Zo stel je Windows 10-updates uit

© PXimport

Zo stel je Windows 10-updates uit

Geplaatst: 12 november 2018 - 18:06

Aangepast: 24 november 2022 - 13:19

Mark Gamble

Windows 10 is een prima besturingssysteem, maar er komen best vaak updates uit. En vaak op een moment dat je je computer niet opnieuw wil opstarten. Met dit trucje installeer je de updates alleen wanneer het jou uitkomt.

Software as a Service

Microsoft heeft Windows 10 wat betreft updates zodanig gewijzigd ten opzichte van de vorige versies, dat er veel sneller updates worden uitgerold. Dat is prettig, want zo is je computer altijd up-to-date en worden fouten in het besturingssysteem sneller opgelost. Windows 10 is hiermee een zogeheten software as a service of SaaS geworden. Maar dat heeft af en toe ook nadelen, want hoewel het aantal reboots voor updates van Windows 10 aanzienlijk is gewijzigd, moet voor sommige updates de computer toch opnieuw worden opgestart.

Lees ook: Zo start je Windows 10 in veilige modus

Gebruikstijden

Gelukkig heeft Microsoft er veel aan gedaan om het upate-leed te beperken. Zo is er de functie Gebruikstijden. Hiermee stel je in op welke tijden de computer wordt gebruikt voor belangrijke taken. Binnen de tijd die je daar opgeeft, bijvoorbeeld van 9:00 's-ochtends tot 17:30 's-avonds, mag Windows 10 de computer niet opnieuw opstarten, of jou daar een melding van geven. Buiten die tijden mag Windows 10 dat wel doen.

Gebruikstijden instellen

Het instellen van Gebruikstijden voor je computer doe je als volgt: ga naar Instellingen en kies voor Bijwerken en beveiligen. Onder het item Instellingen voor updates vind je de link Gebruikstijden wijzigen. Daar kun je een start- en eindtijd opgeven, waarbinnen Windows 10 niet opnieuw mag worden opgestart voor updates. Stel de tijd in die voor jou het meest praktisch is, bijvoorbeeld van 8 uur 's-morgens tot 20:00 's-avonds. Let wel: er zit een beperking op deze tijd, die mag namelijk niet langer duren dan 12 uren. Met een eerstvolgende grote update van Windows 10 wordt dit overigens verlengd naar 18 uur, maar voor nu moet je het dus met deze beperking doen.

Rustig verder werken

Nadat je de gewenste gebruikstijd hebt ingesteld, klik je op Opslaan. Vanaf nu zal Windows 10 je niet meer lastigvallen met een ongeplande of ongewenste herstart terwijl je middenin een belangrijk document zit of een game aan het spelen bent. Dus ook als je even langere tijd weg bent van je computer, word je niet ineens verrast met een complete herstart van je computer.

© PXimport

Windows-upgrades

Regelmatig voert Microsoft ook grotere upgrades uit voor het besturingssysteem, zoals de grote Oktober-update van dit jaar, die helaas toch nog wat problemen kent. Bij een grote update is sowieso altijd een herstart van het systeem vereist, maar deze upgrades duren over het algemeen ook vrij lang om te installeren.

Je kunt in de laatste versie van Windows 10 updates op de volgende manier uitstellen:

- Kleine updates - tot maximaal 35 dagen na beschikbaarheid

- Onderdelenupdates - tot maximaal 365 dagen
(zoals de Oktober-update, Creators Update, Fall Creators updates etc)

- Kwaliteitsupdates - tot maximaal 30 dagen na beschikbaarheid

De optie om upgrades uit te stellen, vind je onder Geavanceerde opties bij Instellingen voor updates.

© PXimport

Heb je ook een brandende vraag over Windows 10? Stel 'm dan in ons nieuwe Techcafe!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000