ID.nl logo
Machtigingen instellen in Windows 10: Lokaal en netwerk
© PXimport
Huis

Machtigingen instellen in Windows 10: Lokaal en netwerk

Wanneer je je pc met andere gebruikers deelt, wil je dat ongetwijfeld op zo’n manier doen dat ze niet bij jouw (of elkaars) gegevens kunnen, tenzij je dat bewust toelaat. We leggen uit hoe machtigingen instellen in Windows 10 werkt, zowel voor lokale accounts als via het netwerk.

Als we het over machtigingen hebben, onderscheiden we twee groepen: gebruikers die via het netwerk toenadering zoeken tot je pc, en gebruikers die ook fysiek toegang tot je pc hebben en zich met een eigen account op dat toestel kunnen aanmelden. Het gaat hier dus over gebruikersbeheer, en dan in het bijzonder over lokale en netwerkmachtigingen.

We starten met lokale machtigingen. Een doordacht beleid begint met je eigen account. We gaan ervan uit dat je zowel een administrator-account als een standaard-account hebt en dat je beide met een stevig wachtwoord hebt afgeschermd (of met een alternatief zoals een pincode of biometrische beveiliging). Voor dagelijks gebruik meld je je bij voorkeur als standaardgebruiker aan, aangezien dat potentiële hackers en malware minder armslag geeft. Met welk accounttype je bent aangemeld, kun je in Windows snel achterhalen via Instellingen / Accounts / Uw info.

Idealiter ben je de enige met een administrator-account op die pc. Voor standaardgebruikers is het immers veel moeilijker om zich ongemerkt een weg te banen naar de gegevens van medegebruikers. Althans, wanneer gebruikers die gegevens in hun eigen profielmap hebben bewaard. Standaard is dat de map C:\Users\<accountnaam>. Een handige manier om snel je eigen profielmap te openen, is door Windows-toets+R in te drukken, %userprofile% in te tikken en met Enter te bevestigen.

Het is natuurlijk ook mogelijk je data op een andere locatie dan je profielmap te bewaren. Het vergt dan wel iets meer aandacht en moeite als je zeker wilt zijn dat alleen gemachtigde gebruikers toegang tot die data krijgen. Daarover straks meer. Wat je nu in ieder geval al moet weten, is dat dit alleen maar kan op een partitie die met NTFS is geformatteerd. 

Of dat zo is, kom je te weten door in Verkenner met rechts op dat station te klikken en Eigenschappen te selecteren. Op het tabblad Algemeen zie je achter de aanduiding Bestandssysteem of de partitie daadwerkelijk als NTFS is geformatteerd.

©PXimport

Data afschermen

We gaan ervan uit dat je op een NTFS-partitie een datamap hebt aangemaakt die je van specifieke machtigingen wilt voorzien. Om dat te doen, klik je met rechts op deze map, kies je Eigenschappen en open je het tabblad Beveiliging. Klik op Bewerken / Toevoegen. Bij Geef de objectnamen op vul je de gewenste accountnaam in en druk je op Namen controleren. Als het goed is, wordt nu de volledige aanmeldnaam (inclusief computernaam, bijvoorbeeld DESKTOP-TVD\Toon) ingevuld. Bevestig met OK en met Toepassen.

Selecteer vervolgens de toegevoegde naam bij Namen van groepen of gebruikers en plaats bij Machtigingen voor <accountnaam> een vinkje in de kolom Toestaan bij Volledig beheer wanneer je die gebruiker volledige toegang wilt verschaffen tot de map, zoals bestanden maken, aanpassen, verwijderen, medegebruikers machtigingen verschaffen enzovoort. Een alternatief is dat je alleen een vinkje plaatst bij Lezen en uitvoeren, Mapinhoud weergeven en Lezen. Deze drie volstaan als je de acties van de gebruiker wilt beperken tot alleen lezen en uitvoeren van bestanden in die map.

Je bent er nog niet helemaal. Immers, standaard bevinden zich bij Namen van groepen of gebruikers ook de accounts van Geverifieerde gebruikers en van Gebruikers. De eerste groep is een subgroep van de tweede en bevat specifiek gebruikers die zich al eerder met hun eigen accountnaam succesvol bij Windows (NT Authority) hebben aangemeld.

