Windows 10 PowerToys: Overzicht van gratis tools

© CIDimport

Windows 10 PowerToys: Overzicht van gratis tools

Geplaatst: 30 oktober 2019 - 08:56

Aangepast: 29 augustus 2022 - 16:56

Redactie ID.nl

Een oude bekende keert terug, dit keer in Windows 10: PowerToys! Microsoft blaast de toolkit voor het sleutelen aan Windows na twaalf jaar nieuw leven in. In dit overzicht houden we bij wat je er zoal mee kunt. Er komen namelijk telkens meer opties bij.

Eerst gaan we de software te installeren. Download PowerToys via deze link door op PowerToysSetup.msi te klikken en het bestand op te slaan. Start deze vervolgens op en doorloop de installatie. Het programmaatje nestelt zich rechts onderin de taakbalk.

Klik op het icoon dat lijkt op een rekenmachine om PowerToys te openen. Je komt terecht in het hoofdmenu, waar je kunt bepalen welke tools je actief wilt hebben. Hieronder gaan we dieper op de verschillende opties in.

Shortcut Guide

Probeer de Shortcut Guide uit door de Windows-toets kort ingedrukt te houden. Je ziet nu een handig overzicht van alle mogelijke toetsencombinaties, zodat je ze voortaan niet meer zelf hoeft te onthouden. Dit venster heeft ook een donkere modus. Om die in te schakelen, ga je naar het hoofdmenu van PowerToys, en dan Shorcuit Guide, Choose Shortcut Guide overlay color, Dark.

Windows 10 PowerToys: Overzicht van gratis tools-15765955

© CIDimport

PowerRename (sinds PowerToys 0.12)

Met PowerRename krijg je meer mogelijkheden om meerdere bestandsnamen tegelijk te hernoemen. Selecteer bijvoorbeeld een set foto's en klik daar met de rechtermuisknop op. In het contextmenu zie je nu de optie PowerRename staan.

Het venster dat opent, werkt op een soortgelijke manier als dat je woorden zou opzoeken (Search for) en vervangen (Replace with) in een Word-document. Onder Options bepaal je onder andere of bestanden in submappen ook hernoemd moeten worden, of juist niet. 

Windows 10 PowerToys: Overzicht van gratis tools-15765958

© CIDimport

FancyZones

FancyZones vereisen meer uitleg. Deze tool geeft je de optie om meerdere vensters naast elkaar te laten draaien in een layout die je zelf prettig vindt. Voor multitaskers is dit bijzonder welkom. Zo heb je bijvoorbeeld een browser, Word-document en muziekspeler in één oogopslag ter beschikking. Eindeloos alt-tab'en op zoek naar het juiste venster is daarmee verleden tijd. 

Klik in PowerToys Settings op FancyZones en kies vervolgens Edit Zones. Voor het gemak kiezen we nu een van de voorbedachte layouts: Priory Grid. Door bovenin op het plus-icoontje te klikken, maken we er een layout van die uit vijf vensters bestaat. Met de space around zones-opties onderin bepaal je de hoeveelheid witruime tussen de afzonderlijke vensters.

Windows 10 PowerToys: Overzicht van gratis tools-15765963

© CIDimport

Nu ga je kiezen welke programma's of zelfs mappen je in ieder venster wilt hebben. Als voorbeeld plaatsen we in het middelste vak de Chrome-browser. Open Chrome en doe alsof je het venster gaat verslepen, maar houd de Shift-toets daarbij ingedrukt. Het raster van FancyZones duikt nu op. Sleep het Chrome-venster naar het middelste vak en laat los om de browser vast te zetten.

Hetzelfde doe je nu voor de andere software. In onderstaand voorbeeld draaien we drie websites, een Windows-map en een Word-document naast elkaar. Spotify leent zich er ook goed voor. Je kunt het helemaal zelf bepalen. Zeker als je een custom layout gaat verzinnen. Daarover hieronder meer.

Windows 10 PowerToys: Overzicht van gratis tools-15765967

© CIDimport

Wil je FancyZones écht helemaal naar je hand zetten, klik dan na Edit Zones bovenin naast Templates op Custom. Kies Create new custom en klik op Edit selected layout. Door op het plus-icoontje te klikken, voeg je vensters aan de layout toe. Zoveel je wilt. Door de hoeken te verslepen, bepaal je de horizontale en verticale afmetingen.

Geef je layout tot slot een naam en sluit af met Save and apply.

Windows 10 PowerToys: Overzicht van gratis tools-15765972

© CIDimport

Bevalt werken met FancyZones toch niet? Onder General Settings zet je ze gewoon weer uit.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten