Software automatisch updaten doe je met deze programma’s

© PXimport

Software automatisch updaten doe je met deze programma’s

Geplaatst: 10 november 2020 - 08:16

Aangepast: 17 november 2022 - 08:57

Edmond Varwijk

Verouderde software is een van de belangrijkste oorzaken van problemen met de stabiliteit en beveiliging van de pc. Makers brengen vaak updates uit, groot en klein. Deze allemaal bijhouden is een hele klus. Vergeet je het vaak, laat het software automatisch updaten dan over aan een van onderstaande programma’s.

Dat het belangrijk is om de software op de computer up-to-date te houden weten we allemaal. Toch updaten we vaak niet of pas lang nadat een update is uitgekomen. Ons patchgedrag beperkt zich daarnaast meestal tot die programma’s die zelf aangeven dat er een update is en de software dan ook nog willen downloaden en installeren. De andere programma’s lopen vaak veel versies en updates achter, met alle risico’s voor de kwaliteit, betrouwbaarheid en beveiliging van dien.

Wie zijn pc maximaal up-to-date wil houden, staat voor een flinke opgave. Zo veel programma’s als er zijn, zo veel bronnen van updates zijn er bijna ook. En vrijwel allemaal hebben ze een eigen manier van updaten. Voor sommige programma’s komen er updates en patches uit, van andere alleen nieuwe versies. Sommige programma’s helpen door zelf te controleren of er een update of nieuwe versie is, andere laten het helemaal aan de gebruiker over.

Zeker de programma’s zonder eigen updatemethode, lopen daardoor al snel een aantal updates en versies achter. En dat merk je pas wanneer het te laat is. Cybercriminelen en malware zijn namelijk gek op oude software, voor hen is elke niet-geïnstalleerde update een kans.

Een software-updater gebruiken

Het updateprobleem heeft een aantal makers van software geïnspireerd een eigen updateprogramma voor Windows-programma’s te maken. De werking van al deze programma’s komt grotendeels overeen. Eerst wordt de pc gescand op de geïnstalleerde software en wordt van elke toepassing de versie opgevraagd. Deze informatie vergelijkt het programma dan met een database waarin de maker van de software-updater van liefst zoveel mogelijk programma’s de versiegeschiedenis bijhoudt.

Afhankelijk van het programma zal het daarna de weg wijzen naar de beschikbare updates of deze zelf downloaden en installeren. Het eerste is minder gebruiksvriendelijk, maar geeft wel volledige controle over welke updates je wel of niet wilt installeren én je ziet van elke patch zelf waar je die downloadt.

Downloadt en installeert de software-updater uit zichzelf, dan scheelt dat veel handwerk en wordt het risico dat je toch weer achter gaat lopen met patches kleiner. Wel moet je er dan op kunnen vertrouwen dat de maker van de software-updater de updates alleen vanuit de bron aanbiedt, deze goed controleert én geen andere software installeert.

Updaten met SUMo

© PXimport

De Software Update Monitor van KC Software is er in een gratis en een betaalde versie. De gratis versie inventariseert de geïnstalleerde software en vergelijkt de versies met informatie over updates. Dit leidt tot een handzaam overzicht van software én beschikbare updates. Download SUMo en installeer het programma. Klik in de wizard op Geïnstalleerde software automatisch detecteren en zodra de scan klaar is, op Controleer op updates voor uw geïnstalleerde software.

Door op de kolomtitels te klikken kun je het overzicht eenvoudig sorteren. Zet alle updates bovenaan en klik dan op een programma waarvoor een update beschikbaar is. Kies Update ophalen. In de gratis versie leidt dit naar de website van KC Softwares waar je via een nieuwe zoekopdracht de betreffende nieuwe versie van het programma kunt zoeken. Downloaden en updaten blijft daarna handwerk.

Via Negeren kun je een update tijdelijk uit de lijst halen en via Verwijderen voor altijd. Via Opties kun je de applicaties en updates die je negeert of hebt verwijderd, weer toevoegen.

SUMo Pro

Voor 19,99 euro per jaar upgrade je SUMo naar de Pro-versie. Anders dan SUMo updatet SUMo Pro zichzelf als er een nieuwe versie van het programma is, maar belangrijker, de links bij de updates leiden nu direct naar de updates. Dit vergroot het gemak van SUMo enorm. Bovendien biedt de Pro-versie via SUMo Online toegang tot een webservice die inzicht geeft in de software en updates voor alle andere computers binnen hetzelfde abonnement.

Deze online SUMo biedt een kopie van de informatie uit SUMo en de mogelijkheid online een controle op software en updates te starten. Plannen voor echt remote-beheer en het uitrollen van patches zijn er volgens Kyle Katarn van KC Softwares niet. Het aantal applicaties dat SUMo kent en waarvan het de versiegeschiedenis bijhoudt is enorm, met meer dan 27.000 titels.

Updaten met Ninite Pro

© PXimport

Ninite is vooral bekend van Ninite Classic. Een in het gebruik verrassende webservice waarmee je een installer maakt waarmee je in één keer een groot aantal programma’s installeert. Naast de gratis uitvoering van Ninite was er al eerder de betaalde versie Ninite Pro om grote aantallen computers in één keer van nieuwe software en updates te voorzien. Die dienst bestaat nog wel, maar interessanter is de nieuwe Pro. Voor 1 dollar per pc per maand biedt deze een website die je inzet om de software op alle computers die je met Ninite Pro hebt verbonden, te scannen én updaten.

Ga naar ninite.com en kies voor Sign into Pro. Maak een account aan, log in en kies dan voor Download agent. Deze agent is een klein programma dat jouw online account verbindt met de installatieservice op de pc. De agent scant de geïnstalleerde software op de pc en kijkt of er ook updates zijn voor de door Ninite Pro ondersteunde programma’s. Geïnstalleerde software, updates, systemen: het is allemaal te zien op de Overview-tab van de Ninite Pro-website. Hier ook kun je met één muisklik een speciale update op een deel van de systemen installeren of alle beschikbare updates op alle systemen.

Via de tabbladen Apps en Machine details kun je de view beperken tot bepaalde programma’s of systemen en daar de beschikbare acties zoals Uninstall, Reinstall, Update uitvoeren. Altijd alles updaten hoeft dus niet, je kunt eenvoudig filteren op programma’s en systemen. Is een systeem offline, dan zal de Ninite-agent de volgende keer dat de pc online is, alsnog de geselecteerde acties uitvoeren.

Via Policies kun je regels opstellen zoals het niet installeren van bepaalde updates op één of meer systemen. Ninite controleert alle softwareupdates en de communicatie met de aangesloten computers is met TLS beveiligd. Het eigen account kan met tweefactorauthenticatie sterker worden beveiligd dan alleen inloggen met een mailadres en een wachtwoord.

Updaten met IObit Software Updater 3

© PXimport

Het Chinese IObit levert meerdere hulpprogramma’s voor het opschonen, beveiligen en optimaliseren van de pc, Mac en Android. Software Updater is er exclusief voor Windows en het is vergeleken met de andere programma’s voor het automatisch patchen, in elk geval grafisch het aantrekkelijkst. IObit Software Updater scant de software op de pc om even later een overzicht van de programma’s waarvoor een update beschikbaar is te tonen. Via Alles bijwerken start het updaten.

De nieuwe versies worden gedownload en geïnstalleerd. De gebruiker heeft er verder geen omkijken naar, tenminste in de betaalde versie van 14,99 euro per jaar voor drie pc’s. De gratis versie heeft namelijk de beperking dat het maar twee programma’s per dag updatet. Ook kunnen programma’s niet op een vooraf ingesteld tijdstip worden bijgewerkt en kan dit in de Pro-versie wel. Wel is IObit zo vriendelijk in de gratis versie elke updatemelding een link te laten zijn naar de site waar de nieuwe versie te downloaden is.

Wil je een update niet installeren, kies dan in het dropdownmenu naast Updaten voor Negeren. Wil je niet alle software updaten, dan is het ook mogelijk uit een van de vele categorieën te kiezen waarin de door IObit ondersteunde programma’s zijn onderverdeeld. Klik op Aanbeveling en kies een van de categorieën zoals Browsers, Thuiswerktools, Beveiliging of Sociaal.

Behalve updaten kan IObit Software Updater tenslotte ook gebruikt worden om programma’s te installeren. Klik daarvoor bij een programma dat op het systeem ontbreekt, maar wel in de lijst met programma’s staat, op Installeren.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000