© CIDimport

Tv op je tablet

Software

Geplaatst: 16 augustus 2012 - 11:04

Aangepast: 27 augustus 2022 - 06:06

Redactie

Films en tv-series kijken doen we allang niet meer alleen op een tv-toestel. Anno nu kijken we ook steeds meer via tablet en smartphone. Maar waar moet u zijn voor het meeste kijkgenot?

© CIDimport

Hoewel we het nog steeds gezellig vinden met het gezin in de huiskamer voor de buis te hangen, wil dat niet zeggen dat iedereen ook naar hetzelfde programma kijkt. Snellere internetverbindingen en nieuwe innovatieve producten van kabelmaatschappijen stellen ons in staat op hetzelfde moment op een tablet of een smartphone naar een ander programma te kijken.

Videosharing-sites

Er zijn allerlei applicaties beschikbaar om video op tablets en smartphones te kijken, maar de webbrowser is nog steeds een prima startpunt. Diverse videosharing-sites bieden hun videocontent niet meer (alleen) als Flash aan, maar gebruiken html5 om de videocontent op zoveel mogelijk apparaten te laten afspelen.

De app van YouTube (www.youtube.com) werkt uitstekend op zowel iOS als Android, maar het is prettig dat we de content ook met een webbrowser kunnen benaderen. Hierdoor kunt u extra functies gebruiken die in de app ontbreken. Vimeo (vimeo.com) en Dailymotion (www.dailymotion.com) werken feilloos in de browser, maar hebben ook apps voor iOS en Android. De app van Vimeo werkt voortreffelijk en scoort op het gebied van vormgeving, bedieningsgemak en functionaliteit. De Dailymotion-app is zeer sober uitgevoerd. Veoh – een videosharing-site van het eerste uur – toont haar videocontent zonder morren in de webbrowser en gebruikers met een iPhone of iPad kunnen ook terecht op een geoptimaliseerde webpagina: www.veoh.com/iphone. Voor Android is er een eenvoudige app beschikbaar.

Minder bekend, maar zeker de moeite waard, is www.Babelgum.com, met werk van onafhankelijke film- en documentairemakers. De kwaliteit van veel producties overstijgt het niveau van de gemiddelde videosharing-site. Er is geen app beschikbaar.

Videocontent op Mefeedia (www.mefeedia.com) is afkomstig van verschillende videosharing-sites. Met Mefeedia is het mogelijk videocontent te vinden, te beheren en te delen. Mefeedia heeft een app voor iOS als Android, maar vreemd genoeg is de app niet gekoppeld aan het account bij Mefeedia. Hierdoor hebt u geen directe toegang tot uw bestaande verzameling.

Stoffig, maar leuk

Op YouTube en Veoh zijn ook langere films te vinden. De trefwoorden 'full length' helpen u in uw zoektocht. Verwacht echter geen recente blockbusters. Er zijn voornamelijk veel oude speelfilms uit het publieke domein te vinden waarvan de auteursrechten zijn verlopen. Het meeste materiaal is zwart-wit, het tempo in de films ligt laag, het bromt, het kraakt, de scripts zijn soms ronduit slecht, maar toch zijn hier beslist een aantal klassiekers te ontdekken.

Om u speurwerk te besparen, kunt u ook het overzicht op www.openculture.com/freemoviesonline gebruiken, waar de speelfilms in diverse categorieën zijn gerangschikt. Maar kijk ook op publicdomainmovies.info. Verder zijn er sites waarop de films op genre worden bijgehouden, bijvoorbeeld classichorrormovies.org en freemysterymovies.com. Links naar andere soortgelijke sites kunt u daar ook vinden.

Films in apps kijken

Er zijn apps die zich speciaal richten op filmmateriaal uit het publieke domein. Zo is er

de gratis app Classic B Movies (iOS/Android). U vindt hier films van Tarzan, W.C. Fields, Laurel & Hardy en dergelijke en tv-shows als Lucy Ball, Three Stooges en Zorro. U kunt inloggen met uw Facebook-account en films delen op Twitter en Facebook.

