Taalinstellingen GIMP wijzigen

De taalinstellingen van de fotobewerker GIMP zijn afhankelijk van de taal van het besturingssysteem. Op een normale Nederlandse Windows is dat geen probleem,, maar wie een andere versie heeft, komt tot de ontdekking dat die taalinstelling in GIMP lastig is aan te passen. Wij leggen het hoe.

Vraag van een lezer: “Ik woon in Frankrijk en heb een Franstalige Windows 7 64 bit op mijn pc. Gedownloade programma’s komen daardoor meestal automatisch in het Frans binnen, ook als ik een Engels of Nederlandstalig programma uitkies op een downloadsite. Wat ingewikkelder programma’s heb ik echter liever in het Nederlands of Engels. Zo ook GIMP, die recent in Computer!Totaal besproken werd. Het lukt mij niet om dat programma in het Nederlands of in het Engels geïnstalleerd te krijgen. Kunt u helpen?”

Ons antwoord: bij het installeren van GIMP wordt automatisch de taal gekozen van het besturingssysteem. Dit kunt u inderdaad niet gemakkelijk wijzigen, maar er is wel een trucje voor. Open Kladblok, en typ daarin onder elkaar de volgende informatie:

set lang=nl

c:

cd \Program Files (x86)\GIMP-2.0\bin

GIMP-2.6.exe

Achter set lang= zet u de gewenste taal, nl of en. In de tweede regel zet u de letter van de schijf waarop GIMP geïnstalleerd is. In de derde regel zet u cd plus het pad (zonder schijfletter) naar de map van GIMP. In de laatste regel staat de bestandsnaam van het uitvoerbestand. Sla dit bestand op als bat-bestand, bijvoorbeeld GIMP-nl.bat. Start GIMP in het vervolg op via dit batchbestand, en hij zal in de gewenste taal openen.

© PXimport

U kunt het pictogram van een batchbestand niet per bestand aanpassen. Maar als u toch het GIMP-icoontje wilt zien: maak dan een nieuwe snelkoppeling aan, die verwijst naar het bat-bestand. Klik met de rechtermuisknop op het bureaublad, kies Nieuw / Snelkoppeling en blader naar het bat-bestand. Klik vervolgens met de rechtermuisknop op de snelkoppeling en kies Eigenschappen / Ander pictogram. Blader hier naar de locatie waar GIMP staat, selecteer het gewenste pictogram en klik tweemaal op OK. Nu hebt u een snelkoppeling met het GIMP-pictogram dat het programma in de gewenste taal opstart.

© PXimport

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000