Welke antivirussoftware heb ik nodig?

© CIDimport

Welke antivirussoftware heb ik nodig?

Geplaatst: 29 maart 2021 - 07:00

Aangepast: 29 augustus 2022 - 15:31

Redactie ID.nl

Elke gebruiker van digitale middelen heeft een uniek gedrag wat specifieke beveiliging vereist. We leggen uit hoe je kan bepalen welke antivirussoftware bij jouw situatie past en hoe je jezelf online adequaat kan beschermen.

#brandedcontent - Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Bitdefender.

Constante blootstelling aan cyberdreigingen
Onbewust bezoek je dagelijks tientallen websites en activeer je evenveel smartphone-apps die contact met het internet vereisen. Je wordt dan ook constant blootgesteld aan online gevaren en cyberdreigingen. Het idee dat jij geen slachtoffer gaat worden van cybercriminaliteit is één van de grootste misvattingen van de 21ste eeuw. 

Aanvullende antivirussoftware sterk aan te raden
Vraag je dus af hoeveel digitale beveiliging je eigenlijk nodig hebt. Hoewel veel besturingssystemen op pc's en mobiele telefoons hun eigen antivirus- en beveiligingsoplossingen bieden, beschermen die vaak niet afdoende. Dit komt ook naar voren in onafhankelijke tests. Standaard virusscanners presteren minder goed dan geavanceerde. Cybercrimelen maken hier graag gebruik van. Daarom is het aanschaffen van aanvullende antivirussoftware sterk aan te raden om de levensduur van je computer te verlengen en de beveiliging van je gegevens en bestanden te garanderen.

Er zijn veel aanbieders op de markt van antivirussoftware en het is de vraag welke software het beste bij jouw situatie past.  Dit is onder andere afhankelijk van je besturingssysteem, je internetgedrag en eventuele specifieke wensen. Wij adviseren je om in ieder geval op de onderstaande vijf zaken te letten.

1) Bescherming
Het is belangrijk dat de antivirussoftware niet alleen beschermt tegen klassieke cybergevaren, zoals phising, maar je computer ook beschermt tegen netwerkparasieten, malware (inclusief spyware, adware en ransomware) en de bijzonder gevreesde rootkits.

2) AV-testresultaten
AV-test is een internationaal testinstituut dat antivirussoftware test, waaronder op het percentage geblokkeerde malware. Op hun website  www.av-test.org publiceren ze regelmatig nieuwe tests. Het is verstandig om de software die je wil aanschaffen op hun website op te zoeken en de resultaten te beoordelen.

3) Computervertraging
Antivirussoftware controleert alle activiteiten op je pc en kan daarom je computer iets vertragen, maar daar merk je als het goed is weinig van. AV Comparatives deed hier recentelijk nog onderzoek naar en onder andere Bitdefender scoorde uitermate goed. Niet alleen hield hun antivirussoftware twintigduizend bekende virussen tegen, maar ook alle zero-day bedreigingen. De software scoorde 100% op bescherming zonder computervertraging. 4) Gebruiksgemak
Het gebruiksgemak van antivirussoftware speelt een belangrijke rol bij de beveiliging, omdat het van invloed is op hoe een gebruiker de software instelt. Het is belangrijk dat de software voldoende functionaliteiten biedt, maar voor iedere gebruiker eenvoudig te installeren en te gebruiken is.
 5) Support
Hoe is de bereikbaarheid van de aanbieder? Kun je eenvoudig een vraag stellen? Via welke kanalen? En hoe lang duurt het voor je antwoord krijgt? Dit is zeker voor beginnende gebruikers erg belangrijk, omdat er anders een kans bestaat dat het softwarepakket niet volledig benut wordt of zelfs verkeerd wordt gebruikt. 
 

Welke antivirussoftware heb ik nodig?-15083531

© CIDimport

Totaalpakket voor computerbescherming
De meeste ontwikkelaars van antivirussoftware bieden tegenwoordig een totaalpakket voor computerbescherming aan. De software zorgt niet alleen voor bescherming tegen virussen maar de pakketten worden steeds vaker standaard geleverd met een firewall, anti-spam functies, bescherming tegen spyware, anti-malware en andere waardevolle toevoegingen. Het voordeel van een totaalpakket is dat dit vaak positiever is voor de snelheid van de computer dan als je meerdere applicaties naast elkaar laat draaien. Daarnaast is een alles-in-1 pakket vaak ook goedkoper.

Dus als je antivirussoftware aanschaft is het belangrijk om eerst goed in kaart te brengen wat jouw wensen zijn en dan aanbieders en pakketten te gaan vergelijken. Dat kun je heel eenvoudig online doen, want er is enorm veel informatie beschikbaar in de vorm van vergelijkingsonderzoeken. Je weet nu in ieder geval waar je in de basis op moet letten. 

 

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten