Wat Snapdragon betekent voor Android-telefoons

Een leeuwenbek, dat is de letterlijke vertaling van Snapdragon. Maar in dit geval gaat het om een processor. Voor besturingssysteem Android betekent Snapdragon echter veel meer.

Halfgeleiderfabrikant Qualcomm is het bedrijf achter Snapdragon. Er zijn wereldwijd twee processorfabrikanten groter: Intel en Samsung. Qualcomms toekomst is spannend, aangezien chipmaker Broadcom een overnamebod heeft gedaan van 130 miljard dollar. Qualcomm heeft bedankt, maar daar zal Broadcom het naar eigen zeggen niet bij laten zitten. Bovendien heeft de Europese Commissie Qualcomm begin dit jaar een boete gegeven van 997 miljoen dollar omdat het haar dominante marktpositie verkeerd zou hebben gebruikt.

Snapdragon System-on-Chip

Qualcomm heeft een lange geschiedenis en wist vanaf 2012 de Snapdragon System-on-Chip groots te maken. Het versloeg Texas Instruments’ OMAP en Nvidia’s Tegra in de race om de standaard voor Android-telefoons te worden. Snapdragon chipsets worden verkocht aan mobiele telefoonfabrikanten zoals HTC, Motorola, LG Electronics, Sony, Xiaomi en Samsung. Inmiddels zijn we aangekomen bij Snapdragon 845, dat gebruikmaakt van een 8-core Kryo 385 CPU die tot 2.8GHz aankan. Adreno 630 is de graphics processor op de chip.

© PXimport

Bij de aankondiging in december 2017 gaf Qualcomm aan wat deze gloednieuwe processor kan betekenen voor Android-telefoons. Camera’s kunnen er 360-graden foto’s door maken, er zijn meer mogelijkheden voor artificial intelligence en security en uiteraard is er meer kracht. Samsung maakt de chip en stopte hem alvast in de in Amerika verkochte Samsung Galaxy S9. Je vindt hem echter ook in de HTC U12+ en Oneplus6.

Snapdragon 710

Er is inmiddels ook een Snapdragon 710 die mogelijkheden die eerder voor high end-telefoons waren, naar middenklasse telefoons brengt. Deze heeft acht Kryo 360-rekenkernen en een kloksnelheid van 2,2GHz (2 stuks) en de rest 1,7GHz. Er schijnt volgens roddels in de herfst een Nokia aan te komen met Snapdragon 710. Google zou bovendien aan een middenklasse Pixel werken die ook van de chip gebruikmaakt.

Ondertussen wordt er ook alweer gekeken naar de toekomst. Wat moet een nieuwe Snapdragon bevatten? Samsung heeft februari een persbericht uitgegeven waarin te lezen is dat de volgende Snapdragon chipset 5G-mogelijkheden heeft en als eerste een commercieel beschikbare 7nm chip bevat. Dat kan betekenen dat telefoons nog dunner worden, maar ook dat er meer ruimte is voor de batterij.

Het is nog onbekend wanneer deze nieuwe Snapdragon moet verschijnen of hoe deze zal heten. Hij zou 40 procent sneller moeten zijn en maar liefst 35 procent minder batterijkracht nodig hebben om te functioneren. De verwachting is dat het nog minimaal een half jaar zal duren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000