Windows PowerToys: Alle tools uitgelegd

© PXimport

Windows PowerToys: Alle tools uitgelegd

Geplaatst: 1 november 2021 - 12:11

Aangepast: 16 november 2022 - 09:26

Randolf Bouwma

Windows PowerToys is een collectie van handige tools voor Windows 10 en 11, die door Microsoft zelf ontwikkeld zijn. Kleine programma's met uiteenlopende mogelijkheden, waar bovendien telkens nieuwe aan worden toegevoegd. In dit artikel houden we alle PowerToys bij en leggen we uit hoe ze werken.

Eerst gaan we de software te installeren. Download PowerToys en voer de installatie uit. Het programmaatje nestelt zich rechts onderin de taakbalk.

Klik op het icoon dat lijkt op een rekenmachine om PowerToys te openen. Je komt terecht in het hoofdmenu, waar je kunt bepalen welke tools je actief wilt hebben. Hieronder gaan we dieper op de verschillende opties in.

Kort nog een tip: sinds versie 0.17 kan PowerToys automatisch up-to-date blijven. Voorheen moest je iedere update met de hand uitvoeren. Ga naar Algemeen en kijk bij de onderste optie: Updates automatisch downloaden. Zet het schuifje hier op Aan.

Shortcut Guide

Probeer de Shortcut Guide uit door de Windows-toets kort ingedrukt te houden. Je ziet nu een handig overzicht van alle mogelijke toetsencombinaties, zodat je ze voortaan niet meer zelf hoeft te onthouden. Bij Activeringsmethode kies je eventueel een andere sneltoets / toetscombinatie. 

Dit venster heeft trouwens ook een donkere modus. Om die in te schakelen, ga je naar Uiterlijk en gedrag, App thema, Donker. Bij Apps uitsluiten bepaal je tot slot in welke programma's de sneltoets voor de Shortcut Guide wordt gedeactiveerd. 

 

© PXimport

PowerRename

Met PowerRename krijg je meer mogelijkheden om meerdere bestandsnamen tegelijk te hernoemen. Selecteer bijvoorbeeld een set foto's en klik daar met rechtermuisknop op. In het contextmenu zie je nu de optie PowerRename staan.

Het venster dat opent, werkt op een soortgelijke manier als dat je woorden zou opzoeken (Search for) en vervangen (Replace with) in een Word-document. Ook kun je er onder meer voor kiezen alleen de bestandsextensie te wijzigen (onder Apply to) of pas je automatisch hoofdletters toe. Speel gerust met alle opties en kies Apply als je wilt afronden.

 

© PXimport

FancyZones

FancyZones geven je de optie om meerdere vensters naast elkaar te laten draaien in een lay-out die je zelf prettig vindt. Voor multitaskers is dit bijzonder welkom. Zo heb je bijvoorbeeld een browser, Word-document en muziekspeler in één oogopslag ter beschikking. Eindeloos alt-tab'en op zoek naar het juiste venster is daarmee verleden tijd.

Klik in PowerToys op FancyZones en kies vervolgens Lay-outeditor starten. Voor het gemak kiezen we nu een van de voorbedachte layouts: Prioriteitsraster. Door bovenin op het plus-icoontje te klikken, maken we er een layout van die uit vijf vensters bestaat. Klik daarvoor op het potloodicoontje, wat staat voor Indeling bewerken.

Bij Aantal zones kies je hoeveel vensters je weldra naast elkaar wilt draaien. Bijvoorbeeld dus vijf stuks in plaats van drie. Met de Ruimte rond zones-optie bepaal je de hoeveelheid witruime tussen de afzonderlijke vensters. Kies Opslaan zodra je tevreden bent.

 

© PXimport

Nu ga je kiezen welke programma's of zelfs mappen je in ieder venster wilt hebben. Als voorbeeld plaatsen we in het middelste vak de Chrome-browser. Open Chrome en doe alsof je het venster gaat verslepen, maar houd de Shift-toets daarbij ingedrukt. Het raster van FancyZones duikt nu op. Sleep het Chrome-venster naar het middelste vak en laat los om de browser vast te zetten.

Hetzelfde doe je nu voor de andere software. In onderstaand voorbeeld draaien we drie websites, een Windows-map en een Word-document naast elkaar. Spotify leent zich er ook goed voor. Je kunt het helemaal zelf bepalen. Zeker als je een custom layout gaat verzinnen.

Wil je FancyZones écht helemaal naar je hand zetten, klik dan na Lay-outeditor starten op Nieuwe indeling maken. Canvas geeft je de meeste ruimte om indelingen te maken die naar je wens zijn. Door de hoeken te verslepen, bepaal je de horizontale en verticale afmetingen. Vergeet de wijzigingen niet op te slaan en de lay-out een passende naam te geven.

FancyZones kent nog veel meer instellingen, maar dit is in grote lijnen wat je er mee kunt.

Verkenner-invoegtoepassingen

In Windows 10 is het op verschillende manieren mogelijk een preview te zien van een bepaald bestand zonder deze ervoor speciaal te openen. Ga maar eens naar een willekeurige map met bestanden en druk op de toetsencombinatie Alt+P. Zodra je nu een bestand aanklikt (dus niet dubbelklikt), komt rechts een voorbeeld tevoorschijn. Dit werkt niet alleen voor afbeeldingen maar o.a. ook voor Word-documenten, die zo snel te lezen (maar niet te bewerken) zijn.

Bij Verkenner-invoegtoepassingen vind je opties om deze functie voor meer bestandstypen in te schakelen. Namelijk .svg-bestanden, .pdf-bestanden en bestanden op basis van markdown. Overigens, een andere manier om de voorbeeldweergave op te roepen is via Beeld te tikken op een van de icoontjes náást Navigatievenster: Voorbeeldvenster of Detailvenster.

 

© PXimport

Image Resizer

Het aanpassen van afbeeldingsgroottes kan een tijdrovend klusje zijn. Zeker wanneer je niet gewend bent te werken met grafische programma's, zoals Adobe Photoshop. Image Resizer komt dan ook als geroepen. Zoals de naam doet vermoeden kun je hiermee heel eenvoudig de afmetingen van plaatjes wijzigen. Zelfs van meerdere afbeeldingen tegelijkertijd.

Dat werkt als volgt. Selecteer een (of een paar) afbeeldingen en klik er met de rechtermuisknop op. In dit menu is er een optie bijgekomen: Formaat van afbeelding wijzigen. Klik daarop en er opent een nieuw venster. Er zijn hier verschillende formaten om uit te kiezen. Ben je tevreden met je keuze, klik dan op Formaat wijzigen.

De aangepaste plaatjes worden als nieuwe bestanden aangemaakt. Wil je liever de originele bestanden wijzigen zonder dat er een kopie wordt gemaakt, zet dan een vinkje voor Formaat voor de oorspronkelijke afbeeldingen wijzigen (geen kopieën maken). Houd er rekening mee dat de originele afbeelding hierdoor verloren gaat.

De formaten die je in dit venster ziet staan, kun je overigens ook helemaal naar wens afstellen. Dit in het geval je vaak een bepaalde grootte nodig hebt die er standaard niet bij staat. Open daarvoor PowerToys zelf en klik op Image Resizer. Onder Afbeeldingsformaten vind je de groottes, onder Codering vind je opties voor de afbeeldingskwaliteit en onder Bestand tot slot hoe de bestandsnamen eruit komen te zien.

 

© PXimport

Keyboard Manager

Keyboard Manager is een tool waarmee je toetsen kunt remappen. Dat wil zeggen, je drukt bijvoorbeeld op A maar je pc registreert dit als B. Een optie voor de echte power-user die graag bepaalde handelingen zo snel mogelijk wil uitvoeren. Het leuke is dat je er ook toetsencombinaties mee kunt aanpassen, zodat Ctrl+C bijvoorbeeld niet kopieert maar plakt.

In PowerToys kun je hiermee aan de slag door bij Keyboard Manager te kiezen voor Een toets opnieuw toewijzen of Een snelkoppeling opnieuw toewijzen. Veel toetsenborden bieden deze optie zelf al aan met hun eigen software. Denk aan Logitech-toetsenborden die hiervoor het G Hub-programma gebruiken. Door deze PowerToys-tool is geen aparte software nodig, of een keyboard van een bepaald merk.

 

© PXimport

PowerToys Run

Hoe langer je een Windows-pc gebruikt, hoe meer er op komt te staan en hoe lastiger je bepaalde programma's, bestanden en instellingen kunt terugvinden. PowerToys Run helpt hierbij. Druk op de toetscombinatie Alt + spatiebalk (of kies zelf een toetsencombinatie) om een zoekvenster te openen. Typ de naam van hetgeen je zoekt en selecteer de software of het bestand met de pijltjestoetsen of met je muis.

De werking hiervan lijkt op het Uitvoeren-menu van Windows, op te roepen via Windows-toets + R. Alleen dan met een grafische schil die wat laagdrempeliger is voor de gemiddelde gebruiker. In het PowerToys Run-menu vind je tal van extra instellingen, waaronder Invoegtoepassingen. Hier bepaal je precies welke soorten bestanden, software en settings worden doorzocht.

 

© PXimport

Color Picker

Wie veel grafisch werk doet, kan de Color Picker vast en zeker waarderen. Door middel van een toetsencombinatie (standaard Windows-toets + B) zie je naast je cursor ineens een kleurcode verschijnen. Door te scrollen zoom je verder in, zodat je selectie nog nauwkeurig wordt.

Stel, je ziet een foto van een bos en wilt exact een bepaalde kleur groen daaruit weten. Wijs het deel van de foto aan met de Color Picker en klik met de linkermuisknop. Zowel HEX als RGB- als HSL-kleurcodes worden getoond. Onder Editor vind je er nog veel meer, waaronder ook CMYK.

De waardes kun je tenslotte in het kleurenselectiemenu van Adobe Photoshop of een soortgelijk programma invoeren.

 

© PXimport

Awake

Awake is een kleine maar handige tool die - eenmaal ingeschakeld - een eigen plekje op de taakbalk krijgt. Hiermee voorkom je simpelweg dat je computer of monitor in slaapstand gaat. 

Uiteraard is dit ook te regelen binnen de instellingen van Windows zelf (Instellingen, Energie en slaapstand), maar via het Awake-pictogram regel je het net even wat sneller. 

 

© PXimport

Mouse utilities

Met een naam als Mouse utilities verwacht je wellicht een waslijst aan opties voor je muis. Op het moment van schrijven valt hier echter nog maar één functie onder: Find My Mouse. Staat deze instelling aan, druk dan tweemaal op de CTRL-toets om de muisaanwijzer te accentueren.

Je herkent namelijk vast het scenario waarbij je ineens je cursor kwijt bent. Met name op grote monitoren met een hoge resolutie komt dit vaak voor, of als je op meerdere monitoren naast elkaar werkt. Met deze spotlight vind je de aanwijzer in een oogopslag weer terug.

 

© PXimport

Videovergadering dempen

De naam van deze PowerToy zegt eigenlijk genoeg. Kies je voor de optie Videovergadering dempen inschakelen, dan kun je met een toetsencombinatie snel je webcam en/of microfoon uitschakelen tijdens het videobellen. Vanzelfsprekend, nietwaar? 

Een aardige extra is dat je een afbeelding kunt instellen die tevoorschijn komt als je camera uitstaat. In plaats van een zwart scherm kun je hier bijvoorbeeld een 'Ben zo terug'-boodschap neerzetten, of iets in die aard. 

 

© PXimport

Microsoft brengt geregeld nieuwe PowerToys uit. Zodra ze beschikbaar komen, updaten we dit artikel. We houden je op de hoogte!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten