Videobellen op WhatsApp kost 20 MB per minuut aan data

© CIDimport

Videobellen op WhatsApp kost 20 MB per minuut aan data

Geplaatst: 25 oktober 2016 - 07:30

Aangepast: 26 augustus 2022 - 18:50

Redactie

Het videobellen via WhatsApp verbruikt ongeveer 20 MB aan data per minuut. De nieuwe functie is sinds vandaag beschikbaar, dus bekeken we onze data-meter om te zien wat WhatsApp aan 4G verstookt als je een videogesprek opzet.

WhatsApp introduceerde de videobelfunctie eerder vandaag in een bèta-functie van de app. Later wordt die feature voor alle overige gebruikers toegevoegd.

Met het videobellen verstook je gemiddeld 20 megabyte per minuut, ofwel zo'n 1,2 gigabyte per uur.

Let op: Het gaat hierbij nog om een bèta-versie van de functie. Mogelijk wordt de functie nog bijgewerkt en gaat het dataverbruik op een lager moment omlaag. We werken dit artikel in dat geval bij.

Testen

We berekenden dat door meerdere keren één minuut te videobellen met het geluid aan en een bewegend beeld, op beide telefoons via 4G/LTE.

De eerste test:

© CIDimport

© CIDimport

De data toen we begonnen met bellen: 11,05 MBDe data toen we na 1 minuut stopten: 29,19 MB

 De tweede test:

 

 

© CIDimport

© CIDimport

De data toen we begonnen met bellen: 29,22 MBDe data toen we na 1 minuut stopten: 49,75 MB

 

Opvallend hoog dataverbruik

Het dataverbruik is opvallend hoog voor het videobellen, zeker omdat de beeldkwaliteit verre van goed is. Het is in de app niet mogelijk de resolutie bij te stellen, maar die leek vaak zelfs via 4G onder de 340p te duiken.

Vergelijkbare apps waarmee je kunt videobellen verbruiken beduidend minder data. Bij Skype kost een videogesprek zo'n 5 MB per minuut (bij lage kwaliteit), bij FaceTime is dat zelfs 3 á 4 MB.

Ook opvallend is dat het VoIP-bellen via WhatsApp juist relatief weinig data kost. Daarmee verbruik je zo'n 250 KB per minuut.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000