©PXimport

Beide groepen moet je dus wel nog even wegwerken als je die de toegang wilt ontzeggen. Selecteer een van beide groepen, klik op (Bewerken en) Verwijderen en bevestig de aanpassingen. Herhaal dit voor de andere groep.

De kans is groot dat er een foutmelding opduikt zodra je op Verwijderen drukt. Dat komt dan omdat die groep de machtigingen van een bovenliggende map overneemt. Je moet die automatische overerving van machtigingen dus eerst verbreken. Open daarvoor opnieuw het tabblad Beveiliging en kies Geavanceerd / Overname uitschakelen. Klik op de bovenste optie (Converteer de overgenomen machtigingen voor dit object in expliciete machtigingen).

Immers, kies je de tweede optie (Verwijder de overgenomen machtigingen van dit object), dan moet je zelf alle nodige accounts en machtigingen toevoegen. Bevestig met OK. Als het goed is, laten de gewraakte groepen (Geverifieerde gebruikers en Gebruikers) zich nu wél verwijderen. Let op: zorg dat je de accounts SYSTEM en Administrators ongemoeid laat.

Netwerkinstellingen nalopen

De kans is groot dat je pc of laptop aan een thuisnetwerk is gekoppeld, wat maakt dat andere gebruikers wellicht ook op die manier data op je pc kunnen benaderen. Dat kan trouwens best wel handig zijn, bijvoorbeeld wanneer je wilt dat je partner vanaf haar of zijn pc ook bij bepaalde bestanden op je eigen pc kan.

Om een en ander te regelen op netwerkniveau ga je daarvoor het best eerst bepaalde instellingen op je pc na. Open in Windows Instellingen / Netwerk en internet. Gaat het om een bekabelde connectie, open dan de rubriek Ethernet en klik op de naam van het netwerk waarmee je verbonden bent. Zorg dat hier de optie Privé (en dus niet Openbaar) is geselecteerd. Gaat het om een draadloze verbinding, klik dan op Wi-Fi en kies Bekende netwerken beheren. Ook hier klik je de netwerknaam aan, waarna je Eigenschappen selecteert en Privé kiest.

Je doet er goed aan nog even de volgende onderdelen op je pc na te lopen. Open opnieuw Instellingen / Netwerk en internet en kies Status / Deelopties. Het venster Geavanceerde instellingen voor delen opent. Zorg dat bij Particulier netwerk (huidig profiel) zowel Netwerkdetectie inschakelen als Bestands- en printerdeling inschakelen zijn geselecteerd. Bij het profiel Gast of Openbaar schakel je deze beide opties uit veiligheidsoverwegingen juist uit.

Open onderaan ook de rubriek Alle netwerken, waar je bij voorkeur de optie Met wachtwoord beveiligd delen inschakelen selecteert. We hebben namelijk ondervonden dat bestandsdeling in Windows weleens nukkig kan doen als je deze optie uitschakelt. Deze optie inschakelen is bovendien ook iets veiliger, omdat elke gebruiker dan eerst over een eigen lokaal account op die pc moet beschikken voor hij via het netwerk een gedeelde map op dat toestel kan benaderen.

©PXimport

Als het goed is, zorgen de bovenstaande instellingen ervoor dat je pc zichtbaar wordt in je thuisnetwerk – en dat is de bedoeling als je data wilt delen. Natuurlijk zorg je ervoor dat de pc ook makkelijk herkenbaar is op het netwerk, door hem een duidelijke naam te geven.

Druk hiervoor op de Windows-toets, tik config in en start Configuratiescherm op. Hier open je via Weergeven op: Categorie het onderdeel Systeem en beveiliging / Systeem en klik je op Instellingen wijzigen / Wijzigen of op Naam van pc wijzigen (geavanceerd), waarna je een duidelijke Computernaam invult. 

Vul tevens een geschikte naam in bij Werkgroep (de standaardnaam hiervoor is workgroup). Besef wel dat de computernamen binnen je thuisnetwerk allemaal uniek moeten zijn, terwijl je alle computers bij voorkeur juist wel dezelfde werkgroepnaam geeft. Bevestig je keuzes met OK (2x) en herstart vervolgens je pc.

Delen over het netwerk

Je hebt nu in principe alles in gereedheid gebracht om data met andere gebruikers over het netwerk te delen. Start je Verkenner op en klik met rechts op een map die je wilt delen. Klik op Eigenschappen, ga naar het tabblad Delen en druk op de knop Delen. In het uitklapmenu bovenaan selecteer je het Windows-account waarmee je de map wilt delen. Wil je alle gebruikers in één keer toevoegen, kies dan Iedereen. Bevestig je keuze met Toevoegen.

Bij Machtigingsniveau kun je nu kiezen tussen het standaardniveau Lezen en Lezen/schrijven. Bij dit laatste kan de netwerkgebruiker je data niet alleen bekijken of openen, maar tevens wijzigen of verwijderen, en ook zelf eigen bestanden in de gedeelde map maken. In het menu tref je trouwens ook de optie Verwijderen aan: daarmee kun je een account ook makkelijk weer de toegang ontzeggen. Bevestig met de knop Delen.

Via de knop Delen stel je dus snel een paar eenvoudige machtigingen in, maar dat kan fijnmaziger, mocht je daar behoefte aan hebben. In de plaats van de knop Delen druk je dan op de knop Geavanceerd delen. Je kunt hier om te beginnen zelf de Sharenaam kiezen als je een vinkje plaatst bij Deze map delen (via de knop Delen wordt hiervoor automatisch de mapnaam overgenomen). Een handig weetje is dat je, wanneer je een $-teken achteraan de sharenaam toevoegt, die naam niet zomaar zichtbaar is in Verkenner.

Via de knop Machtigingen / Toevoegen kun je desgewenst ook specifiekere gebruikersmachtigingen toekennen: Volledig beheer, Wijzigen en/of Lezen.

Eerder hebben we het gehad over lokale machtigingen. Wat als je diezelfde gebruiker andere machtigingen toekent op shareniveau? Stel, je hebt hem of haar op lokaal niveau alleen Lezen toegekend, maar op shareniveau Volledig beheer. De regel is dan even eenvoudig als onverbiddelijk: Windows gaat automatisch uit van de meest beperkende combinatie van lokale en share-machtigingen voor wie via het netwerk de pc benadert. In ons voorbeeld houdt dit dus in dat die gebruiker via het netwerk alleen over leesrechten beschikt.

©PXimport

UNC-pad

Je hebt het vast al gemerkt: zodra je met de knop Delen hebt bevestigd, verschijnt het pad naar de gedeelde netwerkmap. Dit pad neemt het zogenoemde UNC-formaat aan (Universal Naming Convention) en wel als volgt: \\<computernaam>\<sharenaam>, bijvoorbeeld \\desktop-tvd\data-TA.

Klik onderaan op Alle netwerkshares op deze computer weergeven om een lijst met shares op de pc te zien. Je krijgt dit overzicht trouwens ook als je op die pc \\<computernaam> of \\<localhost> invoert in de adresbalk van Verkenner.

Vanaf een andere netwerk-pc kun je zo’n share dus altijd ook benaderen via datzelfde UNC-pad, althans wanneer je voor dat account over de juiste machtigingen beschikt.

Gaat het om een ‘verborgen share’, dan hoef je dus maar het $-teken toe te voegen achteraan het UNC-pad (iets als \\desktop-tvd\data-TA$).

Je kunt in het navigatievenster van Verkenner (zichtbaar te maken via Beeld / Navigatievenster) ook het item Netwerk tegenkomen, zodat je dat in principe maar hoeft te openen om de shares te zien. In de praktijk blijkt dat echter niet altijd goed te functioneren.

Een handige tool is tenslotte nog Gedeelde mappen: druk op Windows-toets+R en voer fsmgmt.msc uit. Je krijgt hier een mooi overzicht van zowel shares, actieve sessies als geopende bestanden.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: