'Social media helpt bedreigde talen overleven'

© CIDimport

'Social media helpt bedreigde talen overleven'

Geplaatst: 30 juli 2014 - 08:29

Aangepast: 27 augustus 2022 - 01:02

Redactie

Sociale media als Facebook en Twitter kunnen bedreigde talen ervan weerhouden volledig uit te sterven, met name doordat de diensten in tientallen talen beschikbaar zijn.

Daarover schrijft nieuwswebsite NPR vandaag op basis van verschillende organisaties die zich sterk maken voor het behoud van zeldzame talen.

"Dat deze talen op het internet staan is superbelangrijk voor hun voortbestaan", aldus Anna Luisa Daigneault van de Living Tongues Institute for Endangered Languages. "Daardoor blijven mensen in contact met hun taal."

Facebook is in meer dan 70 talen beschikbaar, mede doordat communities vertalingen zelf kunnen doen. Daarvoor vragen ze een verzoek aan bij het sociale netwerk, die bij genoeg interesse de vertaaltools aanbiedt.

Ayamara en Anishinaabemowin

NPR brengt in kaart hoe verschillende groepen dat doen: zo wordt er gewerkt aan een vertaling in het Ayamara, een van de drie officiële talen van Bolivië. Daarbij is het soms lastig dat sommige woorden helemaal niet bestaan in Ayamara, zoals 'wachtwoord' en 'gebruiker.' In die gevallen moet er een nieuw woord worden verzonnen die in de huidige taal past.

Zo komt Facebook in de toekomst ook beschikbaar voor de 8000-10.000 indianen die nog Anishinaabemowin spreken. Projectleider Margaret Noodin legt uit dat social media belangrijk is om jongeren de taal mee over te laten nemen. Nu wordt deze vooral nog gesproken door mensen die ouder zijn dan 70.

Twitter

Twitter is ondertussen beschikbaar in 40 talen. De Amerikaanse professor Kevin Scannell werkt daar aan een twitterprofiel dat inheemse tweets in de gaten houdt, zodat de taal behouden blijft.

Toch vormen sociale media ook een gevaar voor bedreigde talen, verklaart Daigneault. Dat komt doordat Engels, Russisch en Chinees er erg dominant op aanwezig zijn.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000