Actieve programma's in Windows beheren met ServiceTray

© PXimport

Actieve programma's in Windows beheren met ServiceTray

Geplaatst: 23 juni 2021 - 11:12

Aangepast: 25 november 2022 - 11:00

Redactie Computer!Totaal

In Windows zijn vaak vele tientallen services actief. We tonen je hoe je die controleert en beheert, ook via de handige freeware ServiceTray.

Stap 1

Je gaat als volgt na welke services (achtergrondprogramma’s) in Windows op elk moment actief zijn. Open het taakbeheer met Ctrl+Shift+Esc en ga naar Services. Vanuit het contextmenu kun je nu een service (Opnieuw) starten of Stoppen.

Stap 2

Voor meer controle druk je op de Windows-toets+R en voer je Services.msc uit. Klik onderaan op Uitgebreid voor extra informatie. Klik met rechts op een service en kies Eigenschappen om deze te onderbreken, te starten of te stoppen. Je kunt hier ook het Opstarttype aanpassen of de service Uitschakelen. Dat doe je natuurlijk alleen maar als je goed weet wat je doet.

 

© PXimport

Stap 3

Wanneer je services alleen op specifieke momenten wilt in- en uitschakelen, dan kan ServiceTray nuttig zijn. Na de installatie van deze gratis tool start je Configure ServiceTray op. Selecteer de service die je wilt monitoren, kies een icoon en verwijs via Browse naar de map voor de snelkoppeling. Standaard is dat in de map Startup, zodat ServiceTray samen met Windows opstart. Bevestig met Create Shortcut.

 

© PXimport

Stap 4

Dubbelklik op de snelkoppeling om die te starten en het bijhorende icoon in het Windows-systeemvak te zien. Rechtsklik op dit icoon om de service te starten of te stoppen. Lukt dit niet, rechtsklik dan op de bewaarde snelkoppeling, kies Eigenschappen, ga naar Compatibiliteit en plaats een vinkje bij Dit programma als administrator uitvoeren.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten