WhatsApp limiteert doorsturen van berichten

© PXimport

WhatsApp limiteert doorsturen van berichten

Geplaatst: 29 april 2020 - 05:22

Aangepast: 25 november 2022 - 08:43

Justin Doornekamp

WhatsApp heeft een flinke beperking opgelegd in het doorsturen van berichten. Waar je voorheen je berichten nog kon doorsturen naar vijf mensen, kan dit nu nog maar naar één persoon tegelijk. Waarom eigenlijk?

Volgens WhatsApp is een limiet op het doorsturen van berichten nodig om geruchten en onjuiste informatie met betrekking tot de uitbraak van het coronavirus in te dammen.

De coronacrisis houdt iedereen bezig en dat zorgt voor een snelle toename van onjuiste informatie en oplichtingspraktijken gerelateerd aan de verspreiding van het virus. Deze informatie wordt, bewust en onbewust, massaal gedeeld via social media en de bedrijven achter deze platformen zijn druk bezig om manieren te verzinnen om dit tegen te gaan of in ieder geval dit te verminderen. Zo ook WhatsApp.

“We weten dat veel gebruikers handige informatie doorsturen, naast grappige video’s, memes of hersenspinsels”, zo stellen de makers van de berichtenapp in een blog. “Desondanks zien we een toenemend aantal doorgestuurde berichten, waarvan gebruikers aangeven dat het om onjuiste informatie gaat.”

Van 5 naar 1

Eerder kon je bij het doorsturen van een bericht nog meerdere ontvangers aanvinken. Vorig jaar werd al besloten tot een limiet van vijf personen, nadat er veel onjuiste informatie verscheen in de app gerelateerd aan diverse gewelddadige incidenten in India in 2018. Nu heeft WhatsApp dus besloten om de limiet verder terug te schroeven tot één persoon per keer.

Whatsapp nam ook andere maatregelen om de verspreiding van onjuiste informatie tegen te gaan. Zo kun je al een tijdje zien of een bericht meer dan vijf keer is doorgestuurd, als je boven het doorgestuurde bericht twee pijltjes ziet.

Of de maatregel erg effectief zal zijn, valt te betwijfelen. Je kunt immers nog steeds hetzelfde bericht naar meerdere mensen doorsturen, al moet je dit nu handmatig per persoon doen.

Minder berichten doorgestuurd

WhatsApp liet wel weten dat, sinds er een limiet van maximaal vijf personen werd ingesteld, er wereldwijd 25% minder berichten werden doorgestuurd. De berichtenapp zegt maandelijks circa twee miljoen accounts te verwijderen, die een poging doen berichten massaal door te sturen.

WhatsApp wil gebruikers alerter maken op bulkberichten. Zo is er nu een betaversie uitgerold, waarin je een vergrootglas ziet naast doorgestuurde berichten. Als gebruikers daarop klikken, dan hebben zij de optie om het bericht op internet op te zoeken in de hoop dat zij meer nieuws en andere informatie over het betreffende onderwerp kunnen vinden. “Door berichten zelf op te zoeken op het internet voordat je ze doorstuurt, kun je de verspreiding van geruchten en onjuiste informatie beperken”, aldus het bedrijf.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000