Met de app Movie (iOS en Android) hebt u toegang tot de content van BigStar (www.bigstar.tv). Inloggen werkt snel met uw Facebook-account. Er zijn films in diverse genres. Voor 5 dollar per maand is de volledige filmcollectie beschikbaar. Het is mogelijk de dienst zonder verplichtingen 30 dagen gratis te proberen.

Het National Film Board of Canada biedt met de app NFB (iOS/Android) toegang tot documentaires, animaties en trailers van Canadese bodem. U kunt de content desgewenst 48 uur opslaan, zodat u offline kunt kijken. De kwaliteit van de content is goed, zowel qua beeld als inhoud.

Sociale tv

Vodio is een interessante app (iOS) waarmee u met een carrousel door videocontent bladert. De app oogt zeer prettig en de bediening is bijzonder intuïtief. Draai de carrousel en scroll verticaal door de video's in de kanalen. Het is eenvoudig om kanalen en specifieke aanbieders toe te voegen. U kunt video's beoordelen en delen op Twitter en Facebook.

Boxee (www.boxee.tv) stopte onlangs met de ontwikkeling van de gratis desktopapplicatie en richt zich nog voornamelijk op settopboxes en connected-tv's. Gelukkig kon er nog wel een app voor de iPad vanaf. Hoewel u nog steeds toegang hebt tot uw video's op de computers in het eigen netwerk, is de app van Boxee zeer geënt op social-tv. U ziet de video's die uw vrienden op Twitter, Facebook of Tumbler hebben gepubliceerd en deelt uw video's weer met hen. Ook heel handig is de bookmarklet (www.boxee.tv/services) waarmee u video's in een webbrowser in een speellijst bewaart om ze later met de app te bekijken.

Live tv-kijken

Een televisie met een internetverbinding is al bijna even standaard als een toestel met teletekst. Maar internet komt niet alleen naar de tv, de tv komt ook naar internet.

Met de Ziggo TV iPad Applicatie kunnen alle Ziggo-klanten die internet en tv-diensten afnemen live tv-kijken op de iPad. De app (iOS) biedt informatie over de programma's en wanneer u onderweg bent, kunt u met de app ook de digitale televisiegids raadplegen. Een applicatie voor Android-tablets is in ontwikkeling.

Voor gebruikers van KPN internet en het interactieve tv-abonnement is er de app KPN iTV (iOS/ Android). De app biedt de populairste zenders live aan. Daarnaast kunt u opnames plannen die u kunt maken met de digitale recorder.

Mensen met interactieve tv van Telfort kunnen tv-kijken op een tablet met Interactieve TV Online. De app (iOS/Android) is gratis te downloaden en biedt buiten het live aanbod ook opties als terugkijken. Het aantal programma's dat u kunt terugkijken is afhankelijk van het type abonnement. Buitenshuis hebt u toegang tot de programmagids en de catalogus van Videotheek thuis. De videotheek biedt meer dan tweeduizend films, tv-series, documentaires en cabaretshows.

UPC stelt een gratis app voor de iPhone beschikbaar waarmee opnamen op afstand kunnen worden gemaakt. Het is niet mogelijk live naar tv-programma's te kijken.

Xs4all experimenteert met WebTV (webtv.xs4all.nl), dat volledig in de browser werkt. De dienst biedt de mogelijkheid om tv te kijken op de computer, mediaspeler, tablet of mobiele telefoon. WebTV is in de experimentele fase tijdelijk gratis beschikbaar voor alle televisie van XS4ALL-klanten.

Vodcast

U hebt wellicht niet altijd en overal beschikking tot een internetverbinding. Het is dus handig om ook wat video op een tablet of smartphone te bewaren. De makkelijkste manier om videocontent te vinden die geschikt is om op het apparaat af te spelen, is door u te abonneren op videopodcasts. Met iTunes vindt u de vodcastservice van diverse Nederlandse programma's: Man Bijt Hond, het NOS Journaal, DWDD en EenVandaag zijn maar enkele voorbeelden. Een andere pod- en vodcastaggregator met zeer veel mogelijkheden is Instacast (iOS). Met Instacast is het bijvoorbeeld mogelijk om je podcastabonnementen bij te houden. De iPad-app is speciaal toegespitst op video en houdt via iCloud bij welke podcasts u al hebt geluisterd of gezien. Instacast voor de iPhone kost 1,59 euro en Instacast HD voor de iPad kost 4 euro.

  

Tv on Demand

Wie liever zelf bepaalt welk programma hij kijkt of een programma heeft gemist, kan altijd vertrouwen op Uitzendinggemist. Hoewel de gelijknamige app(iOS/Android) in de meeste gevallen voldoet, is het nadeel dat niet alle content beschikbaar is. Gelukkig is de content van de site inmiddels deels geoptimaliseerd voor html5, waardoor content ook in een webbrowser is te bekijken op een tablets of smartphone.

De zenders van RTL zijn eveneens terug te kijken met de app RTL XL (iPad/Android). De app toont niet alle content die wel op de site is te zien en betaalde uitzendingen kunnen niet via de app worden teruggekeken.

SBS heeft geen app, maar op www.sbsgemist.nl kunt u programma's van SBS6, Veronica en Net5, zelfs op een tablet, gewoon in de browser terugkijken.

De BBC iPlayer (iOS/Android) is een lust voor het oog en het archief van de BBC blinkt uit in kwaliteit. Een addertje onder het gras is er echter wel: het volledige archief is alleen beschikbaar met een abonnement van 7 euro per maand. Gelukkig valt er ook nog wel voldoende gratis content te zien.

FilmOn

Een leuke app om live tv mee te kijken is afkomstig van Film On (www.filmon.com). Hier vindt u livestreams van zenders uit diverse landen met nieuws, sport, comedy en films. De gratis versie toont slechts enkele van de honderden beschikbare tv-kanalen. Voor  14,95 euro per maand of 149 euro per jaar kunt u alle zenders bekijken, waaronder ook Nederlandse zenders. Het is daarnaast mogelijk Video on Demand te kijken met à la carte prijzen vanaf 1,95 euro.

Films huren en kopen

Apple maakt het u wel heel makkelijk om op een tablet een film of tv-serie te huren of te kopen met de iOS-versie van iTunes. Het aanbod in de iTunes Store is actueel en groeit met de dag.

Google zet de strijd in met Google Play, waarop eveneens films en tv-series gehuurd en gekocht kunnen worden, al is dat op moment van schrijven alleen in Amerika mogelijk. Hoe snel de dienst naar Nederland zal komen, is nog niet bekend.

Een bescheiden alternatief is Moviemarket(iOS). Het aanbod is nog wel beperkt,maar de films díe worden aangeboden zijn wel recente kwaliteitsfilms met Nederlandse ondertiteling. De prijzen van de meeste films liggen tussen de 4 en 7 euro. U betaalt met uw account bij iTunes. De films worden opgeslagen en u kunt ze zo vaak kijken als je wilt. De app biedt tevens gratis content, zoals trailers en making-of-video's.

Trailers

Voor u een film huurt of koopt, kunt u meestal een trailer bekijken. De trailers zijn promotiemateriaal en dus overal te vinden. De app Movietrailers (iOS /Android) toont trailers van actuele films en films die binnenkort verschijnen. Bij elke trailer wordt de synopsis, regisseur en cast getoond. Ook de app Naked trailers (iOS/Android) toont welke films er (in Amerika) draaien en welke titels onlangs op dvd zijn verschenen. De gratis app van Film 1(iOS/Android) is misschien niet speciaal bedoeld voor het bekijken van trailers, maar maakt dit dankzij het enorme archief en de extra informatie over de film wel aantrekkelijk.

Tekst: Bob Timroff

Dit artikel komt uit Computer Idee nummer 11, jaargang 2012.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000