VSDC Video editor - Pimp je homevideo’s

© PXimport

VSDC Video editor - Pimp je homevideo’s

Geplaatst: 4 juni 2019 - 09:28

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Toon van Daele

Beladen met beeldmateriaal keer je terug van je vakantie of van dat uitbundige familiefeest, en daar wil je een leuke videocompositie mee brouwen. VSDC Video editor heeft nagenoeg alles in huis om precies dat te doen.

Enige tijd geleden waren veel video-enthousiastelingen nog in de ban van Windows Movie Maker. Toen Microsoft dit project stopzette, zat er weinig anders op dan naar (gratis) alternatieven uit te kijken. VSDC Video editor is wellicht een van de minder bekende pakketten, maar aan de mogelijkheden ligt dat niet. Heel misschien aan de gebruiksvriendelijkheid, maar na enige gewenning valt hier best mee te leven.

Objectgericht

Zoals bij de meeste andere non-lineaire video-editors tref je ook bij VSDC Video Editor een voorbeeldweergave en een tijdlijn aan. Er zijn nog een paar andere vensters beschikbaar, zoals een eigenschappenvenster (van waaruit je talrijke eigenschappen van bijvoorbeeld een geselecteerde video kunt aanpassen) en een objectverkenner. VSDC Video Editor beschouwt zowat alles wat je aan je videoproject kunt toevoegen als een (bewerkbaar) object: video (in tal van formaten), geluid, afbeeldingen, maar ook tekst, geometrische figuren, animaties en sprites. Sprites zijn zelf-gecombineerde objecten, zoals videofragmenten of plaatjes, waarbij elke wijziging zich meteen doorzet op alle samenstellende onderdelen.

Je kunt deze objecten op verschillende lagen plaatsen en de stijl van deze lagen laat zich bovendien op allerlei manieren aanpassen (Blend, Overlay, Darken enzovoort). Dat maakt het makkelijk om bijvoorbeeld beeld-in-beeld- of watermerk-effecten te maken.

Extra’s

VSDC Video Editor biedt tevens een indrukwekkend arsenaal aan video- en geluidseffecten aan. Wij telden onder meer 25 videotransformaties, 7 overgangseffecten, een handvol Fx-effecten (zoals water en vuur) en circa 25 audio-effecten. Een chromakey-effect (ook bekend als greenscreen) ontbreekt jammer genoeg in de gratis editie, net als een maskeertool. Het grootste manco is wellicht dat er geen ondersteuning is voor hardware-acceleratie wat vooral een impact heeft tijdens de export naar je eindproduct. Een upgrade (voor slechts iets meer dan twintig euro) naar de Pro-versie verlost je van deze beperkingen.

Conclusie

VSDC Video Editor is een flexibele non-lineaire videobewerker met heel wat geavanceerde mogelijkheden. Het is niet bepaald de meest gebruiksvriendelijke editor, maar wie even doorbijt, wordt beloond met krachtige functies en veel effecten.

8,0

VSDC Video editor

Pluspunten

Goede lagenondersteuning

Degelijke import- en export

Veel uiteenlopende video- en audio-effecten

Minpunten

Geen hardware-acceleratie (gratis versie)

Niet zo gebruiksvriendelijk

Conclusie

**Prijs** Gratis **Taal** Engels **OS** Windows XP SP3 en hoger (32- en 64bit-versies) **Website** [www.videosoftdev.com](http://www.videosoftdev.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten