Werken met meerdere Dropbox-accounts

© PXimport

Werken met meerdere Dropbox-accounts

Geplaatst: 28 augustus 2018 - 06:40

Aangepast: 16 november 2022 - 10:32

Dirk Schoofs

De eerste naam die ons te binnen schiet als we het hebben over online opslag, blijft Dropbox. De meeste gebruikers zijn allemaal begonnen met de gratis formule die hen nu 2 GB aan opslagruimte oplevert. Je zit echter snel aan die limiet als je wat videomateriaal en een hoop foto’s in de cloud bewaart. Je kunt ervoor kiezen over te stappen op de betaalde versie, of je probeert een van de trucs om met meerdere Dropbox-accounts te werken.

Tip 01: App en website

De meest eenvoudige manier om twee Dropbox-accounts op dezelfde machine te gebruiken, is een ongebruikelijke combinatie van app en website. Voor je primaire account gebruik je de vertrouwde Dropbox-app. Het tweede account benader je niet via de app, maar via de website. Open een browser in de incognito-modus en surf naar https://www.dropbox.com. Daar log je in met de gebruikersnaam en het wachtwoord van je tweede account. Op deze manier kun je twee accounts tegelijkertijd gebruiken en beschik je dus over het dubbele aan opslagruimte. Er kleven echter enkele nadelen aan: de webversie van Dropbox is niet zo snel als de desktopapplicatie, en de bestanden die je van Dropbox.com downloadt en bewerkt worden niet automatisch gesynchroniseerd. Oftewel, wanneer je veranderingen aanbrengt in gedownload document, moet je dat zelf opnieuw uploaden naar Dropbox. Alleen wanneer je documenten direct in de webversie aanpast, worden de wijzigingen wel meegenomen.

© PXimport

Tip 02: Gedeelde mappen

Om de methode van een combinatie van de desktop- en webapplicatie iets vlotter te laten werken, kun je werken met gedeelde mappen. Hiervoor open je de website van je secundaire Dropbox-account. Daarna klik je aan de rechterkant op de knop Nieuwe gedeelde map. In het volgende venster heb je de keuze: wil je een nieuwe map maken en delen of wil je een bestaande map delen. Het maakt niet uit welke optie je selecteert. Ga je voor een nieuwe map, dan moet je die in het volgende venster een naam geven. Vervolgens geef je je eigen e-mailadres op bij Aan en vergeet vooral niet aan te duiden dat de je de inhoud van de gedeelde map mag bewerken. Klik op de knop Delen om deze actie te voltooien, waarna je nog een bevestigingsmail krijgt dat je toegang hebt tot de gedeelde map van je secundaire account.

© PXimport

Gebruik gedeelde mappen om de combinatie van desktop- en webapplicatie vlotter te laten werken

-

Extra ruimte

© PXimport

Tip 03: Windows-account

Je kunt ook twee Dropbox-mappen op dezelfde pc gebruiken via twee verschillende Windows-accounts. Eerst zorg je ervoor dat je Dropbox op je pc hebt geïnstalleerd. Daarna maak je een extra Windows-account aan. Hiervoor ga je naar Instellingen en daar open je Accounts. Maak een extra profiel aan, deze koppelen aan een Microsoft-account is niet nodig. Dat doe je als volgt: klik op Gezin en andere personen, gevolgd door Iemand anders aan deze pc toevoegen. In het volgende venster klik je op Ik beschik niet over de aanmeldgegevens van deze persoon en ten slotte op Gebruiker zonder Microsoft-account toevoegen. Nu kun je een gebruikersnaam en wachtwoord instellen voor het nieuwe account.

© PXimport

Om de Dropbox-accounts naast elkaar te gebruiken, moet je ingelogd zijn op beide Windows-accounts

-

Tip 04: Zoeken

Nu je tweede Windows-account klaar is, moet je ervoor zorgen dat je op beide accounts tegelijk ingelogd bent. Gebruik daarvoor de sneltoets Win+L zodat je je ook op je secundaire account kunt aanmelden. Installeer nu ook hier Dropbox, maar dan met een andere gebruikersnaam en volg gewoon de gebruikelijke stappen. Wanneer de installatieprocedure is afgerond, schakel je opnieuw naar je oorspronkelijke Windows-account via Win+L. Open de Windows Verkenner en navigeer naar de C-schijf. In de map Gebruikers zie je nu de mappen van de verschillende Windows-accounts. Dubbelklik op het tweede account dat je daarnet hebt aangemaakt. Het systeem waarschuwt dat je momenteel nog geen toegang hebt tot die map, maar met een klik op Doorgaan is ook dat probleem opgelost.

In de map van de tweede gebruiker zit de tweede Dropbox-map. Maak het jezelf gemakkelijk en werk met een snelkoppeling van deze tweede Dropbox-map. Klik er met de rechtermuisknop op en kies uit het contextmenu de opdracht Snelkoppeling maken. Sleep deze snelkoppeling vervolgens naar het bureaublad.

Vergeet niet: om beide Dropbox-accounts naast elkaar te gebruiken, moet je ingelogd zijn op beide Windows-accounts.

© PXimport

Tip 05: MultCloud

Wil je meer dan twee Dropbox-accounts gebruiken en wil je die op een heel eenvoudige manier in het gareel houden, kies dan voor gecentraliseerd cloud-opslagbeheer. MultCloud is een gratis tool waarmee je alle bestanden uit de diverse cloud-opslagdiensten in één werkomgeving beheert. Vanuit één dashboard verplaats je bestanden tussen Dropbox, Google Drive, OneDrive enzovoort. Er zijn geen opslagbeperkingen in MultCloud. Dat hoeft ook niet, want deze dienst werkt louter als doorgeefluik tussen de verschillende opslagdiensten of, in dit geval, tussen verschillende accounts van dezelfde opslagdienst.

Met MultCloud kun je alle bestanden uit cloud-opslagdiensten op één plek beheren

-

Tip 06: Dropbox toevoegen

MultCloud ondersteunt 26 online diensten. Nadat je bent aangemeld, kom je in het dashboard waar je de dienst selecteert die je aan MultCloud wil toevoegen. Via de knop Add Cloud Drives kom je in een keuzescherm waar je alle diensten aantreft die MultCloud ondersteunt. Klik op de knop Dropbox en onderaan op de blauwe knop Next. In het volgende venster geef je dit account een naam, bijvoorbeeld Dropbox A en klik je op de knop Add Dropbox Account. MultCloud zal automatisch je primaire Dropbox-account selecteren en toevoegen in de linkerbalk.

© PXimport

Tip 07: Meerdere accounts

Om het tweede (en eventueel nog meer) account toe te voegen, volg je bijna dezelfde weg. Je klikt opnieuw op Add Cloud Drives en selecteert Dropbox. Nadat je op Next hebt geklikt, geef je dit tweede account een nieuwe naam, bijvoorbeeld Dropbox B, waarna je klikt op de blauwe link Click here to register or change the account. Je komt nu op de webpagina van je primaire account terecht. Klik daar rechtsboven op het icoontje van je account en selecteer Afmelden. Hierdoor kom je op de Dropbox-startpagina waar je de inloggegevens van je al bestaande tweede account invoert, of, indien je nog geen tweede account hebt, een nieuw account aan kunt maken. Doorloop de inlog-/aanmeldprocedure en vervolgens is ook dit tweede account in MultCloud te zien.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000