Start10 - Het beste van Windows 7 in Windows 10

© PXimport

Start10 - Het beste van Windows 7 in Windows 10

Geplaatst: 24 oktober 2018 - 09:50

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Maikel Dijkhuizen

Wie heimwee heeft naar het klassieke startmenu van Windows installeerde voorheen het tooltje Classic Shell. Helaas trok de ontwikkelaar eind vorig jaar de stekker uit het project en sindsdien zijn er geen updates meer verschenen. Start10 is een alternatief programma waarmee je terugkeert naar het startmenu van Windows 7. Hoe bevalt deze uitbreiding in de praktijk?

In tegenstelling tot Classic Shell is Start10 niet volledig gratis. Na een proefperiode van een maand vragen de makers eenmalig een bedrag van 4,99 dollar. Voor de 30-dagenversie dien je een werkend e-mailadres achter te laten, waarna je een activatielink ontvangt. Hoewel het bedieningspaneel van Start10 een mengeling van Nederlands en Engels bevat, laat deze software zich niettemin eenvoudig bedienen.

Startmenu aanpassen

Na de installatie wijzigt het startmenu direct, zonder dat je het besturingssysteem hoeft te herstarten. De zoekfunctie is in het tegelloze menu prominent aanwezig en je hebt rechtstreeks toegang tot het oude vertrouwde configuratiescherm. Start10 biedt drie stijlen voor het startmenu, terwijl je ook nog het thema kunt wijzigen. Het standaardthema is speciaal afgestemd op de vormgeving van Windows 10, maar je kiest net zo gemakkelijk voor een traditioneler sausje. Je selecteert de gewenste startknop, waarbij je eventueel een eigen afbeelding kunt uploaden. Fijn is dat Start10 elke wijziging laat zien zonder dat je ook maar één seconde hoeft te wachten. Graaf je dieper in de instellingen, dan kies je zelf een kleurtje, selecteer je grotere pictogrammen en pas je de intensiteit van transparante vensters aan. Vanuit Start10 keer je overigens op elk moment terug naar het oorspronkelijke startscherm van Windows 10.

Bepaal zelf de vormgeving van het startmenu in Windows 10.

© PXimport

Overige functies

Behalve het startmenu wijzig je met Start10 vrijblijvend nog meer zaken binnen Windows 10. Zo ken je een andere functie aan de afsluitknop toe en geef je aan hoe je bepaalde sneltoetsen wilt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld het startscherm van Windows 10 aan de Win-toets toewijzen, zodat je toegang hebt tot beide menu’s. Als laatste pas je nog enkele kleine visuele zaken van de taakbalk aan.

Conclusie

Start10 is een prettige oplossing voor wie liever het klassieke startmenu van Windows 7 in versie 10 gebruikt. De aanpassing levert geen herstart en vertraging op, dus je kunt er direct mee uit de voeten. Verwarrend is dat de software Nederlands en Engels door elkaar gebruikt.

Het traditionele startmenu oogt een stuk soberder dan het omvangrijke startscherm van Windows 10.

© PXimport

8,0

Start10

Pluspunten

Werkt zeer snel

Eenvoudig vormgeving aanpassen

Minpunten

Talen door elkaar

Betalen na 30 dagen

Conclusie

**Prijs** $ 4,99 (ca. € 4,32) **Taal** Nederlands/Engels **OS** Windows 10 **Website** [www.stardock.com](https://www.stardock.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten