Standaard-apps in Windows 10 verwijderen

© PXimport

Standaard-apps in Windows 10 verwijderen

Geplaatst: 10 november 2019 - 10:15

Aangepast: 16 november 2022 - 09:25

Ronald Smit

Tot de komst van Windows 10 1903 waren de standaard apps niet te verwijderen. En zo zat je opgescheept met een serie apps die je nooit gebruikte, maar waar wel steeds weer updates voor verschenen. Kost alleen maar onnodig veel tijd en schijfruimte. Sinds 1903 kun je de standaard apps simpelweg verwijderen!

Het heeft jaren geduurd, maar sinds Windows 10 1903 kunnen de standaard met Windows meegeleverde apps eindelijk verwijderd worden. Dat werd ook wel eens tijd, want maar weinig mensen zullen ooit een app als Kaarten op hun vaste Windows desktopcomputer gebruikt hebben, bijvoorbeeld. Of wat te denken van Groove Music? En ach dan is er ook nog die aloude Microsoft Solitaire collection. Allemaal apps die onnodig schijfruimte innemen. En (irritanter) ook regelmatig van updates voorzien worden. Dat gebeurt allemaal direct na het inloggen, wat ervoor zorgt dat je systeem onnodig lang stevig belast blijft. Kortom: wég met die overbodige apps. Dat regel je door in het menu Start op Instellingen te klikken. In het geopende venster klik je dan op Apps. Je ziet nu een rij met geïnstalleerde apps én 'reguliere software'. An sich praktisch, want zo vind je dus beide soorten programmatuur bij elkaar. Om een app te verwijderen klik je op een ongewenst exemplaar. Bijvoorbeeld Groove Music. Klik op Verwijderen en nogmaals Verwijderen. De app is nu van je systeem verdwenen!

Windows apps terug?

Heb je ineens verschrikkelijk veel spijt van het verwijderen van een standaard app, dan is terugzetten geen probleem. Alle systeem-apps staan namelijk gewoon in de Windows Store (of eigenlijk Microsoft Store zoals het ding officieel heet). Start de Store en tik de naam van de app die je weer wilt installeren. Bijvoorbeeld (nog altijd) Groove Music. Klik op het vergrootglaasje en tik de naam van de app. Let op dat je geen tikfouten maakt, want malafide app-aanbieders maken graag gebruik van dat soort missertjes. Klik op de gevonden app. Meestal zie je er meer die er qua naam of functionaliteit op lijken. Zorg dat je echt alleen de officiële Microsoft-app download via de knop Downloaden. En daarmee is de eerder verwijderde app weer terug!

De standaard apps uit Windows 10 zijn terug te vinden in de Microsoft Store

© PXimport

App resetten

Gebruik je een bepaalde app wel regelmatig, maar doet ie het ineens niet meer? Dan kun je zo'n dwarsliggende app resetten. Feitelijk wordt deze dan verwijderd en opnieuw geïnstalleerd, maar dan via een 1-klik optie. Selecteer in Instellingen via Apps de kapotte app. Klik vervolgens op de link Geavanceerde opties. Scroll in het geopende paneel een stukje naar beneden en klik op de knop Opnieuw instellen. Wacht even tot het klusje geklaard is en je app werkt - als het een beetje meezit - weer als een zonnetje. Deze truc komt trouwens uitstekend van pas bij de enige nog altijd niet verwijderbare app: Edge. Deze browser wil nog wel eens het loodje leggen en niet meer opstarten of ineens wel heel erg vaak crashen. Een app-reset biedt dan soms uitkomst. Een enkele keer is het nodig om een app meerdere keren opnieuw in te stellen alvorens je succes boekt.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000