, dan selecteert u rechtsboven de juiste versie. In het bewerkingsvenster typt u de tekst, waarbij u een beroep kunt doen op de Spellingscontrole. Rechts ziet u een lijstje met items die u aan de blog toevoegt. U bekijkt onderaan via de tabbladen ook een voorbeeld en de broncode van het bericht. Met de optie Categorieën toevoegen post u de blog in een bepaalde rubriek. Bent u klaar? Klik in dat geval op de knop Publiceren. Uw browser opent automatisch met het definitieve resultaat. Met Publicatiedatum instellen zet u alvast blogs klaar voor het geval u een tijdje afwezig bent door bijvoorbeeld een vakantie.

Family Safety

Hebt u jonge kinderen? In dat geval is de tool Windows Live Family Safety een nuttig hulpmiddel om uw kroost veilig te laten surfen op internet. Er is immers weinig voor nodig voordat ze via enkele muisklikken op websites met aanstootgevend materiaal terechtkomen. Met behulp van deze applicatie filtert u websites die uw kinderen niet mogen bezoeken. Bovendien bepaalt u welke nieuwe contactpersonen worden geaccepteerd in Live Messenger. Op die manier houdt u een oogje in het zeil en weet u precies met wie uw kinderen contact hebben. Zodra u de software start, logt u in met uw Windows Live ID. U creëert vervolgens voor ieder kind een apart Windows-account waaraan u rechten toekent.

Het is belangrijk om elk account af te schermen met een wachtwoord zodat Family Safety niet is te omzeilen. Indien u de instellingen voor uw gezin wilt wijzigen, wordt u naar de website familysafety.live.com geleid. U bepaalt bijvoorbeeld dat alleen kindvriendelijke en sociale netwerk websites bereikbaar zijn. Daarnaast stelt u zelf lijsten samen van verboden en toegestane websites. Verder weigert of accepteert u verzoeken van uw kind voor het toestaan van een geblokkeerde website. Handig is de mogelijkheid om online activiteitenrapporten te bekijken, waarin u gemakkelijk ziet welke websites de jonge gezinsleden bezoeken en wanneer. U ziet hier ook hoeveel tijd er op de computer is doorgebracht.

Doordat u de instellingen online aanpast, is het mogelijk het internetgebruik op afstand te reguleren. Vanaf uw werkplek weet u daardoor precies wat uw kinderen thuis uitspoken. Het is noodzakelijk dat u het programma op elke computer in huis installeert. Overigens kunt u vanuit het Systeemvak het filter in of uitschakelen met behulp van een wachtwoord.

Live Photo Gallery

Deze tool bevat zeer veel opties waarmee u eenvoudig foto's beheert, sorteert en deelt. Daarnaast hebt u beperkte bewerkingsmogelijkheden en importeert u rechtstreeks foto's vanuit een camera, geheugenkaartje of usb-stick. U koppelt simpel bepaalde trefwoorden (tags) aan de kiekjes, waarmee u ze overzichtelijk ordent en bepaalde personen snel terugvindt. U publiceert de foto's tenslotte op online platformen, zoals Flickr, YouTube en Picasa. Wilt u meer weten over deze interessante applicatie uit de Live familie? Klik dan

hier

voor een uitgebreide workshop.

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 05, jaargang 2010.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000