Volg vlieg- en scheepvaartverkeer via een tracker-app

© PXimport

Volg vlieg- en scheepvaartverkeer via een tracker-app

Geplaatst: 26 augustus 2017 - 04:03

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Het is altijd interessant om te kijken wat er zoal over je heen vliegt of in de buurt vaart. Via een tracker-app is dat allemaal goed in de gaten te houden.

Vliegtuigen en schepen hebben een bakenzender aan boord. Daarmee wordt bijvoorbeeld de exacte positie doorgegeven. Maar – in het geval van vliegtuigen – ook noodsignalen, vlieghoogte- en snelheid, richting en meer. Een tracker-app visualiseert al deze data. Alleen al handig om te zien of degene die je op het vliegveld moet afhalen volgens planning onderweg is en op tijd (of te laat) arriveert. De meest bekende ‘flight tracker’ is zonder meer Flightradar24. Na starten van de app zie je direct het vliegverkeer in je omgeving (tik hiervoor eventueel eerst op het knopje linksonder in beeld).

© PXimport

Helaas is Flightradar 24 onlangs gestart met abonnementen, om zoveel mogelijk plezier uit de app te halen is een betaald abonnement aanbevelenswaardig. In de gratis versie heb je ‘last’ van advertenties, maar ontbreken ook zaken als custom alerts, uitgebreide vliegtuig- en vluchtgegevens en meer. Heel duur is zo’n pakket aan extra’s overigens ook niet, voor een voor de meeste mensen ruim voldoende Silver Plan betaal je jaarlijks €11,49. Maar je kan de app ook zonder meer gratis gebruiken!

Meer vliegverkeer

Ook mooi is Plane Finder, verkrijgbaar in een gratis Lite-versie en een betaalversie a €4,49. Dat laatste betreft een eenmalige aankoop, abonnementen zijn dus niet nodig. Voor de rest werkt het allemaal ’t zelfde als Flightradar. Om meer informatie over een vlucht of vliegtuig te krijgen tik je op een vliegtuig. Net als bij Flightradar is het mogelijk om meldingen (alerts) in te stellen. Zodra de transponder van een vliegtuig ‘squawk 7700’ – de code voor een algemeen noodsignaal – uitzendt krijg je dan een notificatie te zien. Nu wil die ‘7700’ overigens niet zeggen dat een vliegtuig direct uit de lucht aan het vallen is. Het kan gaan om een motorstoring, een ontplofte en rook veroorzakend koffiezetapparaat, wegvallende cabinedruk of een kaping. En soms stelt een piloot ook gewoon per ongeluk de verkeerde code in. Hoe dan ook, een kijkje nemen bij een toestel dat een 7700 uitzendt kan altijd interessant zijn. Zeker als het bij jou in de buurt is.

Scheepvaart

Blijft over scheepvaart. Ship Finder – van dezelfde makers als Plane Finder – is aanbevelenswaardig in deze categorie. Kies uit een gratis lite-versie of een betaalde variant a €5,49 zonder verborgen abonnementskosten. De beroepsvaart is vrijwel zonder uitzondering voorzien van een transponder, maar ook steeds meer plezierjachten beschikken over zo’n apparaat. Inzoomen is dus vaak noodzakelijk, zeker in de buurt van grote havens en dergelijk. Het is overigens niet alleen de zeevaart die gebruik maakt van transponders, maar ook de binnenvaart. Om meer informatie over een schip te krijgen tik je erop. Met een beetje geluk verschijnt zelfs een foto. Ook leuk voor als je zeevarende familie of vrienden hebt, zo is altijd snel te achterhalen waar ze zijn. Jammer is dat de Android-versie een heel eind achterloopt op de iOS-variant.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000